Gül Üreticisine 116 TL Destek

Gül Üreticisine 116 TL Destek

Yayınlanma:
Güncelleme: 30 Nisan 2015 14:59
Gül Üreticisine 116 TL Destek

Dünya gül çiçeği üretiminin yüzde 65'ini karşılayan Isparta'da, gül üreticisine bu yıl dekar başına 7,9 TL mazot ve 8,25 TL gübre desteği olmak üzere toplam 16 TL destek verilecek. Ayrıca Süs bitkileri, tıbbi aromatik bitkiler üreticileri (gül, lavanta vb) 100 TL dekar başına desteklemeden yararlanacak.

Isparta Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Yener Yıldırım, Türkiye'de yağlık gül çiçeğinin sadece Isparta ve çevresinde (Göller Bölgesi) yetiştiğini belirterek,"Üretilen gül çiçeğinin işlenmesinden gül yağı, gül suyu ve gül konkreti üretilmektedir. Üretilen gül yağı ve gül konkretleri parfüm ve kozmetik sanayisinde kullanılan en pahalı ham maddelerdendir. Gül yağının yüzde 90'ı ve gül konkretinin yüzde 100'ü ihraç edilmektedir" dedi.

Dünyada gül çiçeği üretimi yapan ülkeler arasındaTürkiye'nin ilk sırada yer aldığını belirten Yıldırım, "Üreticilerin gül yağı ve gül konkretleri tamamen dünya parfüm ve kozmetik sanayisinde işlem görmektedir. İlimizde çok yıllık olarak yetiştirilen yağlık gül bitkisi üreticileri 8 Nisan 2015 tarihliBakanlar Kurulu kararına göre destekleme tablosunun üçüncü grubu olan Yağlı Tohumlu Bitkiler ve Endüstri Bitkileri alanları içerisinde yer aldığından 2015 yılında dekar başına 7,9 TL mazot ve 8,25 TL gübre desteği olmak üzere toplam 16 TL desteklemeden yararlanacaklar" diye konuştu.

2015 yılında İyi Tarım Uygulamaları'na uygun üretim yapacak üreticilere yapılacak destekleme kalemine gül çiçeğinin de dahil edildiğini aktaran Yıldırım, şunları söyledi:

"Daha önceki yıllarda meyve, sebze ve örtü altı olarak iki kalemden oluşan desteklemelere üçüncü bir kategori olan 'Süs Bitkileri, Tıbbi Aromatik Bitkiler' başlığı eklenerek ilimiz için spesifik ve stratejik bir ürün olan Isparta gülümüz de bu kategori altında desteklemeye tabi olacaktır. Süs bitkileri, tıbbi aromatik bitkiler üreticileri (gül, lavanta vb) 100 TL dekar başına desteklemeden yararlanacak. Bu şekilde bugüne kadar mazot ve gübre desteği gül alan üreticilerimiz, destek ile ikinci bir destekten yararlanmış olacaklardır."

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.