Hangi Suçlarla Suçlanıyorlar?

Isparta gündemine bomba gibi düşen çete operasyonunun mahkeme tutanaklarını neler?

Yayınlanma:
Güncelleme: 29 Eylül 2011 15:13
Hangi Suçlarla Suçlanıyorlar?

Gözaltına alınanların salı sabah saatlerine kadar süren mahkemesi tutanaklarında şüphelilerin neyle suçlandıkları ve savunmaları yer alıyor.

HANGİ SUÇLARLA SUÇLANIYORLAR?
Mahkeme tutanakları incelendiğinde aralarında MHP İl Başkanı ile bazı işadamlarının da bulunduğu Belediye çalışanlarına yönelik çete operasyonunun Kültür ve Eğitim Müdürlüğü, Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü ile Temizlik İşleri Müdürlüğü'ne ait iş ve işlemlerine dayandığı görülüyor.

Bu müdürlüklerin ihale ve satın alma işlemlerinde yaklaşık maliyet hesaplan sızdırılarak ve ihaleye müdahalede bulunularak fesat karıştırıldığı, sahte evrak düzenlendiği, yapılmamış bir iş için yapılmış gibi gösterilip fatura düzenlendiği suçlamalarına konu olan soruşturmanın temelinde teknik takip ve iletişim tespiti bulunuyor.

MÜVEKKİLİM BİR İŞÇİ
Şüphelilerin avukatlarıyla birlikte katıldığı nöbetçi mahkeme sorgusunda ilk ifadesi alman Mehmet Ateşgül oldu. Emniyet ve savcılıkta verdiği ifadeye aynen katıldığım beyan eden Ateşgül'ün suçsuz olduğu ifadesi ve tutuksuz yargılanma talebi tutanaklara yansıyor.

Ateşgül'ün avukatı Safiye Selçuk da savunmasında müvekkili Mehmet Ateşgül'ün belediyede işçi statüsünde çalışan bir kişi olduğunu belirterek "Belediye kanunun 43. maddesi gereğince  ihale ve diğer hususlarda kimseyi etkilemesi söz konusu değildir. Ayrıca; CMK 100 kapsamında tutuklama şartları oluşmamıştır. Müvekkilim hakkında ileri sürülen iddialar dinleme kayıtları ve bir takım görüntüler tek başına cezalandırılmasına yeterli deliller değildir. Kaldı ki konusu suç teşkil eden emirler yerine getirilmesi halinde ilgili kişiyi ilgilendiren suçlardır. Anayasa'nın 137 ve diğer maddelerde belirtildiği üzere müvekkilin tutuklanmasını gerektirir hususlar bulunmamaktadır" diye konuştu.

GÖÇER: SUÇSUZUM
Belediye Başkan Yardımcısı Resul Göçer de ifadesinde suçsuz olduğunu beyan etti. Göçer'in avukatı Hıdır Yıldız'ın da savunmasında "Müvekkilin üzerine atılı örgüte üyelik suçlamasının oluşması için emir komuta zincirinin olması yani hîyerarşik bir yapının bulunması gerekmektedir. Üzerine atılı suçlamaları gizlilik kararı olduğu için gördüğümüz.kadarıyla böyle bir hiyerarşik yapı bulunmamaktadır. Bu nedenle bu suçun unsurları oluşmamıştır. Her ne kadar ihaleye fesat kanştırma suçundan tutuklanması istenmiş işe de suçlamalara dayanak alman bilirkişi raporian usul ve yasaya aykındır. Ortada yasaya aykırı bir delil söz konusudur. Bu da atılı suçlamalarda delil vasfında değerlendirilmeyecektir" diye konuşması tutanaklara yansıyor.

O SAYGIN BİR SANATÇI
Gül anıtını yapan Elnur Kerimli'nin Avukatı Mustafa Afşin Bozkurt savunmasında fiziki takibe dayalı ve teknik takiplerle elde edilen delillerin usul ve yasalara aykırı olduğunu söyledi. Öncelikle kuvvetli suç ihtimali bulunmasının gerektiğini kaydeden Bozkurt, "Müvekkilim kendisi heykeltıraştır. Özel kişilere ve Türkiye'deki birçok kamu, kurum ve kuruluşlara Belediyelere hizmet vermektedir. Müvekkilim doğal olarak heykel yapmaktadır, heykelin patent hakkı olmaz. Oldukça maliyetli olan bu heykelin yapımı ile ilgili doğal olarak kendisinin avans alması da normaldir ve bu durum kanuna uygundur. Eğer belgelerde eksiklik varsa bu da müvekkilden kaynaklanmamaktadır. O saygın bir sanatçıdır, kaçma ihtimali yoktur. Örgüt üyesi değildir, serbest bırakılmasını talep ediyoruz" diye savunma yaptı.

