Halkbankası’nın Destek Paketiyle İlgili Esnafı Bilgilendirdi

Halkbankası’nın Destek Paketiyle İlgili Esnafı Bilgilendirdi

Yayınlanma:
Güncelleme: 26 Mart 2020 15:20
Halkbankası’nın Destek Paketiyle İlgili Esnafı Bilgilendirdi

Isparta Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ahmet Tural, Halkbankası’nın Covid-19 salgınıyla mücadelede esnaf ve sanatkârların faaliyetlerine destek olmak amacıyla geliştirilen Esnaf Destek Paketi kapsamında kullandırdığı iletme kredisinin kullandırılmasına ve kredi ertelemelerine ilişkin açıklamada bulundu.

Isparta Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ahmet Tural, Covid-19 salgınıyla mücadelede esnaf ve sanatkârların faaliyetlerine destek olmak amacıyla geliştirilen Esnaf Destek Paketi kapsamında gerçekleştirilen İşletme Kredisi kullandırımlarına ilişkin sosyal medyada paylaşılan yanlış bilgilendirmeler nedeniyle bu açıklamayı yapmaya lüzum gördüklerini belirterek şu bilgileri verdi;
“ Bilindiği gibi Corona virüs salgını nedeniyle işleri olumsuz etkilenen esnaf ve sanatkarımız için Halkbank, Ekonomik İstikrar Kalkanı kapsamında 6 aya kadar ödemesiz dönemli, 36 aya kadar vadeli 25 bin TL’ye kadar limitli İşletme Kredisi hizmetini sunmuştu. Halkbankası esnaf ve sanatkârların mal ve hizmet alımlarında taksitli ve vadeli işlem yapabilecekleri, çek ve senet işlemlerini kart üzerinden gerçekleştirerek nakit akışlarını düzenleyebilecekleri, çalıştıkları tedarikçilerden avantajlar sağlayabilecekleri, 25 bin TL’ye kadar limitli ticari kart ürünü olan Paraf Esnaf Kart hizmetini de uygulamaya koyduğunu duyurmuştu. Ancak kredi kullandırımlarına ilişkin sosyal medyada yanlış bilgilendirmeler yapılırken bu da bilgi kirliliğine neden olmuştur. Oysa Esnaf ve sanatkarımızın krediye ulaşımının kolaylaştırılması için doğru bilgilendirilmesi gerekir. Halkbankasının kredi kullandırma koşulları şöyledir;
KOOPERATİFLERİMİZDE KREDİ BAKİYESİ BULUNMAYAN ESNAFIMIZA BANKA DOĞRUDAN KREDİ KULLANDIRACAK
Halkbankası tarafından Covid-19 salgınıyla mücadelede esnaf ve sanatkârların faaliyetlerine destek olmak amacıyla geliştirilen Esnaf Destek Paketi kapsamında gerçekleştirilen İşletme Kredisi kullandırımları, (Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi) kefaletiyle kullandırılmış kredi bakiyesi bulunmayan esnaf ve sanatkârlara Banka tarafından Doğrudan Kullandırım şeklinde gerçekleştirilmektedir. Yani kooperatiflerimizden daha önce kredi kullanmamış esnafımız doğrudan Halkbankası şubelerine başvuracaklardır.
KOOPERATİFLERİMİZDE BAKİYESİ BULUNAN ESNAFIMIZ DA BU İMKANDAN FAYDALANABİLECEK
Bununla birlikte, kredi kefalet kooperatiflerimizde bakiyesi bulunan esnaf ve sanatkârlarımız talepte bulunmaları halinde, aynı faiz oranı ve aynı koşullarla kredi kefalet kooperatiflerimizden kredi limit boşluklarını kullanabilmektedir. Bu kredinin faiz oranı, kredi kefalet kooperatiflerimizce kullandırılan kredilerle aynıdır. Faiz oranı yıllık yüzde 4.5’tir. Yani bu durumda kredi kullanmak isteyen ortaklarımız kredi kefalet kooperatiflerine müracaat edeceklerdir.
NÜFUS CÜZDANI VE VERGİ LEVHASI
İLE BAŞVURUDA BULUNULABİLECEK
36 aya kadar vadeli 25 bin TL’ye kadar limitli İşletme Kredisi için daha önce kredi kefalet kooperatiflerinden kredi kullanmayan esnaf ve sanatkarımız Halkbankasına doğrudan nüfus cüzdanı ve vergi levhası ile birlikte müracaat edebilecek bunun dışında belge aranmayacaktır. Kredi kefalet kooperatiflerimizde bakiyesi bulunan esnaf ve sanatkârlarımız talepte bulunmaları halinde, aynı faiz oranı ve aynı koşullarla kredi kullanmaları için kredi kefalet kooperatiflerimize başvurmaları gerekmektedir.
TALEP EDEN ESNAFIMIZIN KREDİ BORCU 3 AY ERTELENECEK
Öte yandan Destek paketi kapsamında Covid-19 salgını nedeniyle işleri zarar gören ve Türkiye genelinde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkârların kredi ödemeleri Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi kapsamında ertelenmişti. Esnaf ve sanatkârlarımızın Halkbankasından 31 Mart 2020 tarihinden önce kullanmış oldukları Hazine ve Maliye Bakanlığı faiz destekli kredilerin 1 Nisan-30 Haziran 2020 arası 3 aylık dönemde ödenmesi gereken taksitlerinin 3 ay süre ile faizsiz olarak ertelenmesine ilişkin 2283 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı 25 Mart 2020 tarih, 31079 sayılı Resmi Gazete’de yayınlandı. Karar doğrultusunda, esnaf ve sanatkârlarımızın 1 Nisan-30 Haziran 2020 arası 3 aylık dönemde vadesi gelecek taksit ödemeleri, esnaf ve sanatkârlarımızın talep etmesi halinde Banka tarafından 3 ay süreyle faizsiz olarak ertelenecek. Taksitleri ötelenen esnaf ve sanatkarımızın bağlı bulundukları kredi kefalet kooperatiflerine Haziran ayı sonuna kadar müracaat ederek taahhütname imzalamaları gerekmektedir. Bu süreçte çalışanlarını işten çıkaran ve taahhütname imzalamayan esnafımızın ötemeleri iptal edilecektir.
GÜN DAYANIŞMA VE BİRLİK GÜNÜDÜR
Kıymetli esnaf ve sanatkarımız hepinizin malumu zor bir dönemden geçiyoruz. Küresel bir salgın karşısında ulusal boyutta çok ciddi bir mücadele veriyoruz. Devletimiz tüm imkanlarıyla esnafımızı korumaya yönelik tedbirleri alma gayretindedir. Bizler de, sizlerin taleplerini sürekli konfederasyonlarımız TESK ve TESKOMB aracılığıyla hükümetimize iletiyoruz. Alınan kararları ve düzenlemeleri de sürekli sizlere duyuruyoruz. Bu süreçte desteğini bizden esirgemeyen, her zaman yanımızda olan TBMM Başkanvekilimiz Isparta Milletvekilimiz Sayın Süreyya Sadi Bilgiç’e ve bizleri arayarak esnafımız için ne yapabiliriz diye soran, ilgi ve alakasını esirgemeyen Burdur Ak Parti Milletvekili Sayın Bayram Özçelik’e teşekkür ediyoruz. Gün birlik günüdür dayanışma günüdür. Elbette bu dayanışma içerisinde, kendi tedbirimizi de alarak, bu tehdidin üstesinden geleceğiz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Devletimiz güçlüdür. Esnafımız da güçlüdür. Hepinize saygılarımı sunuyorum.”

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.