Gülcülük Elden Gidiyor Mu?

Gülcülük Elden Gidiyor Mu?

Yayınlanma:
Güncelleme: 11 Mayıs 2016 16:38
Gülcülük Elden Gidiyor Mu?

Balıkesir'de kırsal alanlarda yaşayanların gelirlerinin artırılması, köylüye alternatif gelir kapısı açılması amacıyla başlatılan çalışmalar kapsamında Isparta'dan getirilen ve Kazdağları'na dikilen gül fidanlarından olumlu sonuç alındı.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile Süleyman Demirel Üniversitesinin destek verdiği, bir Ar-Ge firmasınca yürütülen proje çerçevesinde yaklaşık 3 yıl önce Kazdağları'na dikilen Isparta güllerinden ilk yağ alındı. Kilosu 9 bin dolara varan fiyatlardan satılan gül yağında, beklenenin üzerinde verime ulaşıldı.

Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Ahmet Metin Tüzün ile söz konusu Ar-Ge firmasının sahibi Faruk Durukan, deneme amaçlı gül fidanlarının dikildiği uygulama sahasına giderek, yağlık güllerin ilk hasadına katıldı.

3 yıllık çalışma olumlu sonuçlandı
Durukan, desteklerinden dolayı Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Süleyman Demirel Üniversitesine teşekkür ederek, yaklaşık 3 yıllık çalışmalarının olumlu sonuçlandığını söyledi.

Yaptıkları testlerde, Isparta'daki güllerle eşdeğer kalitede, beklediklerinin üzerinde yağ elde ettiklerini vurgulayan Durukan, şöyle konuştu:

"Bu bizim için çok önemli yeni bir kaynak. Kazdağları köylülerine yeni bir iş ve gelir kapısı. Kazdağları'nda yeni bir ekmek kapısı ortaya çıktı. Gül üretmek isteyenlere, elde edecekleri gül yapraklarından yağ çıkartmaları için de makine desteği sağlayacağız. Bu sayede, üreticiler, evlerinin bahçesinde kendi gül yağını üretip satma olanağına sahip olacak. Bu bir Ar-Ge projesidir."

Yağının kilogramı 9 bin dolara varan fiyatlardan satılan gülün, Kazdağları köylüsüne alternatif gelir kapısı olması amacıyla başlatılan çalışmalar olumlu sonuç verdi.

Durukan, dünya piyasalarında gül yağının kilogramının 9 bin dolara varan fiyatlardan alıcı bulduğunu belirterek, "Toplanan 4 ton gül yaprağından ortalama 1 kilogram yağ elde edilebiliyor. Dünyada yılda 10 ton gül yağı elde edilebilirken, bunun yaklaşık yarısını Türkiye üretiyor." dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.