Gülcülük Tehlikede

Gülcülük Tehlikede

Yayınlanma:
Güncelleme: 04 Mart 2015 10:25
Gülcülük Tehlikede

Gülcülük tehlikede. Destekleme ve toplu tarım arazileri nedeniyle Türkiye'ye göre yüzde 70 maliyet avantajının olduğu Bulgaristan, Dünya gülyağı piyasalarında Isparta'nın en büyük rakibi.

Gülbirlik Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Demir ve Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik'in konuk olduğu Basın Kulübü'nde Isparta gülcülüğü tam anlamıyla konuşuldu. Isparta'nın dolayısıyla Türkiye'nin gülçiçeği ve gülyağı sektöründeki en büyük rakibi Bulgaristan'ın durumunun konuşulduğu programda devletin gül üreticisine kilo başına 50 kuruş destek vermesi gerekliliğine dikkat çekildi.

GÜL, BU TOPRAKLAR İÇİN KAZANÇ OLDU
Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, konuşmasının başında gülün önemine dikkat çekti. Gülün Isparta için olmazsa olmaz olduğunu belirten Çelik, şöyle konuştu:

"Isparta’da gül olmazsa olmaz. Isparta’da hemen hemen çevresinde tarımla uğraşan üreticilerimiz az ya da çok gül bahçesine sahipler. Gül ile iştikal etmemek Ispartalı olmamakla da adlandırılıyor. Gülün bereketi ve manevi değeri başkadır. Gül bu topraklar için bereket ve kazanç oldu. Her şeyi ile Ispartalının ve bölge insanının her alanına girmiştir. Yılalrdır Mimar Sinan Caddesi’nde insanlar kendi kıt imkanlarıyla bir şeyler yapmaya çalıştılar. Gülün serüvenine katma değer katmak için çok gayretler sarf edildi. Bugün Rosense Türkiye gündemine oturdu. Gül orjinli ürünler de dünya gündemine oturdu.

BU MEMLEKETİ DİYAR DİYAR DOLAŞTIK
İlk günlerde biz ürünlerin satışıyla ilgili alıp satan kişi bulmak için bu memleketi diyar diyar dolaştık. Allah’a şükür geldiğimiz noktada gül menşei ürün denildiğinde talepler Isparta’ya gelmeye başladı. Bu bizim için gurur verici. Böyle bir değer bizim ekmeğimiz, aşımız ve prestijimizdir. Isparta’nın gözüdür. Keşke halı da olsaydı iki değerimizden biri de halı olsaydı. Ama olmadı. Ama gülü mutlaka ve mutlaka Isparta’nın güler yüzü olarak devam ettirmemiz gerekir.

20 TARIM KOOPERATİFİ İÇİNDE BİR NUMARAYIZ
Gül ev ekonomisine katkı yapan bir gelir kaynağı olmuş. Elimizdeki mevcut parayla bu sektöre girdik. Biz farklı bir sektöre girseydik yok olur giderdik. Bizimle aynı ,imkanlara sahip olan tarım satış kooperatifleri kendi iş sahalarının dışına çıktılar ve maalesef dağıldılar, battılar. Benim bildiğim 3 kooperatif var böyle. Bu hem bizim hem de Isparta’nın başarısıdır. Mevcut 17 tarım satış kooperatifi içerisinde 20 yıldır 1 numarayız. Amacımız üreticimizin malını en iyi şekilde değerlendirmek ve alın terini vermek. Gülbirlik bir ticarethane değil. Gülü alıyoruz işliyoruz, pazara çıkıyoruz. Dünyada gül fiyatını biz tespit ediyoruz. Gönlünden ne geçerse yok ekonomik gerçekler var. Gider şu, maliyetimiz şu diyoruz. Ölçü kaçarsa kalır bu.

