Günaydın: 'Yetkim Olsa Hava Kirliliğini Önlerdim!'

Isparta’da son günlerde artan hava kirliliğiyle ilgili hem siyasi hem de kurumlar cephesinden gelen açıklamalar sürüyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 18 Aralık 2011 12:21
Günaydın: 'Yetkim Olsa Hava Kirliliğini Önlerdim!'

Siyasi cepheden AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, katıldığı İl Genel Meclisi toplantısında Belediye’nin kömürde kontrol ve denetimi ortadan kaldırdığını iddia etmişti.

Bilgiç’in bu iddiaların Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın cevap verdi. Milletvekili Bilgiç’in yanlış bilgilendirildiğini söyleyen Günaydın, belediye bünyesinde kurulan kömür analiz laboratuarında 2011 yılında 4 bin 116 adet kömür kamyonunun durdurulduğunu ve yapılan denetim sonunda 275 kamyonun kriterlere uymadığı için geri çevrildiğini iletti.
Belediye’nin hava kirliliği konusunda 4’te bir yetkiye sahip olduğunu ileri süren Günaydın, “Isparta’da kirlilik kükürtdioksit oranı yüksek olan kömürlerin yakımına izin verilmesinden kaynaklanıyor” dedi.

Günaydın sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir milletvekilimizi çok yanlış bilgilendirmişler. Keşke doğru bilgilendirselerdi. Bizim iki yıllık Kömür Analiz Laboratuarımız var. Hiçbir belediyede yok. Türkiye’nin her yerinden tahlil gönderiliyor. Biz bırak Isparta’yı Türkiye’yi ölçüyoruz. 2010 yılında 4 bin 71 adet kömür aracı girdi Isparta’mıza. 113 adedi şehir dışı. Tek tek 4 bin 71 adet aracı ölçtük. 2011 yılında da 4 bin 116 adet kömür aracı girdi Isparta’mıza. Bunlardan da 275 adet kamyonumuz şehir dışı yapıldı. Isparta’mıza giren 4 bin 116 adet aracımızın laboratuar deneyi yapılmıştır. Biz hava temizliği konusunda bu kadar kararlıyız. BİZ Isparta’ya hiç yanlış kömür sokmadık. Maalesef bizim bir de havayı temiz tutma konusunda ¼ yetkiye sahibiz. 3/4’ü de bizim dışımızda kalıyor. Dağıtılan kömürün kükürtdioksit değeri 1,1’i geçmemesi lazım. O zaman Türkiye’de tek bir kömürümüz vardı. 5 bin 400 kalori. Ama Isparta’mıza bu kömür dağıtılmadı, başka bir kömür, yerli kömür dağıtıldı. O da 5 bin 400 kalori ama kükürtdioksit oranı 2,7.

Denetimlerde bizim ¼ yetkim var demişim. Çevre İl Müdürlüğünün denetim yaparken bana yazı yazması gerekiyor. Ve Zabıtadan bana bir memur ver demesi gerekiyor. Bu daha 4 gün önce yazıldı. Ben bütün zabıtayı veririm şehri temiz tutmak adına. Ama bir şey daha var, enversiyon olayı Isparta’mızda çok ciddi boyuttu. Enversiyon olduğu zaman 2 tane baca bile yansa her tarafı kirletiyor. Enversiyon geçtiği zaman hemen dağılıyor. Enversiyon olduğu zamanlar akşam saatlerine denk geliyor. Bazen 4 gün geçmiyor. Ve geçmediği gibi sis de oluyor, dolayısıyla sis daha da tutuyor kirli havayı. Biz çok titiz çalışıyoruz. 24 saat laboratuarımız çalışıyor. Denetim zabıtalarımız dolaşıyor. Ama bizim havayı temiz tutma konusunda yetkimiz sadece ¼ oranında.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum