Gül Posaları Ekolojik Boyaya Dönüşüyor

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) tarafından yürütülen ''Gül posası ile ekolojik tekstil mamul boyama metotları'' çalışmasının tamamlandığı bildirildi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 26 Ocak 2012 11:44
Gül Posaları Ekolojik Boyaya Dönüşüyor

Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Meliha Oktav Bulut, yaptığı yazılı açıklamada, ''Gül posası ile ekolojik tekstil mamul boyama metotları'' çalışmasının aynı zamanda Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) projesi olarak yürütülen çalışma olduğunu belirtti.

Çalışmalarında posalardan yola çıkarak ticari doğal maddelerin üretilmesini amaçladıklarını anlatan Bulut, yürütülen çalışma ile bölgenin tanıtımına ve ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmayı amaçladıklarını ifade etti.

Bulut, yün halı ipliklerinin laboratuvar bazında ekolojik boyanmaları ve sanayiye kolaylıkla uyarlanacak alt yapının oluşturulması ile bölge tanıtımı ve sektörün pazara daha güçlü girmesinin sağlanmaya çalışıldığını kaydetti.

Bulut, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: ''Üstün performans özellikleri ve yüksek katma değeriyle tanınan yün materyallerin yüksek sıcaklıkta boyanmaları sonucu oluşan probleminin iyileştirilmesi, hatta ortadan kaldırılması çalışmanın en önemli bulgularından birisi. Isparta ve yöresinde çevre problemi oluşturan gül atıklarının yün halı ipliklerini yüksek renk verimi ile boyadığı, dolayısıyla faydalı ürüne dönüştürülebilmesi bulduğumuz önemli sonuçlardır'' dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.