Hasan Özbek Yazdı: 19 Mayıs

Hasan Özbek Yazdı: 19 Mayıs

Yayınlanma:
Güncelleme: 19 Mayıs 2016 10:13
Hasan Özbek Yazdı: 19 Mayıs

19 Mayıs 1919, Mustafa Kemal'in Milli Kurtuluş ve Milli Devrim hareketini başlatmak için Samsun'a ayak bastığı gündür.

Türk milletini, tarihinde en zalim, en haksız saldırılara uğradığı bir zamanda topyekun silkinip şahlanışının başlangıcı olan bugünün önemini iyi anlamak için 97 yıl öncesine dönmek, o zamanlar vatanın ve milletin içinde bulunduğu karanlık durumu yeniden hatırlatmak gerekir.

O devrin Osmanlı idarecilerinin yürekleri sızlamadan imzaladıkları Sevr Anlaşmasının sonucu, yurdun dört bir yanı savaşın galip devletleri tarafından işgal edilmiş, uzun yıllar devam eden 1. Dünya Savaşı yüzünden milletçe aç ve yorgun bir durumda, kurtuluş ümidi tükenmiş vatanın kurtuluşuna çare arayan İstanbul'daki bir avuç aydının düşünceleri ise en ileri kurtuluş ihtimalinin ancak bir manda olabileceği fikrine kadar varabilmiştir.

Bu karanlık görüşü tek bir adamın çelik iradesi yıktı.

19 Mayıs 1919 sabahı Samsun'a ayak basan Mustafa Kemal Paşa için parola 'YA İSTİKLAL YA ÖLÜM' idi. Mustafa Kemal'in Samsun'a çıkışıyla başlattığı hareket sadece bir kurtuluş hareketi değil, aynı zamanda köhnemiş, eskimiş, temelleri çürümüş Osmanlı Devlet Sistemini yıkarak yerine yeni bir nizam kurmak amacına yönelmiş bir ihtilal hareketiydi.

Nitekim, Mustafa Kemal'in iradesi bütün bu güçlükleri yendi. Onun bu başarısının en büyük sebebi, halka inmesi, doğrudan doğruya halkın lideri olmasıydı. Evet, Türk Milleti o gün için hiçbir şeyi kalmamış bir milletti, ama bu millet aynı zamanda başına bir lider geçtiğinde istiklalinin uğrunda yapamayacağı fedakarlık, gösteremeyeceği feragat olmayan bir milletti.

İstanbul hükümetine karşı davranışını Amasya tamimini ilan ederek yaptık. Milletin bağımsızlığı için, milletinin kararına ve milletin kendisine dayandığını Erzurum Kongresinde bildirdi. Bu kararı duyurmak için Sivas Kongresini topladı. Nihayet İstanbul Hükümetine karşı bir milli devletin temellerini, Ankara'da Büyük Millet Meclisinde attı.

Mustafa Kemal'in 19 Mayıs 1919'da Samsun'a ayak basması yalnız Türk Milletinin kurtuluş ve devrim hamlesinin başlangıcı değildir.

19 Mayıs Asya'da ve Afrika'da, her türlü ümitten yoksun milletlere kurtulabileceklerinin inancını veren bir harekettir de.

Bir İngiliz gazetecisi Atatürk'le röportaj yapmak ister. Atatürk'e şöyle bir soru sorar. "Sizin doğum tarihiniz nedir?"

Atatürk benim doğum tarihim '19 Mayıs 1919'der.

Bu kadar önemli bir bayramı kutluyoruz ama son yıllarda tük milli bayramlar sönük geçiyor. Sebebi ise terör gösteriliyor. Devletin görevi gerekli tertibatı alarak vatandaşlarını korumaktır.

Ulu Önder Atatürk bu bayramı gençlere emanet ederek yarının bekçileri sizler olacaksınız. Bu ülkeyi her türlü saldırılarda sizler koruyacaksınız diyerek onlara emanet etti.

YAŞASIN YARININ GENÇLERİ...

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.