Gülpark Isparta’nın Geleceği İçin Önemli

Isparta Valiliği ile BAKA tarafından desteklenen Gülpark Projesi Fizibilite ve Bütüncül Envanteri Çalıştayı düzenlendi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 22 Haziran 2012 10:28
Gülpark Isparta’nın Geleceği İçin Önemli

Böcüzade Parkı’nda düzenlenen çalıştaya Vali Memduh Oğuz, Belediye Başkan Yardımcısı Orhan Eren, Eski Ak Parti Milletvekili Haydar Kemal Kurt, BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin katıldı.

ISPARTA 10 MİLYON TURİST ÇEKEBİLİR

Çalıştayın açılış konuşmaları bölümünde konuşan Vali Memduh Oğuz, gülden hareket edilerek üretilen projelerin çok önemli olduğunu söyledi. Vali Oğuz, “Amacımız Isparta’yı cazibe merkezi yapabilmektir. Bir buçuk yıldır Isparta’nın bilim ve kültür merkezi inanç turizmi merkezi olma kabiliyetinin olduğunu söylüyoruz. Isparta hem İslam öncesi hem İslami açıdan önemli bir merkez. Bunu kabul ettirebilirsek Isparta 10 milyon turisti çekebilir. Sadece 23 Nisan günü ilimizde 20 bin kişi konaklamış bir kamu misafirhanesinde 3 bin kişi yemek yemiş. Bizi bu noktaya getiren Isparta gülüdür. Belki varlığında kıymeti bilinmiyor ama ilin olmazsa olmazı marka değir güldür. Bu kalitede gül başka coğrafyada yetişmiyor. Gülden hareket edilerek üretilen projeler çok önemli. Mekke Medine Kudüs Isparta diyoruz. Bu mesele tasavvufi meseleden çıkarıp ideolojik olarak değerlendiriliyor. Bu proje konuşturulabilirse senin şehrine milyonlar kişi gelir. Gelecek ziyaretçi manevi amaçla harekete edeceği için en az iki gün kalır. Benim arzum turist için en az üç günü konaklamadır. Eğer ziyaretçiyi üç gün burada tutarsanız sizin sanayi peşinde koşmanıza gerek yok.

Gülpark Projesi’ni bu yüzden önemsiyoruz. Ama bir istikamet var diye diğer istikametleri terk etmeyeceğiz. Tarım, sanayi elbette olsun ama bizim istikametimize zarar vermesin. Üniversite de gül vadisi yapıyor. Bırakın yapsın özel sektörde sivil toplum da yapsın. Gülpark bu ilin geleceği için çok önemlidir. Projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

‘4 ADET OEL YAPILSA TURİZM İVME KAZANIR’

BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin de 70 dönümlük atıl durumdaki tren garı alanında uygulanacak projeye desteklediklerini belirterek “Bundan böyle teknik detaylar, imar durumu, inşaat projesi aşamasına gelinecek. Yapılan güzel çalışmalar birbirini tamamlıyor. Beş yıldızlı otel yapılıyor ama birileri ‘birinin ekmeği elinden gidiyor’ diye bozuluyor. Korkmayın kimsenin ekmeği gitmez. Buraya 4 tane 5 tane beş yıldızlı otel yapılsa turizm ivme kazanır. Birbirimizi kıskanmaya gerek yok. Kim yaparsa yapsın bu memlekete hizmet ediyor” dedi.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Tufan Uysal da stratejik amaçlarından birinin Isparta turizminin gelişmesi ve turist sayısının artırılması olduğunu kaydederek, bu projelere destek verdiklerini aktardı. Projede emeği geçenlere teşekkür eden Uysal, “Amacımız Isparta’yı bir turizm kenti haline getirip önceliklerimizi belirlemek” diye konuştu.

‘ISPARTA’YA AİT OLMASINI İSTEDİK’

Gülpark Projesi’nin ortaya çıkışında ve tren istasyonunun turizm bölgesi ilan edilip Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsisi edilmesinde katkı sahibi olan Eski AK Parti Isparta Milletvekili Haydar Kemal Kurt, bu projenin uzun zamandır konuşulduğuna dikkat çekti. İşi belirli bir şekle soktuklarını ve bununu kolay olmadığını aktaran Kurt, “Gelinen noktada bu alanın tahsisi için gereken yapıldı. Yaklaşık 40 kuruma yazı yazıldı. Bakanlar Kurulu’ndan turizm alanı olarak çıktı. Zaten başka turizm alanı ilan edilen yer de yok. Bu çalışma titizlikle uygulandı. Belediye veya şahıslar için de yapılabilirdi ama biz Isparta’ya ait bir proje olmasını istedik. Gelinin noktada İnşallah geriye gidilmez. Projeyle fazla oynamamak da gerekir” şeklinde konuştu.

KİM KİME ENGEL OLUYOR?

Isparta’nın ön plan çıkaracağı en önemli ürünün gül olduğunu aktaran Kurt, “Bugün tarımda ayrıcalıklı 21 il arasında Isparta var. Bize ne yaptınız diye soruyorlar? Yalvaç’ta 20 bin büyük baş hayvan dağıtıldı. Bugün bin baş hayvanın olduğu 20 ahır olsaydı Yalvaç hayvancılık bölgesi olurdu. Sücüllü’de Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi yapılacak. Dağlık taşlık araziyi Milli Emlak dönümünü 16 bin liradan tespit ederse hiçbir hayvancı oraya gelmez. Şimdi kim kime engel oluyor? Su Bakanlığı kurulsun dedik. Şimdi Su Bakanlığı kuruldu. Ama Isparta’ya hiçbir faydası yok” dedi.

Konuşmaların ardından Isparta Orman Bölge Müdürü Yardımcısı Adnan Yılmaztürk tarafından proje hakkında bilgi verildi.

GÜLPARK YAŞAM MERKEZİ’NDE NELER VAR?

Devlet Planlama Teşkilatı tarafından onaylanan Gülpark Turizm Kültür ve Yaşam Merkezi’nde gülcülüğün tarihi ve gül üretim süreçleri teşhir edilecek “Gülcülük Kültürü Ziyaretçi Merkezi” oluşturulacak. Sağlık turizmini gül konsepti ile bütünleştirerek kişisel bakım, terapi masaj, SPA hizmetleri ve ürünleri sunulacak. Alanda gül tasarım konsepti içinde doğal ve kültür gül tür ve çeşitlerini sergilenecek. Gül ürünleri tanıtılacak, satılacak ve ulusal/uluslar arası ölçekte pazarlanacak. Ekolojik konseptli ahşap evlerle ziyaretçilerin konaklama ihtiyaçlarını karşılanabilecek. Arkeolojik sit yapısı olarak tescil edilen tarihi mimarı yapılar restore edilerek müze, restaurant gibi yeni işlevsellikler kazandırılacak.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum