Gülçiçeği Fiyatı Açıklandı

Gülçiçeği Fiyatı Açıklandı

Yayınlanma:
Güncelleme: 29 Ağustos 2015 13:01
Gülçiçeği Fiyatı Açıklandı

Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik Gülbirlik gülçiçeği taban fiyatını açıkladı.

Günlerce Gülbirliğin taban fiyatını bekleyen özel sektör nihayet kendi almış olduğu gülçiçeği taban fiyatı 5,61 TL olarak belirlendi.

Genel Müdür Hasan Çelik yaptığı açıklamada şunları söyledi: “2015 yılı Gülçiçeği Kampanyası bölgemizde yaklaşık 10.05.2015 tarihinde başlamış ve 10.07.2015 tarihinde sona ermiştir. Toplamda 60 gün devam etmiştir. Gülbirlik olarak biz bu süre içerisinde 54 gün gül çiçeği alımı gerçekleştirdik. Sizlerinde mâlumu olduğu üzere bölgemizde bu yıl 24 Nisan gecesi meydana gelen don hadisesi meyve gruplarında olduğu gibi gülçiçeğinde de önemli zararlara yol açmış ve gülçiçeği rekoltesinde ortalama %30 civarında bir rekolte düşüşüne sebep olmuştur. Bu arada bazı üreticilerimizin zararının bölgesel olarak %40 ile %50-60’lara kadar çıktığı görülmüştür.

Ancak, mayıs ve haziran aylarının serin ve yağışlı geçmesi nedeniyle gülçiçeğindeki zarar kısmen de olsa telafi edilmiş ve kampanya sonu itibarıyla rekolte düşüşünün %25 lerde olduğu tahmin edilmektedir. Böylece bölgemizde 2015 yılı gülçiçeği rekoltesi 5.500 ton ile 6.000 ton aralığında gerçekleşmiştir. Esasen bu yıl bölgemizde don hadisesi yaşanmamış olsaydı gülçiçeği rekoltesinin 7.500 ton ve üzerinde olması bekleniyordu.

Dünyanın gülyağı ve gülkonkreti ihtiyacı dikkate alındığında, Türkiye ve Bulgaristan’daki rekolte düşüşüne bağlı olarak yeterli miktarda bir üretim yapıldığını söylemek mümkün değildir. Böyle bir durumda ise arz talep dengesinde kayma söz konusu olmuş ve doğal olarak da bu durum hem gülçiçeği hem de gülyağı fiyatlarına yansımıştır.

Gülçiçeği sezonunun sona ermesi ile birlikte süzüm işlemleri tamamlanarak numuneler gönderilmiş ve müşterilerimiz birebir ziyaret edilmiştir. Yapılan görüşmeler neticesinde ürünlerimizin tamamı satılmış ve kesin teyitleri de pazartesi günü itibarıyla alınmıştır.
Üretim ve satışlarımızın mukayesesi yapılarak Yönetim Kurulu üyelerimiz ve Kooperatif başkanlarımız ile birlikte titiz bir çalışma yapılmıştır. Yapılan çalışma ve değerlendirme sonucunda her zaman olduğu gibi yine üretici ortaklarımızın menfaatlerinin korunması başta olmak üzere Türkiye ile dünya piyasalarındaki ve gülcülük sektöründeki gelişmeler de dikkate alınarak 2015 yılı gülçiçeği fiyatı kilogram başına 5,61- TL olarak tespit edilmiştir. Ürün bedelleri geçen yıl olduğu gibi yine Eylül ayı başında yani 2 Eylül Çarşamba günü dağıtılmaya başlanacaktır.

Üretici ortaklarımıza hayırlı olması temennisiyle katılımınızdan dolayı her birinize ayrı ayrı teşekkür eder, saygılar sunarız” dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.