KESİNLİKLE BİR ÖRGÜTE ÜYE DEĞİLİM
MHP İl Başkanı İsa Yalçın'ın ne ile suçlandığı mahkeme tutanaklarına yansıyan ifadeler ve savunmalarla ortaya çıkıyor.

Yalçın'ın ifadesi tutanaklara şöyle yansıdı: "Savcılık makamına ifade verdiğim sırada ekte bulunan yeşil kapaklı dosya içerisinde, belediyeye ait araçları kullanmadığımızı ve partimize ait harcamaların partimiz bütcesinden harcandığına ilişkin belgeleri sunduk. Hiç bir şekilde hiçbir ihaleye usul ve yasaklara aykırı şekilde müdahalemiz olmadı. Kesinlikle bir örgüte üye değilim. İhaleye de fesat karıştırmadım suçsuzum" dedi.

Belediye reklam ihalesine fesat karıştırmakla suçlanan Reklamcı Hilmi Yasan ifadesinde  usulsüzlük iddialarını reddetti. Sahte fatura suçlamalarını da cevaplandıran Yasan'ın "Benim firmam'da çalışan kişiler benim bulunmadığım bir sırada firma adına fatura kesmiş olabilirler. Ancak bu fatura maliyeye sunulan KDV'si yatırıldığı takdirde sahte fatura olmaz. Ben de bu faturayı maliyeye sundum ve KDV'sini yatırdım" dediği görüldü.

BÖYLE BİR FATURA VAR İSE SAHTEDİR
Hilmi Yasan'ın avukatı Mehmet Yalçın'da savunmasında müvekkili hakkında yapılan sahte fatura düzenlemesiyle ilgili olarak "Müvekkilim hakkında iddia olunan ve 29 bin 500 TL tutarında faturanın ortada hiç bir hizmet ve mal alımı olmaksızın düzenlendiği, 9 bin 500 TL'sinin müvekkili tarafından alındığı, kalan miktarın ise başkaları tarafından alındığı iddia edilmiştir. Evraklarımızı incelediğimizde böyle bir faturanın kesilmediğini tespit ettik. Böyle bir fatura var ise de sahtedir. Müvekkilim tarafından düzenlenmemiştir" savunmasında bulundu.

Temizlik ihalesine fesat karıştırma suçuyla sorgulananlar arasında yer alan eski temizlik ihalesi yüklenicisi Ramazan Kabalak'da sorgusunda suçsuz olduğunu söyledi. Kabalak'ın avukatı Ülkem Baş, müvekkilinin dolandırıcı değil, dolandırılan olduğunu söyledi.

İşte o savunma:

MÜVEKKİLİM MAĞDURDUR
"Emniyet tarafından hazırlanmış çapraz sorguya esas sorulara rağmen kendi bildiği doğruları söylediği ve beyanlarında samimi olduğu açıktır. Kendisi özellikle bu olayda mağdur durumdadır, dolandırılmıştır. İhale ile ilgili olarak Kanal 32 televizyonunda açıklama yaparken bir soru üzerine 'ihalenin iç yüzünü başkana sorun' şeklinde kinayeli cevap vermiştir. Bu hususta Isparta Cumhuriyet Başsavcılığı'na 2 kez suç duyurusunda bulunulmuştur. Ne yazık ki müvekkilim aynı suçlama ile karşı karşıyadır. Burada müvekkilin kendisi etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak istememiştir. Zira suçsuzdur. Ortada ihaleye fesat karıştırma suçu ile çıkar amaçlı örgüte üyelik suçlarının oluştuğu kabul edilse bile, benim müvekkilimin herhangi bir şekilde atıh suçlan işlediğine dair ve resmi evrakta sahtecilik suçuna karıştığına dair hiçbir imzası ve yazısı bulunmamaktadır. Kendisi dolandırmamış, dolandırılmıştır"dedi.

GÖÇER SÖZ ALDI
Bunun üzerine söz alan şüpheli Resul Gözer'in ifadelerde geçen olayla ilgili en ufak birşeyin söz konusu olmadığını belirtip "insanlar mağdur olunca böyle şeyler söyleyebiliyor" dediği tutanaklara yansıdı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum