Gül Turizmi Bitebilir

Gül Turizmi Bitebilir

Yayınlanma:
Güncelleme: 03 Haziran 2015 16:33
Gül Turizmi Bitebilir

Gül sezonu ile birlikte gül turizmi de başladı. Fakat geçen yıllarda yaşanan konaklama sorunu bu yılda şikayet konusu olamaya devam ediyor. İki yıldır gül turizmi kapsamında İstanbul’dan Isparta’ya turlar düzenleyen Travel Terminal tur firması ilk kafileyi geçtiğimiz hafta sonu getirdi. Fakat bir türlü çözülemeyen konaklama hizmet sorunları nedeniyle bu yılı tek turla kapattığını açıkladı.

Turizmi kapsamında Güneykent Kasabasına iki yıldır İstanbul’dan sefer düzenleyen Travel Terminal firması bu yılda sefer sayısını artırarak hem Isparta’nın hem de gülün tanıtımına katkı yapmayı hedeflemişti. Travel Terminal firması Turlar Koordinatörü Bahar Ertekin kendilerinin gül turizmini canlandırmaya çalıştıklarını fakat Isparta’da konaklayacak otel bulmakta sıkıntı çektiklerini söyledi. İlk kafileyi geçtiğimiz hafta sonu getiren tur firması yetkilileri otobüsü kullanan kaptanları dahi konaklatmak için otellerde bir oda bulamadığını söyleyerek bu yıl için Isparta turlarını kapattıklarını açıkladı. Travel Terminal firması turlar koordinatörü Bahar Ertekin “Isparta’da bu işin ilgilileri turizm noktasında bir araya gelerek bir yol haritası belirlemezse, gül turizmi bir anda canlandığı gibi bir anda kesilebilir. Isparta’da önemli bir fırsatı kaçırmış olur” dedi.

KONAKLAMA EN BÜYÜK SORUN
Isparta’da BAKA’nın tanıtması ve Gönen Belediyesinin girişimleri ile başlatılan gül turizminde belli bir mesafe kaydediliyordu ki, sorunlarda kendini göstermeye başladı. İki yıldır İstanbul’dan Güneykent’e tur seferlerine başlayan Travel Terminal firması bu yılda en az 4 sefer yapmak için çalışmalara başlamıştı ki ilk kafilenin ardından sezon kapattı. Travel Terminal firması turlar koordinatörü Bahar Ertekin gül turizmi kapsamında getirdikleri konukları konaklatacak yer bulmakta sorun yaşadıklarını söyledi. Isparta’ya yapılacak gül turları için ilk yıl bir otobüsü dolduracak müşteri bulmakta zorlandıklarını söyleyen Ertekin “bu yıl için bir ay boyunca en az 4 tur düzenlemek için tanıtımlar yaptık. Fakat Isparta sürekli yaşadığımız konaklama sorununa çözüm bulamıyoruz” diye konuştu.

İLK TURA KATILANLAR MEMNUN
Isparta’ya gül turizmi kapsamında turlar düzenleyen Travel Terminal Firması turlar koordinatörü Bahar Ertekin Gülses’e konuştu. Ertekin “travel Terminal olarak Isparta gül turunu 3-4 yıl öncesinden beri planlıyorduk. Bu kapsamda turların Bulgaristan’da ilgi gördüğünü biliyoruz. Ayrıca Türkiye’de de değişik mevsimlerde bağ bozumu günleri gibi kültür turları ilgi görüyordu. Bu nedenle geçtiğimiz yıl başka turlara kayıt yaptırmış müşterilerimizi ikna ederek Isparta Gül turuna katılmalarını sağladık. İlk tura katılan misafirlerimiz gayet memnun kaldılar ve devamını getirdik. Ama Isparta’ya ilgi arttıkça sorunlarımızda büyüdü” dedi.

2015 SEZONU TEK TURLA KAPANDI
Geçtiğimiz hafta sonu Isparta’ya ilk kafileyi getirdiklerini söyleyen Bahar Ertekin “Isparta’da bizim kültür turları kapsamında getirdiğimiz müşterilerimizi konaklatabileceğimiz iki otel bulunuyor. Barida zaten tek beş yıldızlı otel olduğu için fiyatları ile turların bütçelerini aşıyor. Basmacıoğlu Otel’de yer bulma sorunu yaşıyoruz. Gül Turizmi bir aylık bir dönemi kapsıyor. Bu bir aylık dönemde yaşanan yoğunluk nedeniyle konaklama sorununu bir türlü aşamıyoruz. Son getirdiğimiz kafile de araçlarımızı kullanan kaptanlarımızı konaklatmak için bir boş oda bulamadık. İlk kafileyi bir otobüsle getirdik. Oysa elimizde bir otobüsü daha dolduracak talep vardı. Konaklamak için otel bulamadığımız için tek otobüsle gelmek zorunda kaldık. Bu nedenle 2015 sezonunu kapattık” ifadelerini kullandı.

