Gül Çiçeği Alım Kampanyası Başladı

Türkiye’nin gül bahçesi Isparta’da 2012 yılı gül çiçeği alım kampanyası başladı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 23 Mayıs 2012 15:09
Gül Çiçeği Alım Kampanyası Başladı

Türkiye’nin gül bahçesi Isparta’da 2012 yılı gül çiçeği alım kampanyası başladı. 7 bin ton rekoltenin beklendiği gül çiçeği alım kampanyası sürecinde yağışlar hem üreticiyi hem de Gülbirlik’i tedirgin ediyor.

Gül çiçeğinin açması için güneşli havaya ihtiyaç olduğunu dile getiren Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, “Umarız ki havalar Haziran’a kadar düzelir” dedi.

Geçen yıla oranla daha iyi bir rekolte beklentisi içerisinde olduklarını vurgulayan Genel Müdür Çelik, “Bahçelerde don gibi bir zarar oluşmadı. Bu nedenle 7 bin ton rekolte bekliyoruz” diye konuştu. Genel Müdür sözlerine şöyle devam etti: ““Bilindiği gibi ilimizin hatta ülkemizin gül ve gülyağı sektörünün öncülüğünü yapan Gülbirlik’tir. Her yıl olduğu gibi bu yılda üreticilerimizin ürettiği gül çiçeklerini alacağız. Alım kampanyamızı fiilen önceki gün başlatmış bulunuyoruz ve iki gündür alımlarımız sürüyor. Gül çiçeği alım bölgemiz içinde bulunan Kılıç ve Senir Kasabalarından gül çiçekleri gelmeye başladı. Bugün ve önümüzdeki günler de diğer bölgelerde açan gül çiçeklerini de almaya başlayacağız.

Bilindiği gibi bu yıl yağış bir hayli fazla oldu ve Mayıs ayı sonuna gelmemize rağmen yağışlar halen daha devam etmektedir. Meteorolojik verileri takip ettiğimizde bunun Mayıs ayı sonuna kadar da bu şekilde olacağını düşünüyoruz. Onun için, gül çiçeği kampanyamızı da geç başlatmak zorunda kaldık. Zira, normal şartlarda Nisan ayı sonu ve Mayıs ayı başı gibi kampanya başlaması gerekiyordu. Ancak, yağışların uzun sürmesi ve güneşin bir türlü kendini göstermemesi nedeniyle bu sürede 20 günlük bir gecikme yaşandı. İnşallah önümüzdeki günlerde havalar iyileşir ve güneş kendini gösterirse gül çiçekleri de yoğun bir şekilde açacaktır. Yağışlar nedeniyle gül çiçeği alımı konusunda herhangi bir hedef rakamı söylemek mümkün değil. Ama biz yinede 7 bin 500 ton gül çiçeği almayı hedefliyoruz. Eğer yağışlar bu şekilde devam ederse rekoltede bir düşüş yaşanacak ve bu rakam 6 bin 500 tona kadar düşecektir. Çünkü, bu yağışlar bazı bölgelerde gül çiçeklerinin geç açmasına neden olurken, başka bir bölgede ise yağmurdan sonra gelen sıcaklarla verimin fazla olmasına ve çiçeklerin daha fazla açmasına neden olmaktadır. Bu nedenle, şuanda nereden ne kadar gül çiçeği geleceğini tahmin edemiyoruz.”

“Taban fiyat 2.25 TL seviyesinde olabilir”

Geçen yıl gül çiçeğinde fiyatın 2.25 lira olduğunu hatırlatan Hasan Çelik, “Bu yıl da geçen yılın seviyesinde olabilir” dedi.

Öte yandan Gülbirlik Genel Müdürü Çelik, üreticilere gül çiçeği alım kampanyası döneminde ara ödeme yapacaklarını kaydetti.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum