Gül Yağından Daha İyi Bir Sektör

Dünya gül üretiminin yüzde 65’ini karşılayan Isparta’da SDÜ bünyesinde kurulan Gül ve Gül Ürünleri Araştırma Merkezi, gül çayını paketleyip satışa hazır duruma getirdi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 04 Kasım 2013 11:07
Gül Yağından Daha İyi Bir Sektör

GÜLAR Müdürü Doç. Dr. Fatih Ali Canlı, Isparta’da gül ürünleri satan mağazalarda, gül çayının tomurcuk halinde satıldığını belirterek şöyle konuştu: "Ancak, bu çay tomurcuk halinde kurutulduğundan dolayı tadı acı ve kötüydü. Biz işi daha profesyonelleştirdik. Aromasını tatlandırdık.

Elde ettiğimiz çayı süzme poşetin içine koyduk.Buraya gelen herkese tattırıyoruz. Şu ana kadar tattırdığımız kişilerden aromasının güzel olduğu yorumunu aldık. Biz bu ürünü tutturabilirsek çok iyi olacak. Çünkü gül yağından daha iyi bir sektör."

Çay fabrikasının kurulmasının Isparta’ya büyük bir hizmet olacağını da belirten Doç.Dr.Canlı, şunları söyledi: "Yatırımcılarımız için iyi bir fırsat. Çok miktarda gül üretimi sadece Türkiye ve Bulgaristan'da var. Bu nedenle gül çayını sanayi ürünü yaparsak tüm dünyaya satarız inancındayım. Çünkü başka rekabet edilecek ülke yok. Seri üretime mutlaka geçilmesi lazım." Doç.Dr. Canlı, gül çayının mideyi rahatlattığını, aynı zamanda yüz bakımında kullanıldığını söyledi.

GÜLAR’ın 2005 yılında SDÜ’de gül ve gül ürünleri üzerinde araştırma faaliyetleri için kurulmuş bir merkez olduğunu kaydeden Doç.Dr. Canlı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Göreve geldiğimizden bu yana en büyük misyonumuz gül ürünlerinin çeşitlendirilmesi oldu. Hep bu alanda faaliyet gösterdik. Özellikle bu yaz 30’dan fazla yeni ürün elde ettik. Bu ürünleri ambalajlı, etiketli olarak piyasaya sunmaya çalışıyoruz."

Gül çayının yanında yeni elde edilen ürünler hakkında da bilgi veren Doç.Dr. Canlı şunları söyledi: "Gül yaprağıyla şekerin karışımından oluşan bir ürün elde ettik. Bu ürün genellikle pastalarda kullanılıyor. Diğer bir ürünümüz gül sirkesi, şu an tam olgunlaşmadığı için onu piyasaya sürmedik. Gül sirkesinden iki farklı yararlı ürün yapmayı planlıyoruz.

Birincisi pekmezle gül sirkesi karışımından bir içecek yapmayı düşünüyoruz.Diğeri ise gül sirkesi ile balın karışımından oluşan bir içecek. Bununla ilgili denemeler yaptık, beğenildi.Gül sirkesiyle yapacağımız karışımları halka sunacağız. Beğenilirse içecek fabrikası kurulabilir. Bu da ürünün katma değerini yükseltecektir."

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum