Gül Turizminde Hedef Japonya

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Isparta gülünün tanıtım amacıyla stand açtığı 15. Uluslararası Gül ve Bahçecilik Fuarı’nda (International Roses&Gardening Show) tanıtım çalışmalarını sürdürüyor.

Yayınlanma:
Gül Turizminde Hedef Japonya

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Isparta gülünün tanıtım amacıyla SDÜ Gül ve Gül Ürünleri Araştırma ve Uygulama Merkezi (GÜLAR) ve Güneykent Belediyesi ile birlikte Japonya’da 15. Uluslararası Gül ve Bahçecilik Fuarı’nda (International Roses&Gardening Show) tanıtım çalışmalarını sürdürüyor.

Japonya Büyükelçilği Kültür ve Tanıtım Müşavirliği’nin daveti üzerine Türkiye’den tek katılımcı olan BAKA, Japonya’da Bulgar gülünün hâkimiyetini kırmak amacıyla dünya gül yağı üretiminin yüzde 60’ını karşılayan Isparta gülü ile Batı Akdeniz’in kültürel, tarihi ve doğal turizm değerlerinin tanıtımını yapıyor.

BAKA, gül turizminde hedef ülke Japonya’ya yönelik çalışmalar kapsamında Japon Devlet Televizyonu NHK ile Rose Society’nin Tokyo’da Seibu Dome Beyzbol Stadyumu’nda gerçekleştirdiği 16 Mayıs’a kadar sürecek ve her yıl yaklaşık 300.000 kişinin ziyaret ettiği 15. Uluslararası Gül ve Bahçecilik Fuarı’nda stant açtı. BAKA’nın organizasyonu, THY ve Japon Devlet Televizyonu NHK’nın sponsorluğunda Isparta Belediyesi’nin Şehr-i Gül Mehteran Takımı da fuara renk kattı. Mehter takımının gösterileri ve seslendirdiği Türkiyem ile diğer marşları, Japonlar’dan büyük alkış aldı, Türkiye’nin Japonya Büyükelçisi Serdar Kılıç ve eşi ise gözyaşlarını tutamadı.

Türkiye konusunda çalışmaları bulunan ve çok iyi Türkçe konuşan üniversite hocası Yoshibumi Honda; BAKA standını ziyaretinde şimdiye kadar Japonya’ya dört defa mehter takımının geldiğini, ilkinin 1970’de İstanbul Belediyesi, ikincisinin Türk-Japon Kültür Derneği, üçüncüsünün ise Galatasaray Genç Takımı’nın getirildiğini, bu fuara katılan Şehr-i Gül Mehteran Takımı’nın gösterisinin TV kanalları ile ulusal basında çok önemli yer bulduğunu ve etkisinin en üst düzeyde olduğunu memnuniyetle ifade etti. Mehter takımının fuar boyunca her gün on binlerce kişiye günde iki defa olmak üzere yaptığı gösteri, Japon ziyaretçiler tarafından ilgiyle izlendi ve büyük alkış aldı.

ANA TEMA ‘TÜRKİYE VE TÜRK GÜLÜ’
Geçtiğimiz yıl yaklaşık 300 bin kişinin ziyaret ettiği, 10 ülkeden katılımcının bulunduğu ve bu yıl “Türkiye ve Türk Gülü” ana teması ile açılan fuara Türkiye’den tek katılımcı olan BAKA’nın standında; Japonca altyazılı 14 dakikalık gül belgeselinden, Antalya, Isparta ile Burdur illerinin tanıtım filmi ve bölge turizm potansiyelini anlatan CD’ler, 3 boyutlu bölge turizm kataloğu ziyaretçilere dağıtılıyor. Japon ziyaretçilere; gülden kozmetik ve gıda ürünleri gül lokumu, gül kremi ile gül suyu ikram edilen BAKA standında, Türkiye’nin Japonya Büyükelçisi Serdar Kılıç gibi Japon ziyaretçiler de GÜLAR’ın cam tüpte yetiştirdiği gül fidanına büyük ilgi gösteriyor.

Stantta ayrıca, Güneykentli bayanların el emekleri olan kapı süsleri, magnetler, çanta ile havlu gibi çok sayıda gül temalı hediyelik eşyalar da sergileniyor. Isparta’nın gül sektöründeki en önemli markası Rosense’in Japonya bayisi Japonlar’ın büyük ilgi gösterdiği kendi standında Isparta gül ürünlerinin büyük miktarda satışını yaptı ve tanıtımına önemli katkı sağladı. Isparta Gül'ü ve BAKA ile ilgili haberler, Japonya’nın yüksek tirajlı gazetesi Mainichi ile diğerlerinde yer alıyor.

NHK GÜL BELGESELİ ÇEKECEK
BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, dünyada kozmetik sanayisinin hammaddesi gül yağı üretiminin yüzde 60’ını üreten Isparta’nın yüzde 10 bile tanınmadığını ancak Büyükelçilik yetkililerinin Japon halkında Isparta ve Türk gülü algısının yerleşmeye başladığını ifade ettiğini belirtti.

Tanıtım oranının yükselmesi için çaba harcandığını vurgulayan Tuncay Engin, “Bu kapsamda, Japon Devlet Televizyonu NHK Sanat direktörü Enji Okada ile Isparta gülünün Japonya’da tanıtılması amacıyla profesyonel bir gül belgeseli çekimi için ön mutabakata varıldı. BAKA’nın iki yıldır Japonya’ya yönelik olarak yürüttüğü tanıtım çalışmalarının etkisine yönelik bir anektodu aktarmak istiyorum.

Fuarda özellikle standımızı arayıp yanımıza gelen bir bayan ziyaretçi, iki yıl önce ziyaret ettiği Asya’nın en büyük turizm fuarı olan JATA’da, BAKA standında kendisine ikram edilen Isparta gül kokusunu hiç unutamadığını ve bu nedenle tekrar bizleri ziyaret ettiğini büyük bir memnuniyetle ifade etti. Bu gibi memnuniyetini ifade eden pek çok ziyaretçi var” dedi.Japon ziyaretçilerin ilgisi ile Türkiye sevgisinin memnuniyet ve gurur verici olduğunu belirten BAKA Genel Sekreteri Engin; şöyle devam etti:

“Japon turistleri çekmek bizim hayalimiz. Turizmin çeşitlendirilmesi adına Japonya’ya yönelik çalışmalardan oldukça umutluyuz. Onlar kültür turizmini çok seviyorlar. Sagalassos, Psidia Antiocheia gibi. Isparta'da gülle ilgili konaklama, gül bahçelerinde gül toplama, onun dışında da Güneykent beldesinde de alternatif turizm açısından pansiyonlar oluşturmaya çalışıyoruz. Bu konuda önemli gelişmeler oldu. Japonlar, yerel yaşamın olduğu temiz, nezih yerleri istiyorlar.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.