GÜLCÜLÜĞÜN SİGORTASI GÜLBİRLİKTİR
Özel sektörün Gülbirlik’i rakip görmeleri kabul edilebilir değil. Gülbirlik bu sektörün sigortasıdır. Gülbirlik dünyada gül sektörünün teminatı olarak kabul ediliyor. İnsanlar şunu söylüyor; 'Evet Türkiye’de gülcülük devam edecekse Gülbirlik devam etmeli.' Onlar bunu çok kez yaşamışlar ve görmüşler. 2006’da fazla üretim söz konusu oldu. Bazı manipülasyonlar doldu. O yıl Senir tarafında Gülbirlik alımlarını kotaya bağlamış denildiğinde bahçedeki gülü tamamen sökenler oldu. 'Gülbirlik yoksa bu iş olmaz' dediler. Eğer bugün Gülbirlik’in dışındaki diğer firmalar bu işin ticaretini yapabiliyorlarsa bir noktada Gülbirlik’in bu sektörde bulunmasına borçludurlar. Olmayacak olsaydı halı da olmamalıydı. Her evde bir tezgah vardı. Başlı başına bir sektördü. Herkes yapıyordu. Ne oldu? Kooperatif olmanın verdiği bir güç var. Hiç kimse Bulgaristan ya da başka bir ülkede üreticiyi karşısına muhatap alarak gül yağı ve gül çiçeği fiyatı ne olacak diye dikkate almıyorlar. Her şey ters giderse gülcülükte bu toprağa incir ağacı dikilmiş demektir.

BULGARİSTAN'DA DESTEK VAR
Bulgaristan’da ilk kez bahçe kuracak olanlara çok ucuza arazi veriliyor. Yeni yeni fabrikalar kuruluyor. Avrupa Birliği fonlarından yararlanıyorlar. Vatandaşın üretime katkı sağlama noktasında teşvikte veriliyor. Ekilmesi ve dikilmesin değil. Ama denetimli, kontrollü ve bilinçli yapılsın bunlar. Biz gülcülüğün en kötü günlerini biliyoruz. Allah bir daha göstermesin.

RİSKLER ŞİMDİDEN GÖRÜLMELİ
Geleceği teminat altına almak adına riskleri şimdiden görüp, ona göre tedbir almak, bunlar defalarca görüşüldü konuşuldu ama çok kısmi şeyler buna yetmez. Bulgaristan’da yüzde 70 mazot ve gübre desteği, damlama sulamayla ilgili, fidanların budamasıyla ilgili sadece kendi bakanlığından değil AB fonlarından da destek alıyor. Yarı maliyetimize denk gelecek fiyat karşınıza çıkıyor Aynı koşulalarda rekabet etmek zorundasınız. Isparta’da önce iğneyi kendimize batırmamız lazım ki çuvaldızı başkasına batıralım.

KİLO BAŞINA 50 KURUŞ DESTEK VERİLSİN
Üreticilerden başlamak kaydıyla herkesin şapkasını önüne koyup düşünmesi lazım. Üreticiden biz ne istiyoruz? Erken toplanmasını istiyoruz. İlaçlama konusunda dikkatli olunmasını istiyoruz. Öğleden sonra sabaha kadar gül toplanıyor. Bu hem kaliteyi etkiliyor hem de maliyetlerinizi yukarı çekiyor. Üretici olmazsa imalatçılar olmaz. İmalatçılar olmazsa üretici ne yapacak? Peki kime satacağız? Onların menfaatlerini de kısmi değerlendirmek gerekiyor. 3’lü koalisyonu çok iyi yürütmek gerekiyor. Biz kaşıkla destek alamıyoruz onlar kepçeyle veriyor. Mutlaka ve mutlaka devletin bunu görmesi gerekiyor. İstenen rakamlar çok fazla değil. Ortalama Isparta’da 7 bin ton üretim baz alınacak olursak 50 kuruş fark verilecek olursa 3 milyon 500 bin, 60 kuruş 4 milyon 200 bin lira yapar. Bu sektörde Türkiye’nin ilelebet devam etmesi için önemli bir destektir.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum