Gül Isparta’ya 10 Milyon Dolar Kazandırıyor

Başta Isparta olmak üzere Burdur’un da ekonomisine katkı sağlayan gül, sadece şehrin kasasına yılda 10 milyon dolar gibi büyük bir rakam bırakıyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 04 Şubat 2013 10:45
Gül Isparta’ya 10 Milyon Dolar Kazandırıyor

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın 2010-2013 yılları arasında ki bölge planlarından bahseden Genel Sekreter Tuncay Engin, Gül sektörü ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel sekreteri Tuncay Engin, Isparta’nın gül ve gülyağı üretiminden yıllık 10 milyon dolar gelir elde ettiğini dile getirdi.

Kozmetik ve Gül Sanayi sektörü hakkında bilgiler veren, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri, Tuncay Engin: “Gülcülük bölgede 100 yıllık geçmişi olan bir sektördür. Gül yetiştiriciliğinde önceliği geleneksel olarak gülyağı almıştır” dedi.

BAKA’nın Gül ve gül sanayine destek vermek için faaliyetlerini sürdürdüğünü belirten Genel Sekreter Engin: “Bu sektörde ince gülyağı ve katı gülyağı üretimi yapılmaktadır. Türk gülyağının dünya piyasalarında ki talebinin artmasına bağlı olarak, bölgede gül işleme tesislerinin sayısı hızla artmaktadır” diyerek, konuya ilişkin olarak şu bilgileri verdi:

“Kozmetik sektörü için önemli bir ham madde olan gül yağının dünyada ki en yüksek üretimi Bakı Akdeniz Bölgesi’nde yapılmaktadır. Dünyanın yıllık 3 ton gül yağı ihtiyacının % 65’ini gerçekleştiren Isparta, gülden yılda 10 milyon dolar gelir sağlamaktadır. Türkiye gül yağı üretiminin % 80’i Isparta’da, % 15’i Burdur’dadır.

Kozmetik ve gül yağı sayesinde bulunan 18 firma 227 kişiye istihdam sağlamaktadır. Bu firmaların 2009 yılı cirosu yaklaşık 27 milyon 788 bin 762 TL’dir. İhracat rakamı ise 12 milyon 987 bin 515 dolardır. İlde gül üreticileri birliği olan Gülbirlik’e ve özel kuruluşlara ait, 5 adedi büyük olmak üzere 15 adet güm yağı fabrikası bulunmaktadır.

Gülbirlik’in halen 6 birim kooperatifi, 8. 00 bir üretici ortağı, 5 ayrı yerde kurulu 7 ünite gülyağı tesisi ile bir ünite gül konkreti tesisi mevcuttur. Bu tesislerde gülyağı konkreti, gül suyu ve kozmetik ürünleri imalatı gerçekleştirilmiştir. Gülbirlik kozmetik alanında Rosense markasıyla 40 dalda 120 çeşit ürünü sunarak dünya markaları arasında yerini almıştır.

Bu ürünler başlıca Fransa, ABD, Japonya, Almanya, İsviçre, Belçika, İngiltere ve Suudi Arabistan gibi ülkelere ihraç edilmektedir. Gülbirlik yıllık ortalama 5 milyon dolarlık gülyağı ihracatı cirosu ile bölge sektör ihracat gelirinin hemen hemen yarısını elde etmektedir.

Isparta’da Gülbirlik’in ardından 1958’de Yakaören’de, 1976’da Kılıç ve Güneykent’te kurulan gülyağı fabrikaları ve Aliköy’de kurulan gül konkreti fabrikası ile Bölgede yetişen güller ileri teknoloji ile işlenmektedir”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.