Gülü Kozmetik Olarak Satarsak Milyon Dolarlar Ülkemize Girer

Gülü Kozmetik Olarak Satarsak Milyon Dolarlar Ülkemize Girer

Yayınlanma:
Güncelleme: 09 Mayıs 2017 11:59
Gülü Kozmetik Olarak Satarsak Milyon Dolarlar Ülkemize Girer

Isparta olarak gülü yağ değil de kozmetik ve parfümeri olarak satmamız gerektiğine işaret eden ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, “Gül yağından örneğin 150 milyon dolar para giriyor, eğer bunu kozmetik olarak satarsak milyar dolarla gelmiş olacak” dedi. Başdeğirmen, bu konuda kozmetik akredite laboratuvarının önemli olduğunu söyledi.

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası(ITSO) Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Kanal32’de katıldığı Gülkent’te Bugün programında gül ve elmayla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Dünyanın gül yağı ihtiyacının yüzde 65’ini Isparta’nın karşıladığını hatırlatan Başdeğirmen, bu oranın yüzde 70’lere çıkması gerektiğini vurguladı. Başdeğirmen gülü yağ olarak satmanın yerine kozmetik ürünü olarak satmamız gerektiğini söyledi.

FRANSA’DAKİ BÜYÜK FİRMA BURADAKİ ÜRÜNLERİMİZDEN ÇOK FARKLI ŞEYLER YAPMIYORLAR

Gül ile ilgili güzellikleri canlı tutup, yüzde 65’ini karşıladığımız bu oranı yüzde 70’lere çıkarmamız gerektiğini ifade eden Başdeğirmen, “Ama rakiplerimiz çok güçlü. Bulgaristan çok güçlü geliyor. Avrupa Birliği üyesi olması nedeniyle Avrupa Birliği, oradaki üreticiyi çok fazla destekliyor. Ama bizim ne yaparlarsa yapsınlar bizim kalitemize ulaşmaları mümkün değil. Bizim burada gülü çok iyi değerlendirmemiz ve iyi bakmamız lazım. Yüzde 65’ini sadece yağ olarak değerlendirdiğimiz çiçeği azaltmamız lazım. Biz bunu ham madde olarak veriyoruz ve değişik ülkelerden de son mamul olarak alıyoruz. Çok büyük de paralar ödüyoruz. Dünyanın en cirosu yüksek olan sektörlerden birisi de kozmetik sektörü. Bunun kaymağını da Fransa yiyor. Fransa’ya gidip fabrikaları gezdik. Herkesin bildiği çok büyük firmanın fabrikasını gezdik. Bizim buradaki ürünlerimizden çok farklı şeyler yapmıyorlar. Ama satışları, pazarlamaları ve reklamları çok müthiş” dedi.

KOZMETİK OLARAK SATARSAK MİLYAR DOLARLAR GELMİŞ OLACAK

Gülü yağ olarak satmamız gerektiğini kaydeden Başdeğirmen, “Gülü kozmetik ve parfümeri olarak satacağız. O zaman ülkemize çok para girer. Gül yağından örneğin 150 milyon dolar para giriyor, eğer bunu kozmetik olarak satarsak milyar dolarlar gelmiş olacak. Onun için BAKA ile ortaklaşa kozmetik akredite laboratuvarı kuruyoruz. O laboratuvarı kurarsak ürünlerimizin kalitesi yükselecek ve diğer ülkelere karşı daha güçlü şekilde bunu sunmaya başlayacağız” şeklinde konuştu.

GÜNEY KORE’NİN BU YIL Kİ HEDEFİ 600 MİLYAR DOLAR İHRACAT

Öte yandan her alanda markalaşmanın önemli olduğunu belirten ITSO Başkanı Başdeğirmen, “Ülke olarak baktığımız zaman da yurtdışında çok fazla marka olmadığımızı görüyoruz. Isparta küçük bir şehir. Güney Kore’ye 1950’li yıllarda insanımız gidip savaşta destek vermiş. Bitmiş, tükenmiş bir ülkeydi. Bugün baktığınızda en az 15 markasını Türkiye olarak biz kullanıyoruz. Marka olduğunuz zaman ihracatınız artıyor. 2023 hedefimiz 500 milyar dolar ihracat, onların bu yıl ki hedefleri 600 milyar dolar. Ne oldu da bu insanlar buraya kadar gidebildiler? Çok mücadele veriyoruz. Ama şuanki gelişmelere baktığımızda 5 yıl öncesine göre çok ileri gitmişiz. Çok önemli yerlere gelmişiz” dedi.

ŞİMDİ BİZ İYİ MARKAYIZ DEMEYE BAŞLADIK

Diğer taraftan elma konusunda da önemli girişimlerde bulunduklarını dile getiren Başdeğirmen, şunları söyledi: “Ekonomi Bakanlığı’nın destekleriyle URGE diye bir proje yapıyoruz. Elmacılarımızı yurtdışına götürerek bize rakip olan ülkelerin elmayı nasıl ürettiğini gösteriyoruz. Şili elması dünyanın bütün elması satılıyor. Avrupa’nın hangi ülkesine giderseniz gidin Şili, Polonya ve İtalya elması var. Bizim elmamız o kadar güzel ki, onların elmalarının bizimkisi kadar ne suyu, ne aroması ne de rengi var. Ama adamlar dünyanın her yerine elma satıyorlar. Şili ne yapıyor diye görelim dedik. Bu proje kapsamında Patagonya’ya kadar gittik. Orada baktılar ki bizim üretimimiz daha iyi. Bunu anlattıkça üreticilerimize güç geldi. Şimdi biz iyi markayız demeye başladık.

BİZ DE DİNDAŞIMIZLA TİCARET YAPALIM

Avrupalı elma ya da gıda konusunda dindaşlarıyla ticaret yapıyor. Biz de dindaşımızla ticaret yapalım. Bizim dindaşımız Arap ülkeleri. Ama gittiğimizde bizim elmamızı bilmiyorlar. URGE projesi içerisinde ilk kez Hindistan’a elma sattık. Orada 1 milyarın üstünde insan yaşıyor.”

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.