Gülde Rekolte 9 Bin Ton

FİYAT AĞUSTOS’TA AÇIKLANACAK…

Yayınlanma:
Güncelleme: 03 Temmuz 2018 13:43
Gülde Rekolte  9 Bin Ton

Gül çiçeği alım kampanyası sona erdi. Gülbirlik Genel Müdür Hasan Çelik, geçen yıl 6 bin 500 ton olan rekoltede bu yıl 2 bin 500 tonluk bir artış yaşanarak 9 bin tona ulaştığını söyledi. 

Kısa adı Gülbirlik olan Gül, Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği’nin 2018 yılı gül çiçeği alım kampanyası sona erdi. Dünya gül yağı üretiminin yüzde 65'ini  tek başına karşılayan Isparta'da nisan ayının ortalarında başlayan gül sezonunda  elde edilen rekolte, gül üreticilerini ve firmalarını memnun etti.

ÇELİK; “SEZON ERKEN BAŞLADI VE YAĞIŞLI GEÇTİ” 

Kampanyanın 28 Haziran 2018 tarihi itibariyle sona erdiğini ifade eden Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, bu yıl gül çiçeği kampanyasının geçtiğimiz yıllara göre 20 gün öncesinden erken başladığını ve sezonun başından sonuna kadar büyük bölümünde yağışlı geçtiğini, sezonda yaşanan bazı sıkıntılara rağmen bu yılki gül çiçeği rekoltesinde önemli bir artış yaşandığını söyledi. 

“BİR GÜL SEZONU 45 İLA 52 GÜN SÜRER”

Gülbirlik olarak 60 Alım Merkezinde yürütülen gül çiçeği kampanyası sonunda ciddi oranda gül çiçeği satın alındığını kaydeden Genel Müdür Çelik; “Bilindiği gibi bu yılın Gül çiçeği alım kampanyasını erken başlattık. Bir bahçede güller ortalama 24 gün kesintisiz açarlar. Bu bahçelerin bölgesine ve hava durumuna göre değiştiği için Gül çiçeği alım sezonu da ortalama 45 ila 52 gün arasında değişir. 

“VERİMLİ BİR SEZON GEÇİRDİK,  

REKOLTEDE YÜKSELME SÖZ KONUSU” 

Bizde bu doğrultuda, 27 Nisan’da başladığımız Gül çiçeği alım kampanyamız 28 Haziran 2018 tarihi itibariyle sona ermiş bulunmaktadır. Bilindiği gibi bu yıl kış yağmursuz geçti ve bahar aylarında yağan bol yağışın ardından Güller de erken açtı. Bu nedenle biz de gül çiçeği almaya erken başladık. Gerek gül çiçeği sezonu başında gerekse sonuna kadar sürekli özellikle öğleden sonraları sürekli yağmur yağdı. Bu da gül çiçeğinde hem verimi hem rekolteyi bir anlamda yükseltti, bir anlamda ise düşürdü. Zira, yağmurların yağması ve gül çiçeğinin yağ oranını kaybetmemesi büyük bir kazanım. Ancak, sürekli yağmur da gül çiçeğinin açmasını engelliyor. Çünkü gül bitkisi güneşi görmeden açmaz. Güneş gül bitkisi için olmazsa olmaz unsurdur. Buna rağmen  bu yıl gül çiçeği rekoltemiz sevindirici bir oranda artarak 9 bin tona kadar yükselmiştir. 

“BAZI SIKINTILARA RAĞMEN REKOLTE YÜKSEK OLDU” 

Bu yıl gül çiçeği sezonunda da üreticiler açısından bir takım sıkıntılar yaşanmıştır. Bunların başında, bazı bölgelerde özellikle sezon başında don olayı yaşanmış ve bu durum o bölgelerde verimi % 20 oranında düşürmüştür. Yoğun yağışlar ve üreticilerimizin gül çiçeğini toplanacak işçi bulamaması. Bu sorunlar nedeniyle üretici sıkıntı yaşadı. Ancak, tüm bu olumsuzluklara rağmen rekoltenin yüksek olması sevindiricidir” dedi. 

“İYİ BİR SEZON GEÇİRDİĞİMİZİ SÖYLEYEBİLİRİM” 

Sezon boyunca ufak sorunlarla karşılaştıklarını ancak sezonu kazasız  atlatabildiklerini ifade eden Genel Müdür Çelik, önemli olanın üreticilerin büyük bir  sıkıntıya uğramadan sezonu geçirmesi olduğunu, bunu da başardıklarını belirterek; “Bu yılki gül çiçeği alım kampanyamızda geçen yıla oranla bu yıl çok daha iyi bir sezon geçirdiğimizi  söyleyebiliriz. Çünkü geçen yıl düşük rekoltelerde kalmıştık.  Bu yıl üretimimiz önemli bir artışla 9 bin tonun altına düşmedi. Firmalar bazında  rakamları almak zor olduğu için kesin bir şey söylemiyoruz ama 9 bin tonun  üzerinde olması muhtemeldir” şeklinde konuştu. 

FİYAT AĞUSTOS’TA AÇIKLANACAK…

Bu arada gül çiçeği fiyatının muhtemelen Ağustos ayı içerisinde açıklanacağı belirtiliyor. Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, bu ay içerisinde başta Fransa olmak üzere çeşitli ülkeleri kapsayan bir yurt dışı seyahatine çıkacaklarını bu seyahatin amacının iş gezisi olduğunu ve yurtdışındaki kozmetik üreticileriyle bir araya gelerek gülyağı ve konkret satışı konusunda görüşmelerde bulunacaklarını ifade etti. Çelik, yurt dışı gezisinin ardından da Gülbirlik Yönetim Kurulunun toplanarak gül çiçeği fiyatını kamuoyuna açıklayacağını sözlerine ekledi.

 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum