Haksız Mıyım Abiler?

Ajans32 Yazarı Seda Mahiroğlu Yazdı: Haksız Mıyım Abiler?

Yayınlanma:
Güncelleme: 11 Şubat 2013 10:48
Haksız Mıyım Abiler?

Yıllar yıllar önce otomobillerin ilk yıllarında bir araba geçerken herkes durup onu izlermiş. Metreler ötesinde ses duyulurken hemen sağa sola ayrılan yol kenarındaki insanlar bütün haşmetiyle geçen otomobili merakla izlermiş.

Uzun yıllar oldu otomobiller var olalı. Trafik oldu, kuralları yazıldı. Gel gör ki kim neye göre algılıyor bu kuralları.

Kentimizdeki trafik, kuralsız ve bilinçsiz bir şekilde devam etmekte. Henüz SDÜ’de öğrenciyken bir hocamız ‘aman çocuklar burada trafiğe dikkat edin önce sağa sonra sola, sağa sola baka baka geçin yolları emi’ demişti. Ki çok yerinde bir uyarıydı bu.

Kaç defa şahit oldum trafik kurallarının ihlal edildiğine. Ülkemizin her yerinde de vardır ya bu ihlaller ben Isparta’nın nezdinde yazıyorum kuralsızlıkları. Şimdi bu kurallar ihlal ediliyor evet ama yayası, şoförü kural ihlalinin farkında neyse deyip geçiyorlar.

Öyle ya çocuklarını ön koltuğa oturtup, sağa sola gülücük dağıtacak kadar ihlalsiz insanlar var.. Ön koltuğa oturtulan çocuklar, el sallar hızlı geçen araçların içerisinden insanlara. Ebeveynlerde güle oynaya seyir eder çocuklarını. Çocuklarının hayati tehlikelerini hiç umursamazlar mı dersin. ‘Oturtmayın o çocukları ön koltuklara’ diye bağırasın gelir ne fayda hızla gelir geçer önünden araba.

Bir tanesi daha var ki onun kural ihlali olduğunun farkında bile değil kimse. Yaya yolunda dakikalarca yayının bekleyip, araçların yayaya yol vermemesi.

Ola ki kentte yeniyseniz hızla gelen araca bakıp geçersiniz. ‘Yaya yolu ya sürücü durur elbetteki’ dersiniz ama son adımınızı öyle kurtarırsınız ki saniye farkıyla araba geçmez üzerinden. Bir de araç sürücüleri ‘yayalar ne yapıyor’ bakışlarıyla bir güzel yoklar seni. Sahi ne yapıyor bu kişi yaya yolunda.

Halbuki:
Madde 1: Geçiş hakkı yayanındır.
2: Yayaya yol vermeyen araç sürücüsü suç işler.
3: Suç cezaya tabiidir.

Bu kuraları bir yaya olarak gayet halk diliyle yazıyorum ‘kimse bilmiyor mu bu kuralları?’ diye düşünerek. Çünkü ne yaya ne sürücüler bilmediklerinden münhasır mı uymuyorlar bu kurallara. Sadece belediye önündeki yaya yollarında dakikalarca her gün arabaların geçmesini bekliyoruz biz yayalar.

Hatta öğrenciyken öyle beklemiştik ki karşıdan üniversite otobüsünün geçişini seyretmiştik. Bir ara arkadaşlarımla oraya bir yazı asmayı bile düşündük şöyle ki; ‘araba sen dur yaya sen elini kolunu sallayarak geç hak senindir bunu bilin’ diye.

Biz yapamadık, ben buraya yazdım.
Belki şimdiki öğrencilere de gına gelip yazarlar yaya yollarına
Burası yaya yolu Abiler, bakıp yüzüme yüzüme geçme! Sen durmalısın, ben geçmeliyim.

Burası yaya yolu öncelik hakkı yayanındır Sayın Abiler!..”

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum