Hakkını Aradı Parasını Aldı

Yaşar Çapraz, kredi kartını kullandığı bankanın kendisinden üyelik aidatı altında aldığı paranın iadesi için başlattığı hak arama mücadelesinden zaferle çıkarak, tüketicilere örnek oldu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 11 Aralık 2012 12:47
Hakkını Aradı Parasını Aldı

Tüketici Yaşar Çapraz, bir bankadan alıp kullandığı kredi kartına ait yıllık üyelik aidatı altında 2005-2012 yılları arasında toplam 275 TL ücret kesildiğini, bunun yasaya uygun olmadığını ifade ederek kesilen bedelin iadesi için Isparta Tüketici Hakem Heyetine başvurdu. Heyet bankanın müşteriye yönelik kullandırdığı kredi kartlarından üyelik aidatı altında alınan paranın tüketiciye verilmesini kararlaştırdı. Kendisiyle aynı durumda olan tüketiciler haklarını aramaları tavsiyesinde bulunan Çapraz, “Yasal olmayan bu parayı bankada bırakmayın. Bu haksızlığa asla izin vermeyin. Ben paramı almayı başardım. Eğer hakkınızı ararsanız sizler de paranızı geri alabilirsiniz” dedi.

7 yıldır kullandığı kredi kartı karşılığı bankanın kendisinden yıllık aidat ücreti adı altında kestiği 275 TL’nin peşine düşen Yaşar Çapraz, Isparta Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurarak, yasaya uygun olmadığı gerekçesiyle kesilen bu bedelin kendisine ödenmesini istedi. Tüketici Hakem Heyeti Çapraz’ı haklı buldu.

Tüketici Haklı Bulundu
Hakem Heyeti karar dilekçesinde Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’da haksız şartları düzenleyen maddeye göre satıcı veya sağlayıcının tüketiciyle müzakere etmeden , tek taraflı koyduğu , tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde iyi niyet kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme koşularının haksız şart olarak belirlendiğine dikkat çekti. Kanunda haksız şart olarak kabul edilebilecek hususların tüketici ile müzakere edilip edilmediği yönünde bir uyuşmazlık varsa bunun ispat yükümlülüğünün satıcı veya sağlayıcıya verildiği kaydedildi. Dilekçede, bu şartın tüketici ile müzakere edilerek sözleşmeye konduğunu sağlayıcı tarafından ispat edilemediğine bu nedenle tüketici aleyhine dengesizlik olduğuna yer verildi. Böylece Hakem Heyeti tüketiciden alınan 275 TL kredi kartı aidat bedelinin tüketiciye verilmesine hükmetti.

İcraya Verdim Öyle Aldım
Bankanın kendisinden aldığı bedeli almayı başaran Yaşar Çapraz, başvuru sürecini şöyle anlattı: “Televizyonda tüketici dernekleri tarafından kredi kartı üyelik aidatlarının geriye dönük bile olsa alınabileceği yönünde açıklamalarını izledim. Bunu duyunca bankaya gittim Banka bana böyle bir şey yok dedi. Sonra hizmet telefonundan müşteri temsilcisiyle görüştüm. Bana ‘ödeyemeyiz’ denildi.’ Niçin ödeyemeyeceğinizi açıklayın’ dedim. Yazı göndereceklerini söylediler. Üç dört kez telefon açınca yazı gönderdiler. Kredi kartı üyelik aidatlarının alınmasının yasal olduğuna ilişkin bir yazı elime geldi. Fakat bunun hangi yasaya dayalı olduğundan bahsetmemişler. Bu süreçte Yargıtay, geriye dönük kredi kartı üyelik aidatlarının iadesini içeren bir karar verdi. Ben de Tüketici Hakem heyetine başvurdum. İncelemeler yapıldı. Ağustos ayında karar çıktı. Tekrar Genel Merkeze hizmet telefonunda başvurdum. Paramı verin dedim. Yetkililer ‘Biz itiraz ettik. İtirazın sonucuna göre değerlendireceğiz’ dediler. Fakat itiraz edilmediği sonradan ortaya çıktı. Ben de para ödenmeyince icraya başvurdum. İcra dairesine paranın tamamını yasal faiziyle 298 lira olarak ödemişler”

Hakkınızı Arayın Tavsiyesi
Kendisi gibi aynı durumda olan tüketicileri haklarını aramaya çağıran Çapraz, “Benim durumumda olanlar gitsin Tüketici Hakem Heyetine başvursun. Evraklar tamamlandıktan sonra bir iki ay içinde karar çıkıyor. Mutlaka haklarını arasınlar. Bu paranın alınmasını yasal olmadığına yüksek mahkeme karar verdi. Hakkınızı aramazsanız o para bankanın kasasında kalacak. Tüketiciye yapılan haksızlığa izin cemreyim. Ben almayı başardım. Eğer hakkınızı ararsanız sizde paranızı geri alabilirsiniz. Aldığım parayı da şu ana kadar harcamadım” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.