Güvenli Çalışma Ortamı İstediler

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi ve Isparta -Burdur Tabip Odası işbirliğiyle düzenlenen “14 Mart Tıp Bayramı” etkinliği Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde kutlandı.

Yayınlanma:
Güvenli Çalışma Ortamı İstediler

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından başlayan törenin açılış konuşmasını Isparta- Burdur Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. İlker Büyükyavuz yaptı. Konuşmasında sağlık çalışanlarının yaşadığı sıkıntılara değinen Büyükyavuz, sağlıklı ve güvenli ortamda çalışmak istediklerini söyledi.

Çalışma hayatında antidemokratik uygulamalar kaldırılmalı
Büyükyavuz, 14 Mart’ta sağlık çalışanlarının taleplerinden bazılarını şöyle dile getirdi: “Tam gün yasasında gerekli düzenlemelerin yapılması aynı zamanda hekimlerin hastalarına yeterli süreyi ayırabilme imkanının verilmesi gerekiyor. Çalışma hayatındaki antidemokratik uygulamalar kaldırılmalı, sağlık çalışanlarının tamamı devlet memuru statüsüne kavuşturulmalı, tıp fakültelerine kapasitelerinin üstünde öğrenci alınmamalı.”

Törende konuşan Tıp Fakültesi Öğrenci Temsilcisi Ersin Uçan ise, hekimliğin insanların daha sağlıklı ve mutlu hayat sürmesini sağlayan bir meslek olduğunu belirtti. Uçan, beyaz önlüğün mesleğin vazgeçilmez bir parçası olduğunu; anlayarak ve hissederek mesleğin gereklerinin yerini getirilmesi gerektiğini vurguladı. Uçan, konuşmasının devamında “Hepimiz birer tıbbiyeli olarak en başta kendi mesleğimizde işin ehli olmak, bununla birlikte sosyal ve kültürel hayata da bir o kadar hakim olmak ve örnek birer vatandaş olabilmek için tüm gücümüzü sarf etmeliyiz” dedi.

Mesleğin etik değerleri ve erdemleri korumalı
Konuşmasına hekimlik mesleğinin hakkıyla icra edilmesinin var olan sorunların çözülmesinde önemli olduğunu vurgulayarak başlayan Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Yorgancıgil de, “Mesleğin etik değerlerini ve erdemlerini korumak bizleri bir adım öne çıkarır. Tıbbın insan odaklılıktan, teknoloji odaklılığa yöneldiği; hekim-hasta arasındaki insani ilişkinin yerini teknolojik ve kurumsal ilişkilerin almaya başladığı günümüzde, bizler de hekimler olarak bu etik değerlere ve mesleğin gerektirdiği erdemlere daha da fazla önem vermek zorundayız. Mesleğimizin saygınlığını bu anlayışla koruyabiliriz.” dedi.

Hekimlik sanatı, ahlak, vicdan duygusuyla icra edilmeli
Sözlerini öğrencilere seslenerek devam ettiren Yorgancıgil şunları kaydetti: “Hekimlik sanatı iyi ahlak, vicdan duygusu ve utanma duygusu olan bireyler tarafından yapılmalıdır. Sizlerin bugünden itibaren ve mezun olduktan sonra da bu değerlere sahip çıkacağınıza inanıyorum. Giyeceğiniz bu gömleğin, bu beyazlığın, bu saflığın gelecek nesillere de sizler tarafından temiz olarak iletileceğine eminim.”

Tıp, bilimsel disiplinler şemsiyesi
SDÜ Rektör Vekili Prof. Dr. M. Numan Tamer de, “Tıp”ın eskilerin tababet dediği hastalıklara tanı koyma, tedavi etme ve hastalıklardan korunmaya yönelik çalışmalarda bulunan bilimsel disiplinler şemsiyesi olduğunu söyledi. Tamer, tarih boyunca dünyanın farklı yerlerinde farklı tıbbi sistemlerin ortaya atıldığını ifade ederek “ Her ilim dalında olduğu gibi taş üstüne taş konarak zaman içerisinde geleneksel izlerde taşıyan günümüzün modern tıbbı oluşmuştur. Yakın zamanda önemli bir değişim evresiyle kanıta dayalı tıp ile standart protokoller gelişmiştir” diye konuştu.

SDÜ Hastanesi, bölgeye önemli hizmetler sunuyor
Sağlıklı bir çevrede hayatını devrettirme hakkının temel haklar içerisinde en önemlisi olduğunu söyleyen Tamer, “Ülkelerin gelişmişlik deneyleri ölçütlerinden birisi de sağlıkla ilgili çalışma ve yatırımlar ile dünya standartlarında tıptan yararlanma olmuştur. Yurdumuzda da sağlık hizmetleri sunumu ve insanın bu hizmete ulaşımının, sağlık çalışanlarının çalışma koşullarının daha iyi koşullara ulaştığını görüyoruz” şeklinde konuştu. SDÜ Hastanesi, Tıp Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin Isparta’ ya ve bölgeye önemli hizmetler sunduğunu ülkemizde önemli yere sahip olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Numan Tamer, doktorların ve tüm sağlık çalışanların tıp bayramını kutlayarak konuşmasını sonlandırdı.

Doktorluk, fedakarlık gerektiren bir meslektir
Törene katılan Isparta Vali Vekili Niyazi Can da SDÜ’ de düzenlenen insan yaşamını her şeyin üstünde tutan güç koşullara rağmen büyük bir özveriyle çalışan sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramı etkinliğine katılmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek “ Sağlık hayatın, insanların vazgeçemeyeceği temel bir haktır. Etkin ve kaliteli bir sağlık sistemi, nitelikli bir toplumun en önemli şartıdır. Doktorluk, sürekli yenilenmeyi, gelişmeleri izlemeyi, bilimsel araştırmaların merkezinde olmayı gerektiren özverili ve fedakar bir meslektir. Bu saygın mesleği seçen tüm doktorlara ve sağlık çalışanlarına şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.