Gülbirlik Büyümeye Devam Edecek

Gülbirlik’in genel müdürü Hasan Çelik, açık şeffaf bir şekilde kamu oyuna Gülbirlik’in durumunu Ajans32 muhabirine değerlendirdi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 24 Mayıs 2011 18:40
Gülbirlik Büyümeye Devam Edecek

Gülbirlik’in genel müdürü Hasan Çelik, Gülbirlik’in durumunu Ajans32 muhabirine değerlendirdi.

Hasan Çelik;”Kamuoyunda yapılan dedikodulara çok üzüldüm, Gülbirlik kar amaçlı bir kurum değildir, Gülbirlik üreticiye hizmet eden bir kuruluştur. Amacı diğer ticari kuruluşlar gibi değil, sadece ortaklarına hizmet vermektir. Bu sebepten dolayı karlılıktan ziyade üreticinin ürününü tarlada kalmadan alıp, işlemek ve satışını en iyi şekilde yaparak gül üreticisinin parasını zamanında ödemektir.

Gülbirlik’in kendi yağı ile kendisi kavrulmaktadır.Gülbilik olarak ileriye dönük çalışmalarımızı sürdürüyoruz, Tübitak destekli bir projemiz var, bu proje kapsamında kurutulmuş gül çiçeği faaliyeti halen devam ediyor. Bu çalışmalar sona erdiğinde gül çayı, aroma terapi ürünlerinin yanı sıra Spa merkezlerinde çok amaçlı olarak bitkisel, tıbbi tedavilerde de kullanılacaktır. Böylece alternatif pazar oluşacaktır.

Bir diğer projemiz ise, bölgemizde uzun yıllardır devam eden gül çiçeği üretiminin tekniklerini geliştirerek kaliteyi ve verimi artırarak maliyeti düşürmektir. Bu çalışmalarımız SDÜ bünlesinde bulunan GÜLAR merkezi işbirliği ile devam ediyor.

Gülbirlik olarak sadece gül yağı, gül konkreti ile doğal gül suyu yapmaktayız. Ancak kozmetik ürünlerinin üretimi ile ilgili olarak 2005 yılında kurulmuş olan Rosense A.Ş. bugün itibariyler 29 dalda 109 çeşit ürün üretmektedir.

Geçen yıl 1250 ton gül çiçeği aldık bu yıl 1500 -2000 ton almayı planlıyoruz, geçen yıl 303 kilo gül yağı, 466 kilo gül kongeti ürettik, bu yıl 400 – 500 kilo gül yağı, 1 ton’da gül kongreti üretmeyi planlıyoruz.

Geçen yıl 1,080 olan gül taban fiyatını bu yıl da üreticiyi mağdur etmeyecek bir şekilde vermeyi ümit ediyoruz. Gülbirlik’in şu anda stokları kalmamıştır. Üreticiler olan tüm borçlar ödenmiştir. 10 özel sektör firması gül yağı ve kongreti üretiyor.Özel sektör gül çiçeği alabilmek için, Gülbirlik’in üzerinde fiyat veriyor. Şu anda 4500 aktif ortağımız var, 50.000 kişi bu sektörden aile ekonomilerine önemli ibr katkı sağlıyor. 1 hafta sonra 50 alım merkezinde Gül alımları başlayacaktır. 40 adet gül yağı üretim fabrikamız ve 1 adet de gül kongreti fabrikamız mevcuttur. Bu fabrikalarda günlük 320 ton gül çiçeği işlenebilmektedir. Sezonluk olarak 150 – 200 kişi çalışmaktadır.

Gül üreticilerine tavsiyem şu olacaktır: İlaçlamalarda azami dikkat gösterilmesi gerekmektedir ve hasat dönemi başlamadan en az 15 gün önce ilaç yapılamamasını rica ediyorum. Şu anda mevcut gül bahçeleri yeterli, dikim alanlarını genişletmek yerine mevcut bahçelerde daha iyi bir bakımla verimliliği ve kaliteyi arttırmak gerekir.

Her aile işleyebileceği kadar bahçeye sahip olmalı, gül çiçeği alımları saat 11:00’da sona ermesine rağmen akşama kadar gül toplanıyor. Ancak 11:00’dan sonra toplanan güller fermantasyona uğradığından hem verimi ve hem kalitesi bozuluyor.

Dünyanın yıllık gül yağı ihtiyacı en az 5 ton, bunun yaklaşık % 60 civarını Türkiye karşılamaktadır..

Geçen yıl 4.750 – 5.000 Euro olan gül yağı fiyatını bu yıl da düşürmemeye çalışacağız.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.