Güneşin Batmadığı Ülkede Oruç

İsveç kasabası Kiruna’da bu yıl Ramazan’ın büyük bölümünde güneş hiç batmıyor. Oruç tutan Müslümanlar ise, hangi saate göre iftar açacakları konusunda kararsız.

Yayınlanma:
Güncelleme: 08 Temmuz 2014 15:47
Güneşin Batmadığı Ülkede Oruç

Kuzey Kutup Dairesi’nin 145 kilometre kuzeyindeki madenci kasabası Kiruna’da, 28 Mayıs – 16 Temmuz arası güneş batmıyor.

Kasabada yaşayan yaklaşık 700 Müslüman, Avrupa Fetva ve Araştırma Konseyi tavsiyesiyle bin 240 kilometre güneydeki başkent Stockholm’ün yerel saatine göre oruçlarını açıyor. Ancak kasabada yaşayan bazı Suriyeli sığınmacılar, Mekke saatine göre oruç tutmakta kararlı.
‘İnandığınız sürece saat fark etmez’

Suriye’den kaçıp Lübnan, Türkiye ve Yunanistan yoluyla İsveç’e gelen Hasan Alankar, “Mekke, İslam’ın doğum yeri. Doğru şeyi mi yapıyorum emin değilim. Cennete gidersem Allah’ın huzurunda cevabı öğreneceğim” diyor.

Konseyin tavsiyesine uyarak Stockholm saatiyle 20 saat oruç tutan Eritreli İdris Abdülvahab, “Yaptığınız işe inandığınız müddetçe sıfır, 15, 25 veya 45 saat fark etmez. Fakat biz de insanız, bazen zorlanıyoruz” diyor.
Beş sene önce kasabaya yerleşen Pakistanlı Fatma Kaniz ise, buraya ilk geldiğinde akşam namazını kılmak için sabahın üçüne kadar beklediğini anlatıyor:

“Sabahın üçünde beni ayakta gören Çinli ev arkadaşım durumu anlatınca şaşırdım. 'Burası ne tuhaf bir yer böyle' diye düşündüm.”

Günde 23 saat oruç tutmaya razı olan Kaniz, “Kiruna’da yaşıyorum ve namazımı da buranın yerel saatine göre kılıyorum. Neden Ramazan’da Stockholm saatini kabul edeyim ki” diye düşünüyor.

Aralık’ta Ramazan

Ramazan’ın Aralık ayına denk geldiği zamanlarda, kutup gecesi olarak bilinen dönem yaşanıyor. İki hafta boyunca güneş hiç doğmuyor.
Bu dönemde oruç ve namaz takvimine dair hiç soru almadıklarından yakınan Avrupa Fetva ve Araştırma Konseyi, Ramazana özel bir kış takvimi hazırladıklarını açıkladı.

İsveç’te yaşayan Somali asıllı Abdülnasır Muhammed, 2000 yılında kışa denk gelen Ramazan boyunca, Avrupa’ya en yakın Müslüman ülke Türkiye olduğu için İstanbul saatini baz aldığını söylüyor.
Kiruna’nın İslam örgütü başkanı olan Muhammed, “O dönemde fetva veren bir kurum yoktu. Kendim kural belirlemek zorunda kaldım. Yaklaşık beş saat oruç tuttum” diye konuştu.

Her sene Gregoryen takviminden 11 gün geri kalan Hicri takvime göre, Ramazan ayı 33 yılda bir aynı döneme denk geliyor.

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dünya