KAÇAK TURLAR OLUMSUZ ETKİLİYOR
2015 gül turizmi sezonuna ilginin seçimler ve Ramazan ayı öncesi olması nedeniyle düşük olduğunu söyleyen Ertekin “Isparta’da konaklama fiyatlarının yüksek olmasındaki bir etkende kaçak turlar. Yani insanlar kendi oluşturdukları gruplarla turlar düzenliyor. Bunların biz tur acenteleri gibi giderleri olmadığı için otellerin istedikleri fiyatları verebiliyorlar. Kaçak turlar konusu ile ilgili geçen yıl geldiğimizde Kültür Turizm Müdürlüğü ile görüşmüştük. Ama bakıyoruz halen bir önlem alınmış değil. halen otelleri kaçak turlar dolduruyor. Bu noktada Kültür Turizm Müdürlüğünün kaçak turları önleyici bazı çalışmalar yapması gerekiyor” şeklinde konuştu.

KONAKLAMA POPÜLER YERLERDEN DAHA PAHALI
Isparta’ya düzenledikleri turlarda yaşadıkları en önemli sorunun konaklama olduğunu söyleyen Ertekin “Isparta’da konaklama fiyatları çok yüksek. İstanbul’daki beş yıldızlı, kaliteli otellerin neredeyse 2 katı fiyatlar isteniyor. Barida Hotels bu anlamda biz tekiz ve müşteri ihtiyacımız yok gözüyle bakıyor. Bizim anlaşmalı olduğumuz otelin ise kapasitesi yeterli değil. Aylar öncesinden belirlenen bir tarih için rezervasyon yaptırmak istiyoruz. Ama yer bulamıyoruz. Isparta’daki otel fiyatları bir çok popüler yerdeki otel fiyatlarından daha yüksek. Isparta’daki yetkililerden bu konuda bize destek olmalarını bekliyoruz. Netice itibari ile bizim turlarımız Isparta’nın tanıtımına da katkıda bulunuyor” dedi.

ÖNLEM ALINMAZSA GÜL TURİZMİ BİTER
Kültür turları kapsamında değerlendirilen gül turizminin zamanla gelişeceğine inandıklarını söyleyen Travel Terminal Firması Turlar Koordinatörü Bahar Ertekin “biz ilk zaman gül turizmi canlansın diye Kapadokya turlarına kayıt yaptıran müşterilerimize saatlerce dil dökerek Isparta’ya gitmeye ikna ettik. Güneykent Belediye Başkanımız bu konuda çok girişken ve fedakar davrandı. Hiçbir aksaklık yaşamadan ilk turları yaptık. Bu nedenle tura katılan müşterilerde memnun kaldı. Ama kültür turlarının yapısı böyle başta biraz sorunlar oluyor. Bu sorunları yerel yetkililerle el birliği yaparak çözüyoruz. Isparta’da yerel yetkililerin bize destek olmasını bekliyoruz. Bu yıl için bir türlü aşamadığımız konaklama sorunu nedeniyle sezonu tek turla kapattık” şeklinde konuştu.

ISPARTA’NIN REKLAMINA KATKI
Isparta’da gül turizminin gelişmesi için daha fazla tanıtımının yapılması gerektiğini söyleyen Ertekin “Biz bazı bölgeleri kalkındırmak ve reklamasyon amaçlı zararına da olsa bu şekilde kültür turları düzenliyoruz. Isparta’da da gül turizmi daha yeni yeni başlayan bir sektör. Bu işe başlarken Güneykent Belediye Başkanımızla da bir araya gelerek bölgeye nasıl katkı yapabiliriz diye düşündük. Ama genel anlamda baktığımızda Isparta’da bu noktada bir işbirliği yok. Isparta’da ilgililer oturup turizm noktasında en ince detayına kadar planlama yapmalı. Oteller, lokantalar bu noktada nasıl daha kaliteli hizmet verebiliriz diye bir çabanın içinde olmalı. Turizmin yol haritası belirlenmezse gül turizmine olan ilgi bir anda kesilebilir” diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum