Hacı Adaylarına Dolar Şoku

Hacı Adaylarına Dolar Şoku

Yayınlanma:
Güncelleme: 30 Mart 2015 12:19
Hacı Adaylarına Dolar Şoku

Diyanet İşlerinin hac fiyatlarını dolar üzerinden belirmesinin ardından dolardaki yüksek artış hacı adaylarını mağdur etti. Hacı adayları bu yüzden kişi başına bin 410 lira daha fazla para ödemek zorunda kalacak.
2015 yılı haccı için kuralar geçtiğimiz gün Diyanet İşleri Başkanlığında çekildi. 2007 yılından 2014 yılına kadar başvurusunu kesintisiz olarak yenileyenler kuraya tabi tutulmadan kesin kayıt hakkı kazanırken, ülke genelinde 55 bin 540, Isparta’da ise yaklaşık 600 vatandaş hacca gidecek.

DİYANET DOLARA GEÇTİ, OLAN HACILARA OLDU
Diyanet İşleri Başkanlığı, geçtiğimiz yıl Kasım ayında her yıl Euro olarak belirlenen hac fiyatlarının bu yıl Dolar olarak belirlendiğini ve 2015 yılından itibaren bu döviz kurunun geçerli olacağını açıklamıştı. Ancak, son günlerde doların aşırı derecede yükselmesi hacı adaylarını mağdur etti. Hesaplarını Euro'ya göre yapan hacı adayları, Diyanet'in bu kararına tepki gösterdi. Geçen yıl 2 bin 780 Euro ödeyen hacı adayları, bu yıl 3 bin 600 dolar ödeyecek. Buna göre kişi başına bin 410 lira daha fazla para ödemek zorunda kalınacak.

HACI ADAYLARI 1400 TL DAHA FAZLA ÖDEYECEK
Geçen yıl bu rakam 2 bin 780 Euro'ydu. Bu yılkı" hacı adayları bin 400 lira fazla para ödeyecek. Özellikle 2007 yılından bu yana yani, 8 yıldır hac sırası bekleyen hacı adayları Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bir an önce bu yanlıştan dönmesini istediler. Bu duruma tepki gösteren hacı adayları Diyanet'in dolara geçme kararına anlam veremediğini söylediler.

HACI ADAYLARI KARARA TEPKİLİ
Hacı adayları, konu ile ilgili olarak yaptıkları açıklamada; "Biz, hac için bütçemizi ona göre ayarladık. Ancak geçen yıl Kasım ayında dolara geçildi. Bunun nedenini pek anlayamadık. Olan yine hacı adaylarına oldu. Küçük bir hesap yaptığımızda geçen yıla göre normal konaklama tarifesinde iki kişilik hac ücretinde 2 bin 800 liralık bir artış söz konusu. Dolardaki artışı da hesaba kattığımızda bu rakamın daha ne kadar yükseleceği ise belirsiz" dediler.

TUR ŞİRKETLERİ DE ZARARDA
Öte yandan, Diyanet İşleri Başkanlığının hac fiyatlarını dolar kuru üzerinden değerlendirilmesi Hac organizasyonu yapan A Sınıfı Seyahat Acentelerini da zarara uğrattığı belirtildi.

MÜFTÜ AKIN; "KARAR YENİ DEĞİL, GEÇEN YIL KASIM AYINDA ALINDI"
Bu konuda bir açıklama yapan İl Müftüsü Galip Akın, söz konusu kararın doların yükseldiği şu günlerde değil geçtiğimiz yıl Kasım ayında alındığını savundu. Müftü Akın; "Diyanet İşleri Başkanlığımızın Bakanlıklar arası Hac ve Umre Kurulu, 2014 yılı Kasım ayında aldığı kararla Hac ve Umre hizmetleri için alınan ücreti dolar kuru olarak değiştirmiştir. Ancak, son zamanlarda dolardaki afakî yükseliş yüzünden sanki karar yeni alınmış gibi Diyanet İşleri Başkanlığımız suçlanmaya çalışılıyor. Bu son derece yanlıştır" dedi.

"HAC İBADETİ TİCARİ BİR KAYGI GÖZETMEDEN YAPILMALI"
Suudi Arabistan'daki bütün ücretlendirme ve kiralamaların dolar kuru üzerinden yapıldığına işaret eden Müftüsü Akın; "Bedenle Bakanlıklar-arası Hac ve Umre Kurulu, 2014 yılı kasım ayında aldığı kararla Hac ve Umre hizmetleri için alınan ücreti dolar kuru olarak değiştirmiştir. Beş ay önce yapılan söz konusu değişiklik son dönemdeki dolar kurunda yaşanan yükselmeyle ilgisi bulunmamaktadır. Başkanlığımız bütün hizmetlerini ticari bir kaygı gözetmeden yerine getirmektedir. Başkanlığımız kutsal topraklarda hacılara başta vaaz ve irşat hizmetleri olmak üzere yemek, sağlık ve ulaşım hizmetlerini sunmaktadır" dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.