Hangi Partiler Oylarını Artırdı Hangileri Düşürdü

Hangi Partiler Oylarını Artırdı Hangileri Düşürdü

Yayınlanma:
Güncelleme: 26 Haziran 2018 11:40
Hangi Partiler Oylarını Artırdı Hangileri Düşürdü

24 Haziran seçimleri Isparta için çeşitli sürprizlere de sahne oldu. 1 Kasım seçimleri ile 24 Haziran seçimleri karşılaştırıldığını oyunu düşüren ancak vekil sayısını artıran AK Parti, elindeki mevcut vekili kaybeden ve oylarında ciddi düşüş yaşayan CHP, oyunu düşürmüş olmasına karşın kamuoyunun beklentisinin üzerinde oy alan MHP ve diğerleri...

AK PARTİ
AK Parti, 1 Kasım seçimlerinde Isparta'da 142 bin 771 oyla geçerli oyların yüzde 53,28'ini almıştı. AK Parti tüm seçimlerde olduğu gibi 1 Kasım seçimlerinde de Türkiye ortalamasının üzerinde bir başarı sergilemişti. 1 Kasım seçimlerinde AK Parti TBMM'ye Isparta'dan 2 Milletvekili göndermişti.

24 Haziran seçimlerinde ise AK Parti'nin oylarında düşüş görüldü. AK Parti 24 Haziran seçimlerinde 130 bin 180 oy aldı. Geçerli oyların yüzde 47,72’sini alan AK Parti oylarını düşürmüş olmasına karşın parlamentoya gönderdiği milletvekili sayısını 3’e çıkarmayı başardı. AK Parti 24 Haziran seçimlerinde merkezde ve tüm ilçelerde birinci parti olarak çıkma başarısına da imza attı. Muhalefet partilerinin belediyelerinde dahi AK Parti birinciliğe damga vurdu. AK Parti Süreyya Sadi Bilgiç, Recep Özel ve Mehmet Uğur Gökgöz’ü Ankara’ya göndererek şehrin 4 milletvekilliğinden 3’ünü aldı.

MHP
Milliyetçi Hareket Partisi de oylarını düşüren partiler arasında yer aldı. Cumhur İttifakının ortağı olan MHP 1 Kasım seçimlerinde 53 bin 808 oy alarak parlamentoya 1 milletvekili göndermişti. Ancak, MHP Milletvekili Nuri Okutan, İYİ Parti’ye katılmıştı. 1 Kasım seçimlerinde geçerli oyların yüzde 20,08’ini alan MHP 24 Haziran seçimlerinde oyunu 37 bin 18’e düşürdü. MHP 24 Haziran seçimlerinde geçerli oyların yüzde 13,57’sini topladı. Parlamentoya Milletvekili gönderemeyen MHP, bu sonuçlara rağmen anket şirketlerini ve kamuoyu algılarını yıkarak beklenenin üzerinde bir başarıya imza attı.

CHP
Seçimin en iddialı partilerinden olan CHP Isparta’da adeta şok yaşadı. 1 Kasım seçimlerinde 56 bin 923 oy alarak TBMM’ye 1 Milletvekili gönderen CHP, geçerli oyların yüzde 21,24’ünü almıştı. CHP 1 Kasım seçimlerinden ikinci parti olarak çıkmıştı.
Milletvekili Adayı Mustafa Ceyhan’ın iddialı çıkışlarıyla beklentisini yükselten CHP hedeflediği 100 bin oyun yarısını dahi alamadı.
24 Haziran seçimlerinde CHP 44 bin 602 oy alarak 3. parti olabildi. CHP elindeki 1 milletvekilini de kaybederek bu dönem parlamentoya vekil gönderemedi.

İYİ PARTİ
Isparta’da sürpriz yapan İYİ Parti, 1 Kasım seçimlerinde henüz kurulmadığı için bir kıyaslama yapmak söz konusu değil. Ancak, Isparta’da 50 bin 930 oy alarak TBMM’ye 1 milletvekili gönderen İYİ Parti hemen hemen bütün partilerin tabanlarından oy aldı. İYİ Parti Cumhurbaşkanı Adayı Meral Akşener’in Isparta’da 40 bine yakın oy aldığı düşünülürse İYİ Parti’nin parlamento seçimlerinde Isparta’da önemli bir başarı elde ettiğini söylemek yanlış olmaz.

SAADET PARTİSİ
Saadet Partisi 24 Haziran seçimlerinde Millet İttifakı arasında yer aldı. Oylarını 1 Kasım seçimlerine nazaran yükselten saadet partisi 1 Kasım seçimlerinde 2 bin 699 olan oy sayısını 24 Haziran seçimlerinde 4 bin 119’a yükseltti.

VATAN PARTİSİ
Vatan Partisi de 1 Kasım seçimlerine göre oyunu yükselten partiler arasında yer aldı. 1 Kasım seçimlerinde 668 oy alabilen Vatan Partisi 24 Haziran seçimlerinde 846 oya ulaştı. Vatan Partisi lideri ve Cumhurbaşkanı Adayı Doğu Perinçek ise Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Ispartalı seçmenin 675’ini etkileyerek oyunu alabildi.

HDP
Adı sürekli terörle anılan HDP’de Isparta’da bir önceki genel seçimlere göre oyunu rakamsal olarak artırdı. Ancak, Selahattin Demirtaş'ın aldığı oy partinin bir önceki seçimde aldığı oyun bir hayli altında. HDP 1 Kasım seçimlerinde 4 bin 291 oy alırken, 24 Haziran seçimlerinde 4 bin 474 oy aldı. Demirtaş’ın oyu ise 2 bin 56. Bu sonuç bazı çevreler tarafından, AK Parti’nin parlamento çoğunluğunu sağlayamaması adına CHP seçmeninin HDP’ye oy verebilmiş olacağı ve dolayısıyla özünde HDP'nin oyunun düştüğü şeklinde yorumlandı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.