Halkla Olan İletişim Tamamen Kopuk

Yapılan kamuoyu araştırmasında, ortaya çıkan tablo inanılmaz boyutlarda… Halk ile STK arasında iletişim tamamen kopuk.

Yayınlanma:
Güncelleme: 19 Nisan 2013 12:58
Halkla Olan İletişim Tamamen Kopuk

AVRUPA’DAN GERİDE: Avrupa’da 1 kişi ortalama 4 sivil toplum kuruluşuna üye. Isparta özelinde ise bu oran 100 kişiden 1’i sadece 1 kuruma üye…

BİLMİYORUM: YÜZDE 41: Yüz yüze yöntemle yapılan ankete katılanların yüzde 41’i sivil toplum kuruluşlarının görevini yapıp yapmadığını bilmediğini söylüyor. Isparta’nın bu tablo karşısında düşünmesi gerekiyor.

İNANILMAZ İLETİŞİM KOPUKLUĞU: ‘Sivil toplum denince aklınıza kim geliyor?’ sorusunun yanıtı inanılmaz: Bilmiyorum: Yüzde 32. Ticaret ve Sanayi Odası: Yüzde 37. Kızılay: Yüzde 5

KALKINMA ROLÜ: Ankete katılanların yüzde 63’lük bir dilimi sivil toplum kuruluşlarının kalkınmada anahtar rol oynadığı görüşünde birleşiyor. ‘Hayır’ diyenlerin oranı ise yüzde 37…

BİLMİYORUM: YÜZDE 41
Yüz yüze teknikle gerçekleştirilen ankete katılanların yüzde 41’i sivil toplum kuruluşlarının görevini tam anlamıyla yapıp yapmadığını bilmediğini söylüyor. Sivil toplum kuruluşlarının kalkınmada rolünün olmadığını savunanların oranı yüzde 37.

ARADA UÇURUM VAR
Avrupa’da 1 kişi ortalama 4 farklı sivil toplum kuruluşuna üye. Isparta’da ise bu oran 100 kişide 1… Ankete katılanların yüzde 32’si Isparta’da sivil toplum kuruluşu bilmediğini söylüyor. Kızılay’ı gösterenlerin oranı yüzde 5. ITSO ise yüzde 37…

ÖRGÜTLÜ TOPLUM DEĞİLİZ
Avrupa’da 1 kişi ortalama 4 sivil toplum kuruluşuna üye iken; Isparta’da bu oran çok düşük. Her 100 kişiden 1’i üye.
Halk ile sivil toplum kuruluşları arasında iletişim de sağlıklı değil. Ankete katılanların yüzde 41’i Isparta’da sivil toplum kuruluşlarının görevini tam anlamıyla yerine getirip getirmediğini bilmiyor.
Sivil toplum kuruluşlarının kalkınmada rolünün bulunmadığını savunanların oranı şok edici düzeyde: Yüzde 37.
‘Isparta’da bir sivil toplum kuruluşu ismi söyleyebilir misiniz?’ sorusuna ise ankete katılanların yüzde 32’lik dilim ya bilmiyorum ya da ‘aklıma gelmiyor’ şeklinde yanıt veriyor. Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) diyenlerin oranı yüzde 37. Kızılay ise yüzde 5.

SİVİL TOPLUM KURULUŞU AKLINIZA HANGİSİ GELİYOR
Görülen tablo sivil toplum kuruluşlarının yeterince tanınmadığını ve faaliyetlerinin yeterince bilinmediğidir.

En fazla bilinen sivil toplum kuruluşu %37 oranıyla Sanayi ve Ticaret Odalarıdır. Halkla daha yakın bir konumda bulunan bu kuruluşların tanınması şaşırtıcı da değildir. İkinci sırayı %32 oranıyla Bilmiyorum seçeneği almaktadır. İnsanlar bir fikri olmadığını ya da o anda akıllarına isim gelmediğini belirtmişlerdir. Bu kadar yüksek bir oranla sivil toplum kuruluşlarının bilinmemesi onların yeterince faaliyet yapmadığını ve yeterince kendilerini tanıtamadıklarını göstermektedir. Üçüncü sırayı alan kuruluş sendikalardır. Sendikalar başlığı altında birçok çeşitli sendika bulunmaktadır. Dördüncü sırada ise Kızılay gelmektedir.

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI GÖREVİNİ YAPABİLİYOR MU?
Sivil Toplum Kuruluşlarının Isparta’da yaptığı faaliyetler öğrenilmek istendiğinde karşılaşılan tablo üzücüdür. Görüşülen kişiler %41 oranıyla Bilmiyorum yanıtını vermişlerdir. Çünkü insanlar Sivil Toplum Kuruluşları’nın görevlerini yapmasıyla ilgili bir bilgi sahibi değildir. Bu da onların yetersiz görev yaptıklarını veya yaptıkları görevlerin reklamını tam olarak yapamadıklarını göstergesidir. İkinci sırada ise %36’lık bir oranla evet seçeneği yer almaktadır. Fakat bu evet diliminin içerisinde Evet Ama Yetersiz diyenler de yer almaktadır. Son olarak %23’lük bir dilimle Hayır diyenler vardır. bu kesim Isparta için hiçbir faaliyetin gerçekleştirilmediğine inanmaktadır.

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI İLİN KALKINMASINDA ÖNEMLİ Mİ?
Yönetimi, hem kamusal mal ve hizmetleri temin eden hem de teminini kolaylaştıran bir araç olarak değerlendirebiliriz. Bu anlamda, topluma yönelik bazı hizmetler, yerel yönetim dışında bireyler veya gönüllü kuruluşlar yani Sivil Toplum Kuruluşları ile özel topluluklar tarafından da yerine getirilebilmektedir.

Bu anlamda Sivil Toplum Kuruluşlarının hayatımızdaki yeri büyüktür. Anketimizde de %63’lük kesim evet seçeneğiyle Sivil toplum kuruluşlarının ilin kalkınmasındaki önemine değinmişlerdir. %37’lik dilime sahip olan kesim ise hayır diyerek Sivil Toplum Kuruluşlarıyla ilin kalkınamayacağını belirtmektedir.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.