Haberim Yoktu Demeyin !

Gözünü vatandaşın cebindeki paraya diken fırsatçılar kredi kartı kopyalama dolandırıcılığında çığır açtılar.

Yayınlanma:
Güncelleme: 08 Ağustos 2011 15:48
Haberim Yoktu Demeyin !

Dolandırıcılara karşı bilinçlenen insanların bu bilinçlenme sırasındaki boşluğundan faydalanmak isteyen hırsızlar, sizi cep telefonunuzdan arayarak kredi kartı bilgilerinizi kopyalamak için almaya çalışıyor. Aynı dolandırıcılar bizi de arayıp bilgilerimizi çalıp, kredi kartlarımızı kopyalamak istedi ama şu an savcılık takibindeler...

İşte dolandırıcıların yeni tekniği:

SAYIN .... NASILSINIZ ?

Telefonunuza tanımadığınız bir numaradan çağrı geliyor ve açıyorsunuz. Karşı taraftaki dolandırıcı size bir bankanın kredi kartları merkezinden aradığını söyleyerek "KENDİ ADINIZLA"hitap ediyor. O sırada da arkadan bir banka departmanıymış gibi diğer telefon konuşmalarını, klavye seslerini duyuyorsunuz.

GERÇEKTEN BANKANIN MÜŞTERİ HİZMETLERİ Mİ ?

Siz arkadan gelen seslere, sizle konuşan kişinin kendinden emin ses tonuna ve özellikle de size kendi adınızla hitap etmesine güvenmeye başlarken dolandırıcıdan sizi şok eden o cümle geliyor: "Efendim bankamıza ait kredi kartınızın kopyalandığını tespit ettik. Bankamız prensipleri gereği bu nedenle kredi kartınızı işlemlere geçici olarak kapattık ve şu an yapılan harcamaları inceliyoruz". 

Siz bu noktada söz sırası size gelmediği için içinizdeki huzursuzluk sürerken karşı taraftan sizin yerinize olaylara müdahale edildiği düşüncesiyle mutlusunuz.

Güvenlik için sizden herhangi bir bilgi istemiyorlar. Ancak bu durum"Kredi kartınızın kopyalandığı" düşüncesinin sizde yarattığı paniknedeniyle o an sizi rahatsız etmiyor. Nasıl olsa size adınızla hitap ettiler, yani sizi tanıyorlar.

HALA GÜVEN KAZANMANIN PEŞİNDELER !

Ancak kredi kartınızın kopyalandıktan sonraki işlemleri takip edebilmek için sizden son yaptığınız alışveriş bilgisini istiyorlar. Hatırlamadığınızı söyleseniz de ya da bir harcama uydursanız da fark etmez. Dolandırıcılar bunu sadece sizin güveninizi kazanmak için yapıyor. Yani kontrol edecekleri bir sistem mevcut bile değil.

Hatta bununla da yetinmeyip, "Merak etmeyin efendim. Kredi kartınız bankamız prensipleri gereği sigorta kapsamı altındadır. Kopyalandıktan sonra yapılan hiçbir harcamayı siz ödemeyeceksiniz, sigorta tarafından ödenecektir" diyorlar. Siz de işte tam burada derin bir "Oh"çekiyorsunuz.

HEDEF KREDİ KARTLARINIZ

Dolandırıcılar işte bu konuşmaların ardından hazır sizin de güveninizi kazanmışken konuyu asıl hedeflerine yani o kritik noktaya getiriyor:

"Efendim biz şimdi Bankalar Birliği Kredi Kartları Genel Merkezi'nden güvenlik soruşturması yapacağız. Ancak başka banka kartlarınızın da kopyalanmış olma riski var. Bu nedenle kullandığınız başka kredi kartınız varsa numarasını bizimle paylaşmanız gerekiyor. Güvenlik nedeniyle şifresini lütfen bu görüşmede söylemeyiniz."

Ne kadar güzel değil mi ?!!

Sizin için hem güya kopyalanmış kredi kartınızın ödemesini sizin yapmayacağınızı söylüyorlar hem de diğer kredi kartı numaralarınızı isterken güvenlik adı altında şifrelerini paylaşmamanızı belirtiyorlar.

Peki böyle bir durumda ne yapmanız gerekiyor ?

1. Öncelikle telefon görüşmesini yarıda kesmeyin. Ama kesinlikle hiçbir bilginizi vermeyin.

2. GSM operatörünüzle irtibata geçerek hemen söz konusu şüpheli telefon görüşmesinin kaydının tutulmasını isteyin. GSM operatörleri bu kaydı sizin için kayıt altına alacaktır. Ancak bunu savcılık kaydı olmadan size vermeyeceklerdir. GSM operatöründe belirttiğiniz cep telefonunuza "İletmiş olduğunuz talep ...... referans numarası ile kayıt altına alınmıştır." şeklinde bir mesaj gelecektir. Bu mesajı silmemeniz gerekiyor.

3. En yakın polis kararkoluna gidip konuyla ilgili suç duyurusunda bulunun ve GSM operatörünüz ile görüştüğünüzü görüşmenin "........." referans numarasıyla kayıt altına alındığını belirtin.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.