Gülcünün Yüzü Yine Gülmedi

Gülçiçeği Yüzde 0,6 Maliyetler Yüzde 40 Arttı

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Ekim 2021 22:10
Gülcünün Yüzü Yine Gülmedi

Gülbirlik 2021 Gül Çiçeği alım fiyatını açıkladı. Gül çiçeği bu yıl 7,80 TL’den alınacak. Ancak açıklanan fiyat üreticinin yüzünü yine güldürmedi. Gül çiçeği geçtiğimiz yıl 7,35 TL’den alınmıştı. Bir yılda tarımsal girdi fiyatlarına yüzde 30-40 oranında zam gelirken, gül çiçeği yüzde 0,6 gibi bir oranda zamlandı. Moda olduğu üzere küçük bir dolar hesabı yaparsak, geçen yıl 100 kilogram gül çiçeğine 94,2 dolar alınabiliyorken, bu yıl ise 87,6 dolar alınabiliyor.  

Gül üreticisinin merakla beklediği gül çiçeği alım fiyatı Gülbirlik tarafından açıklandı. Gül çiçeği 2021 yılı alım fiyatı 2019’daki rakam olan 7,80 TL ile eşleşti. Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik ve Gülbirlik Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Demir dün düzenledikleri basın toplantısı ile gül çiçeği alım fiyatını 7,80 TL olarak açıkladı.

Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, “Gülcülük sektörünün bölgemizde gelişmesinde büyük emeği geçen ve bölge ekonomisi ile ülke ekonomisine önemli katkı sağlanmasında her türlü fedakârlıktan çekinmeyen gülcülüğün duayeni merhum Müftüzade İsmail Efendi basta olmak üzere ebediyete intikal etmiş olan Gülbirlik kurucularını ve emeği gecen tüm üreticileri minnetle yad ediyoruz” sözleriyle başladığı açıklamasında “Sizlerin de malumları olduğu Üzere; 2020 yılı ve içinde bulunduğumun 2021 yılında Covid-19 Pandemi salgını ülkemiz ve tüm dünya ülkelerinde başta sağlık olmak üzere ekonomi ve ticaret bağlamında da büyük sıkıntılara yol açmıştır. Ekonomilerdeki küçülmeler ve durgunluklar doğal olarak Türkiye’yi de etkilemiş olup, yaklaşık bir buçuk yıldır insanlık bu salgın ile mücadeleye devam etmektedir. Ümidimiz o dur ki, tüm insanlık en kısa sürede bu salgından selamete çıkmasını, ekonomilerin tez zamanda toparlanmasını ve ticari faaliyetlerin hız kazanmasını bekliyoruz” dedi.

ÜRETİCİ ORTAKLARIMIZIN EMEKLERİ…
Çelik, “2020 ve 2021 yıllarındaki pandemi sürecinin getirdiği her türlü sıkıntı ve problemlerin gölgesinde, bizler Gülbirlik olarak üretici ortaklarımızın emeklerinin korunması, alın terlerinin karşılığını alabilmeleri için elimizden gelen bütün gayreti göstererek büyük çabalar sarf ettik. Henüz pandeminin etkilerinin 2020 yılının etkilerinden daha az olmamasına rağmen pazarlama faaliyetlerimizi ısrarla sürdürdük ve çalışmalarımızla devam ettik, ediyoruz” ifadelerini kullandı.

YURT DIŞI SATIŞLARIMIZI GERÇEKLEŞTİRDİK
Gül çiçeği sezonunun pandemi gölgesinde tamamlandığını söyleyen Çelik, “Pandeminin gölgesinde 2021 yılı gül çiçeği sezonunu hayırlısı ile kazasız belasız tamamladık. Akabinde hemen pazarlama çalışmalarımıza başlayarak yurt dışı satışlarımızı gerçekleştirdik. Halen çalışmalarımız devam etmektedir. Bizler Yönetim Kurulu olarak üretici ortaklarımızın böylesi sıkıntılı bir ortamda aile bütçelerine bir nebzede olsa katkı sağlamak ve rahatlatmak için Birliğimiz ve Rosense A.Ş.'nin imkanlarını birleştirerek yaptığımız çalışma ve değerlendirmeler sonucunda 2021 yılı gül çiçeği kilogram fiyatı 7.80 TL olarak tespit edilmiştir” diye konuştu.

ÖDEMELER YARIN BAŞLAYACAK
Ödemelerin Perşembe veya Cuma günü başlayacağını kaydeden Çelik, “Ödemelere Perşembe veya Cuma günü başlanacaktır. Bu vesile ile gül çiçeği fiyatının üretici ortaklarımıza ve birliğimize hayırlı olmasını temenni eder. Yönetim Kurulu olarak katkılarınızdan dolayı her birinize ayrı ayrı teşekkür eder, saygılar sunarız” dedi. Gülbirlik fiyat açıklamasından önce 7,80 TL’nin 4,50 TL’sini üreticilere ödemişti.

“PLANLAMA OLSAYDI 18-20 LİRA OLURDU”
Gül çiçeğinde fiyatın düşük olmasının sebebiyle ilgili değerlendirmeler yapan Gülbirlik Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Demir ise gül üretiminde planlama yapılmamasına dikkat çekti. Demir, “Planlı gidilseydi bu rakamlar 18 – 20 lirayı bulurdu. Ama tüm uyarılara rağmen dağ taş gül bahçesi oldu. Bu olumsuz durum ne zaman toparlanır bilemiyoruz” dedi.

MASRAF EN AZ YÜZDE 40 ARTTI
Açıklanan rakamlar ise gül üreticisinin yüzünü güldürmedi. Gül çiçeği 2020 yılında 7,35 TL’den alınmıştı. Bu yıl 7,80 TL’ye yükseldi. Yani diğer bir deyişle gül çiçeği alım fiyatına yüzde 0,6 oranında zam yapıldı.

Ancak, sadece gül üretiminde kullanılan ilaçlara bir yılda ortalama yüzde 30 – 40 oranında zam geldi. Mazot ve diğer girdiler ise cabası. Küçük bir hesap yapmak gerekirse örneğin 2020 yılında 100 kilogram gül çiçeği satan üretici cebine (12.10.2020 tarihli döviz kuru hesaplanarak) 94,2 dolar koyabiliyordu. Bu yıl ise 100 kilogram gül çiçeğinin dolar karşılığı 87,6 olarak karşımıza çıkıyor.

Elbette Türkiye’de yaşıyoruz ve ‘dolarla maaş almıyoruz’ ama tarımda girdi fiyatlarının genel olarak dolarla hesaplandığını dikkate alırsak bu hesap bizi yanıltmaz.

HANGİ YIL KAÇ PARADAN ALINDI?
Gül çiçeği alım fiyatlarına yıllara göre göz atılacak olursa; 2017 yılında 8,70 TL, 2018 yılında 9,20 TL, 2019 yılında 7,80 TL, 2020 yılında 7,35 TL ve 2021 yılında ise 7,80 TL olarak karşımıza çıkıyor. (BORA TÜFEKLİ)

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.