Gül Posasından Boya Üretildi

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Karaboyacı, Isparta gülünün posasından boya üretti.

Yayınlanma:
Güncelleme: 30 Temmuz 2011 10:44
Gül Posasından Boya Üretildi

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Karaboyacı, Isparta gülünün posasından boya üretti. Yrd. Doç. Dr. Karaboyacı, ilk olarak halı ipliğinde denenen bu uygulamanın çok olumlu sonuç verdiğini, ileride 'organik giysi' üretiminde de adı geçen boyanın kullanılabileceğini söyledi.

'Güller Diyarı' olarak bilinen Isparta'da, SDÜ bünyesinde gülcülüğe yönelik gerçekleştirilen araştırmalar devam ediyor. Bu araştırmalardan birini sürdüren Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Karaboyacı, yıllardır çöpe atılan veya sobada yakılan gül posasını endüstriye kazandırdı. Yrd. Doç. Dr. Karaboyacı, Üniversite laboratuvarındaki araştırmaları sırasında, gül posasından boya üretti.

Gül posasından boya üretme fikrinin, akademisyen olmadan önce bir gül fabrikasında çalışırken aklına geldiğini anlatan Yrd. Doç. Dr. Mustafa Karaboyacı, "Üniversitede öğretim üyesi olduktan sonra bu düşüncemi hayata geçirmek için çalışmaya başladım. Gül posasının suya renk vermesi çalışmamın fitilini ateşleyen fikir oldu" dedi.

Bitkisel atıkların birçoğundan boya elde edildiğini hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Karaboyacı, aynı yöntemi gülde de denediğini ve başarıya ulaştığını söyledi. Son yıllarda organik ürünlere talep artınca, projesini endüstriye kazandırma kararı aldığı kaydeden Yrd. Doç. Dr. Mustafa Karaboyacı, şöyle konuştu:

"Yaklaşık iki yıl önce gül posasından doğal boya üretmeyi başardım. Ardından, 2010 yılından bu yana, söz konusu yöntemin endüstriyel uygulamasının yapılıp yapılamayacağını irdeledim. Bir halı fabrikasında bunu da kanıtladım. Tamamen doğal, çevreci bir uygulama olduğunu söyleyebilirim. Araştırmalar, 1 kilogram gül posasından aynı miktarda boya elde edilebildiği gösterdi. Isparta'da yılda 25 bin ton gül posasısın açığa çıktığını düşünürsek, ekonomik kazanımın boyutlarını daha iyi görürüz. "

Yrd. Doç. Dr. Karaboyacı, ilk olarak halı ipliğinde kullanılan gül posası boyasının ileride 'organik giysi' üretiminde de değerlendirilebileceğini sözlerine ekledi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.