Halkbank'ın Hisseleri Değer Kaybetti

Halkbank hisseleri yüzde 12.34, Emlak GYO hisseleri yüzde 12.45 değer kaybetti.

Yayınlanma:
Güncelleme: 18 Aralık 2013 12:35
Halkbank'ın Hisseleri Değer Kaybetti

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından gerçekleştirilen polisin 'Büyük Rüşvet' adını verdiği operasyonlar piyasaları da vurdu. Borsa İstanbul, yüzde 5.2'lik kayıpla dünyanın en fazla değer kaybeden borsası olurken, işlem gören şirketlerin değeri bir günde 26 milyar lira eridi. Serbest piyasada bu sabah itibarıyla 2,0394 TL’den alınan dolar 2,0401 TL’den satılırken, 2,8099 TL’den alınan Euro’nun satış fiyatı ise 2,811 TL olarak gerçekleşiyor.

HALKBANK HİSSELERİ DEĞER KAYBETTİ
Dün sabah saatlerinde başlayan operasyonu hükümet ile Gülen Cemaati arasında dershanelerin kapatılması tartışmalarıyla tırmanan gerginliğin yeni bir safhası olarak algılayan piyasalar yerle bir oldu. Borsa İstanbul'da BIST-100 Endeksi günü yüzde 5.21'lik kayıpla 70.946 puandan kapattı. Halkbank hisseleri yüzde 12.34, Emlak GYO hisseleri yüzde 12.45 değer kaybetti.

DÜN EN ÇOK DEĞER KAYBEDEN BORSA OLDU
Borsa İstanbul, dün dünyanın en fazla değer kaybeden borsası oldu. Dün yaşanan yüzde 5.21'lik düşüş 3 Haziran'da Gezi olayları sonrasında yaşanan yüzde 10.47'lik kayıptan sonra bu yılın en büyük ikinci düşüşü oldu. Borsa İstanbul'da şirketlerin toplam piyasa değeri dün 26 milyar lira eriyerek 526 milyar liraya geriledi.

HALKBANK HİSSELERİ ÇÖKTÜ
Operasyon kapsamında mali polisin genel müdürlüğünde inceleme yaptığı ve Genel Müdürü Süleyman Aslan'ın gözaltına alındığı iddia edilen Halkbank'ın borsadaki hisseleri sarsıldı. Halkbank'ın hisseleri günü yüzde 12.34'lük düşüşle 13.85 liradan tamamladı. Halkbank'ın bir önceki gün 19 milyar 750 milyon lira olan piyasa değeri dün yaklaşık 2.5 milyar liralık kayıpla 17 milyar 312 milyon liraya. Halka açıklık oranı yüzde 49 olan Halkbank'ta yatırımcıların dünkü zararı 1.2 milyar lirayı geçti. Bankacılık endeksindeki kayıp yüzde 6.2 oldu.

EMLAK GYO'DA SERT SATIŞ
Dün kapanışa dakikalar kala genel müdürü Murat Kurum'un bilgisine başvurulmak üzere İstanbul Emniyet Müdürlüğüne çağrıldığını açıklayan Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın (GYO) hisseleri de dün adeta yıkıldı. Gözaltına alınan Ali Ağaoğlu ile ortak projeleri bulunan şirketin hisseleri yüzde 12.45 değer kaybetti. Borsada gayrimenkul sektörü endeksi yüzde 9.45 düştü.

KOZA DA DÜŞTÜ -11.90
HÜKÜMET ile Cemaat arasında yükselen gerilimin ardından, hükümetin dünkü operasyona karşılık verme ihtimali borsada ilginç hareketlere neden oldu. Gülen Cemaati'ne yakın olduğu ileri sürülen Koza Grubu'nun hisselerinde sert satışlar yaşandı. Dün Koza Madencilik yüzde 12, İpek Doğal Enerji yüzde 13, Koza Altın ise yüzde 6 düştü. İhlas Grubu'nun hisseleri de yüzde 12 civarında değer kaybetti.

ŞAŞIRTAN TARAF -4.63
Polisin gerçekleştirdiği hemen her operasyon sırasında borsadaki hisseleri uçuşa geçen Taraf gazetesinde de ilginç fiyat hareketleri yaşandı. İlk seansta yüzde 8 ile en çok yükselen hisse olan Taraf Gazetesi, gün içerisinde yüzde 14 yükselerek 8.36 TL'ye kadar çıktı. İkinci seansın ikinci yarısında, hükümetin karşı hamle yapacağı endişelerinin güçlenmesi sonucu Taraf'ın hisseleri günü yüzde 4.63'lük kayıpla tamamladı.

SPOR HİSSELERİ ÇAKILDI

TRABZON Kulüp Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu'nun gözaltına alındığı yönündekihaberler, KAP'a yapılan "Haberler gerçeği yansıtmıyor" şeklindeki açıklamaya rağmen, hisselerde önemli kayıp yaşanmasına engel olamadı. Trabzonspor hisseleri yüzde 9.16 düşerken, Galatasaray'ın yüzde 9, Fener-bahçe'nin yüzde 7.2 düştüğü dikkat çekti.

DOLAR VE FAİZ YÜKSELDİ
Operasyonun etkisiyle dolar 2.02 TL'den 2.0450 TL'ye çıkarken, 2 yıllık gösterge faiz yüzde 8.88'den yüzde 9.10'a çıktı. Reuters'a açıklamalarda bulunan Standard Bank gelişmekte olan piyasalar araştırma bölümü müdürü Timothy Ash, "İnsanlar kaçınılmaz olarak bu gelişmeyi AKP içerisinde bir çatlak ve Erdoğan destekçileri ile Gülen hareketi arasındaki bir çatışma olarak algılayacaktır. Çekişmede artık kılıçlar çekildi" dedi.

DİKKAT ÇEKEN DÜŞÜŞLER
Halkbankası -12,34
Emlak GYO -12,45
İpek Doğal Enerji -13,70
İhlas Holding -12,12
Yapı Kredi Koray -11,90

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.