Hangi Parti Kaç Milletvekili Çıkarır?

Herkes Sussun Matematik Konuşsun!

Yayınlanma:
Güncelleme: 18 Nisan 2015 12:55
Hangi Parti Kaç Milletvekili Çıkarır?

7 Haziran seçimleri yaklaşırken, siyaset kazanı kaynamaya devam ediyor. Herkesin kendince bir tahmini var. Isparta 7 Haziran'da 4 Milletvekili belirleyecek. Bir çok senaryo üzerinde duruluyor.

Ancak, matematiksel hesap yapan az. İşte biz de işi çoğu zaman 'duygusal' olan tahminlere bir katkımız olsun dedik ve Türkiye' deki seçimlerde uygulanmakta olan D'Hondt Sistemi üzerinden gerçeğe daha yakın bir tahmin oluşturmanıza olanak hazırladık.

Aşağıdaki linki tıklayarak partilerin alabileceğini düşündüğünüz oyları ilgili bölüme yazın. Meclis üye sayısı bölümüne 4 yazmasını unutmayın.

HERKES SUSSUN MATEMATİK KONUŞSUN... TIKLA ÖĞREN

Meraklısına Not:
Türkiye' deki seçimlerde uygulanmakta olan D'Hondt Sistemi, Belçikalı hukukçu ve matematikçi Victor D'Hondt tarafından 1878'de tasarlanmış bir seçim sistemidir.

Bir seçim çevresinde her partinin aldığı oy toplamı, sırasıyla 1’e, 2’ye, 3’e, 4’e ... bölünür ve o seçim çevresinin çıkaracağı milletvekili veya meclis üyesi sayısına ulaşıncaya kadar bu işleme devam edilir. Elde edilen paylar, parti farkı gözetmeksizin, büyükten küçüğe doğru sıralanır. Milletvekillikleri veya meclis üyelikleri bu sıralamaya göre partilere tahsis edilir.

Çevre Barajı, Belediye ve İl Genel Meclisi hesabında uygulanır. Milletvekili hesabında Çevre Barajı olmadığından Ülke Barajı altında kalan Partilerin aldıkları oy miktarını yazmayınız. Aksi takdirde ülke barajını geçemediği halde milletvekili hesabına dahil olur.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
19 Yorum