Gündem Erken Seçim

Gündem Erken Seçim

Yayınlanma:
Güncelleme: 31 Ağustos 2015 13:03
Gündem Erken Seçim

7 Haziran seçimlerinin ardından oluşan meclis tablosundan bir koalisyon hükümeti çıkmayınca 1 Kasım’da erken seçim yapılması gündeme geldi. Hal böyle olunca Türkiye gündemi genel seçimlerden üç ay sonra yeniden seçime kilitlendi. Partilerin ve YSK’nın seçim takvimi ile aday listelerinin nasıl oluşacağı da netleşmeye başladı.

MHP'DE ADAYLIK TELAŞI BAŞLIYOR
7 Haziren seçimlerinde oylarını bir öncesi seçime göre en çok artıran parti olan MHP'de aday adaylığı süreci 1 Eylül tarihi itibariyle başlıyor. Erken seçimde, aday listesinde birinci sıra haricinde isimlerde değişikliğe gidilebileceği belirtiliyor

YSK tarafından erken seçim tarihinin 1 Kasım 2015 tarihinde yapılacağının açıklanmasının ardından MHP'de de hareketlilik başladı. MHP'den 26. Dönem Milletvekili Aday Adaylıkları için başvurular 1 Eylül tarihi itibariyle Genel Merkeze yapılabilecek. MHP'de aday adaylık başvuru süreci 14 Eylül'de sona erecek.

VALİ'NİN YERİ DEĞİŞMEZ
Isparta'da 7 Haziran seçimlerinde bir önceki seçime göre oylarını en çok artıran parti olmasına rağmen, birinci sıra adayı Vali Nuri Okutan'ı Ankara'ya gönderebilen MHP'de şimdi en çok merak edilen listelerin değişip değişmeyeceği.Parti kulislerinden yansıyan duyumlara göre, birinci sıra adayı Nuri Okutan'ın erken seçim de ilk sıra aday olmasına kesin gözüyle bakılırken, diğer sıralardaki isimlerde değişikliğe gidilebileceği fikri ağır basıyor.

BIÇAKLI İSTİFA EDİYOR
MHP'den iki dönem Isparta Milletvekili adayı olan ancak seçilemeyen Büyükelçi Hüseyin Avni Bıçaklı, yeniden aday olmak için memuriyet görevinden istifa ediyor. MHP'de iki dönemdir ikinci sıra milletvekili adayı gösterilen ancak seçilemeyen Büyükelçi Hüseyin Avni Bıçaklı, 1 Kasım'da yapılacak seçimler öncesi aday adaylığına soyunuyor. 31 Ağustos tarihinde, Dışişleri'ndeki görevinden istifa edeceğine kesin gözüyle bakılan Bıçaklı'nın, hangi ilden aday adaylığı başvurusu yapacağının Genel Merkez'in tasarrufunda olduğu öğrenildi.

DEMİRTAŞ ADAY
Aday listesinde üçüncü sırada bulunan Ziya Nuhoğlu'nun Genel Merkez'in tasarrufu doğrultusunda hareket edeceği öğrenilirken, dördüncü sıra Milletvekili Adayı Mimar Hakan Demirtaş'ın da yeniden aday aday olacağını yakın çevresine söylediği edinilen bilgiler arasında.

TUNCAY ENGİN NE YAPACAK?
Denizli Vali Yardımcılığı'ndan istifa ederek geçen seçimlerde aday adayı olan eski BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin'i n adaylığı düşünmediği öğrenilirken, Eski Özel İdare Genel Sekreteri İbrahim Yıldırım'ın partiden aday adaylığı için başvuruda bulunmasına kesin gözüyle bakılıyor.

ADAY ADAYI SAYISI DÜŞECEK
Cumhuriyet Halk Partisi Isparta İl Başkanı Senayi Demirkol, partisinin seçim süreci hakkında değerlendirmelerde bulundu. CHP’de aday adaylığı için başvurular bugün itibari ile başlayacak. Ancak 7 haziran seçimlerinde ön seçim yapılarak belirlenen milletvekilliği aday listeleri 1 Kasım seçimleri için genel merkez tarafından belirlenecek. Bu nedenle 7 Haziran seçimlerinde yaşanan aday patlamasının tersine döneceği, çok sayıda aday adayının başvuru yapmayacağı söyleniyor.

Seçim kampanyası için hazırlık sürecinin tamamlanma aşamasında olduğunu kaydeden Demirkol, "Partimiz 1 Kasım seçimlerine hazır. Isparta'da ciddi bir çalışma yapacağız ve Türkiye bu karanlık günlerden CHP iktidarıyla kurtulacak" dedi.

Demirkol, Kamu görevlilerinin ve parti yöneticilerinin aday adayı olabilmesi için 31 Ağustos Pazartesi günü mesai bitimine kadar kamu görevlerinden ve parti görevlerinden istifa etmesi gerektiğini hatırlatarak "Bildiğiniz üzere YSK'nın açıkladığı seçim takvimine göre kamu kurumlarında çalışan kamu görevlilerinin aday adayı olabilmeleri için 31 Ağustos Pazartesi günü mesai bitimine kadar görevlerinden istifa etmeleri gerekiyor. Aynı durum parti yöneticilerimiz için de geçerli. İl, İlçe, Belde başkanlarımız, İl, İlçe Belde yöneticilerimiz, Gençlik Kolları, Kadın kolları başkan ve yöneticilerimizin de aday adayı olabilmeleri için 31 Ağustos Pazartesi günü mesai bitimine kadar görevlerinden istifaları gerekiyor" dedi.

ADAYLIK BAŞVURULARI BAŞLADI
Şu ana kadar partisine resmi bir aday adaylığı başvurusunun bugün itibari ile başladığını belirten Demirkol, "Partimizin aday adaylığı başvuru süreci 31 Ağustos Pazartesi günü saat 09:00'da başlayacak. Aday adayı olmak isteyen arkadaşlarımız Pazartesi günü 09:00'dan 7 Eylül Pazartesi günü saat 17:00'ye kadar Genel Merkezimize aday adaylığı başvurusunda bulunabilecekler" şeklinde bilgi verdi.

CHP’de, Siyasi Partiler Yasası, Parti Tüzüğü ve Milletvekili Aday Saptama Yönetmeliği hükümleri uyarınca adaylık başvurusunda bulunan kadın ve gençlerden 2 bin 500 TL, diğer başvurulardan 5 bin TL ödenti alınacağının belirtildiği açıklamada engelli adaylardan özel ödenti alınmayacağı ifade edildi.

CHP’DE ADAY ADAYI SAYISI AZALACAK
CHP’de adaylar 7 Haziran seçimlerinde ön seçim yoluyla belirlenmişti. Ancak 1 Kasım seçimleri için sürenin kısıtlı olması nedeniyle adaylar genel merkez tarafından belirlenecek. Hal böyle olunca 7 Haziran seçimlerinde yaşanan aday patlamasının tersine dönmesi bekleniyor. Şimdiden 7 haziran seçimlerinde aday adayı olan bazı isimlerin 1 Kasım seçimlerinde adaylık düşünmediği konuşulmaya başlandı. 1 Kasım seçimlerinde aday olmayacağı söylenen isimlerin başsında eski İl Başkanlarından Vedat Şenol, Ahmet Tunçbilek ve Yusuf Erdoğan'ın isimleri var. Vedat Şenol aday olmayacağını ve 7 Haziran seçimleri için yapılan ön seçimde belirlenen sıralamanın korunması gerektiğini sosyal medya hesabından açıklamıştı. 7 Haziran seçimlerinde aday adayı olan Süleyman Coşar, Mevlüt Danacı, Nuri Özkul, Zafer Arısoy ve Cengiz Sakarya'nın da aday adayı olmaması bekleniyor.

ADAYLIK BAŞVURUSU YAPACAK İSİMLER
Pazartesi günü başlayacak olan aday adaylığı başvuru sürecinde aday adaylığı için başvuru yapacak isimler ise kulislerde dolaşmaya başladı bile. Buna göre; 7 Haziran seçimlerinde listede yer alan İrfan Bakır, İsa Önder Dinçtürk, Mustafa Ceyhan ve İzzet Beydoğan yeniden aday adayı olacak.

Öte yandan CHP'de ön seçime giren ancak sıralamada yer alamayan Mükerrem Selçuk, Eyüp Ersoy, Naci Yoldaş, Mehmet Büyüktuncer, Sedat Kocaer ve Cumhur Eşref Ünsal'ın yeniden aday adayı olabileceği konuşuluyor. 7 Haziran seçimlerinde AK Parti'den aday adayı olan ancak listede yer almaması sonrasında AK Parti'yi hedef tahtasına koyan Mehmet Aybatılı'nın da CHP'den aday adayı olup olmayacağı şimdilik merak konusu.

3 DÖNEM KURALI RAFA KALKTI
AK Parti’de seçim takvimi çerçevesinde aday adayı başvuruları bugün sabah 08.00'den itibaren başlayıp, 3 Eylül Perşembe günü saat 19.00'a kadar tamamlanacak. Aday adaylığına üç dönem kuralına takılan eski milletvekillerinin yanı sıra 7 Haziran seçimlerinde üçüncü dönemini dolduran milletvekilleri de başvurabilecek. Tüzükte yapılacak düzenleme ile Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç bu dönemde milletvekili listesinde yer alma hakkına sahip olacak.

Ak Parti’de aday tespit ve sıralamasıyla ilgili daha önce de olduğu gibi yine merkez yoklamasıyla adaylar belirlenecek. Başvurular Ak Parti’de de bugün başlıyor ve 3 Eylül Perşembe akşamına kadar milletvekilliği aday adaylığına başvuru yapılabilecek. Aday adaylarından başvuru ücreti olarak 7 Haziran seçimindeki uygulama devam edecek. Erkek adaylar 5 bin lira ödeyecek, kadın adaylar 2 bin 500 yüz lira ödeyecek. Engelli adaylar ödeme yapmayacaklar. Engelli aday adayları için engellilik tespiti gerekiyor. Raporlarını getiren engelli aday adaylarından herhangi bir ödeme alınmayacak.

Ak Parti’de aday adaylığı başvuruları genel merkeze yapılabileceği gibi herhangi bir il başkanlığına da yapabilecek. Ak Parti Milletvekili aday listelerini daha önce olduğu gibi komisyonlar kuracak ve değerlendirecek. Komisyon değerlendirmeleri 18 Eylül akşamına kadar tamamlanacak. 18 Eylül’de ise Yüksek Seçim Kuruluna aday listeleri sunulacak.

12 EYLÜLDE BÜYÜK KONGRE YAPILACAK
CHP 1 Kasım seçimleri nedeniyle başlayan kongre sürecini askıya almış ve kongreleri 1 Kasım seçimlerinin ardından yapacağını duyurmuştu. Ak Parti ise 12 Eylül’de yapacağı büyük kongre hazırlıklarını sürdürüyor. Ak Parti 12 Eylül’de yapılacak kongreyi seçim startı olarak değerlendirmeyi planlıyor. Seçimle ilgili ilk mesajların büyük kongrede verileceği belirtiliyor.
3 DÖNEM KURALI ASKIYA ALINDI
Ak Parti 1 Kasım seçimleri için 3 dönem kuralını da rafa kaldırdı. 7 Haziran seçimlerinde 3. dönemini dolduran 80 kadar Ak Partinin kurmay ismi 1 Kasım seçimlerinde yeniden aday gösterilebilecek. Bunun yanından 7 Haziran seçimlerinde milletvekili seçilmesi nedeniyle 3. dönemini doldurmuş isimlerin ise 1 kasım seçimlerinde yeniden aday olabileceği açıklandı. Ak Parti’de oluşturulan bir tüzük komisyonu bu noktada düzenleme yapmak için çalışmalarını sürdürüyor. 3 dönem kuralının askıya alınması nedeniyle 25. dönemde 3. dönemini dolduran Ak Parti Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç 1 Kasım seçimlerinde de aday gösterilebilecek.

ADAY ADAYI OLMASI BEKLENEN İSİMLER
Ak Parti’de 1 Kasım seçimlerinde Milletvekilliği başvurusu yapacak isimlerin başında 7 Haziran seçimlerinde listelerde yer alan isimler geliyor. Recep Özel, Süreyya Sadi Bilgiç, İsmail Özdemir ve Ayşe Usta’nın aday adaylığına kesin gözü ile bakılırken 23. Dönem Milletvekili adayları listesinde 3. sırada yer alan Doç Dr. Suat Kolukırık’ın aday adaylığına başvurmayacağı ifade ediliyor. Bunun yanı sıra Haydar Kemal Kurt, Tahir Alan, Ahmet Kayabağ, Uğur Büyükçulcu, Said Dilek gibi isimlerinde milletvekili aday adaylığına başvurması bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum