Gülden 20 Milyon Avro Gelir Sağlandı

Gülden 20 Milyon Avro Gelir Sağlandı

Yayınlanma:
Güncelleme: 27 Eylül 2015 13:42
Gülden 20 Milyon Avro Gelir Sağlandı

Dünya gül yağı üretiminin yüzde 65’inin gerçekleştirildiği Isparta’da, gülde yaşanan rekolte kaybına rağmen elde edilen döviz miktarında azalma olmadı.

Gül, Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Kooperatifi (GÜLBİRLİK) Genel Müdürü Hasan Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yılki gül hasadının beklentilerinin altında altında kaldığını, Isparta’da yaklaşık 6 bin 500 ton gül çiçeği üretiminin yapıldığını söyledi.

Çelik, yaptıkları pazarlama faaliyetlerinin ardından üreticiye kilogram başına ödenecek gül çiçeği fiyatını 5,61 lira olarak belirlediklerini ifade ederek, GÜLBİRLİK’e ürün veren 3 bin üreticinin tamamına ödemelerinin yapıldığını anlattı.

– Gülden 20 milyon avro gelir
Gül çiçeğindeki rekolte kaybının ekonomik olarak olumsuzluk yaratmadığını vurgulayan Çelik, “Geçen yıllara oranla bu yılki rekolte düşüşüne rağmen gerekse üreticiye ödenen meblağ yönünden gerekse de ihraçtan elde edilen döviz miktarında bir kayıp söz konusu olmadı. Fiyat artışıyla, rekolte kaybının yarattığı olumsuzluk tamamıyla karşılandı. Gülden Isparta’ya 20 milyon avroluk bir girdi sağlandı. Bu da Isparta için büyük bir ekonomik ivme anlamına geliyor” diye konuştu.

Çelik, Avrupa pazarında Türk ve Bulgar tipi gül yağının tercih edildiğini dile getirerek, Avrupa pazarında Türk tipi gül yağının tercihinin artarak devam ettiğini, bu yıl da elde ettikleri yağın tamamını sattıklarını anlattı.

– Türk gülü kalitesiyle fark yaratıyor
Türk tipi gül yağının tercih edilmesinde bazı önemli faktörlerin rol oynadığını anlatan Çelik, Türk gülünün, çok geniş bir coğrafyadan toplanıyor olmasının, gülün kalitesi ve kokusunu, sanayinin tercih ettiği ürün haline getirdiğini kaydetti.

Çelik, Bulgaristan’daki gül üretiminin bölgesel bir alanda yapıldığını, bu nedenle arazi şartlarının her bölgede aynı olduğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle bitirdi:

“Bulgaristan’da 20 kilometrekarelik alanlarda yapılan üretimden söz edilir ama bölgemizde 150 kilometrekarelik alanda üretim söz konusu. Bu alanda taban, yamaç ve yaylada gül üretimi gerçekleştiğinden kalite ve kokusu gerçekten fark yaratıyor. Türk tip gül yağı, fiyatına rağmen tercih ediliyor.”

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum