Hasan Özbek Yazdı: Isparta Ekonomisi

Isparta'nın dünü ve bugününü masaya yatırırsak, ekonomisi kendiliğinden ortaya çıkar.

Yayınlanma:
Güncelleme: 19 Haziran 2014 10:19
Hasan Özbek Yazdı: Isparta Ekonomisi

Dün halı vardı, dericilik vardı, ayakkabı imalatı vardı, kerestecilik vardı, bugün ise, bunlardan hiçbir eser kalmadı.

Bugün ne var? İşsizlik var, yatırım yok, özel ve kamu kuruluşları sık sık toplantı yapıyor sonuçta bu uygulama yok. Bol bol laf üretiliyor.

35 yıllık bankacılık hayatımın çoğunluğu Isparta'da geçti. Isparta insanının geçişte şirketleşme olayına dünden, bugün de sıcak bakmadı.
Halı da kazandı Antalya'ya, gül de kazandı Antalya'ya yatırım yaptı kendi iline bir şeyler yapmadı. Hep devlet'ten bekledi. Siyasilerin arkasına düştü. İş buldu, tayin yaptırdı bu da Isparta insanını tembelleştirdi.
Ticaret hayatının en önemli unsuru güven'dir. Güven'in bulunmadığı yerde, ticaret daha başlamadan biter.

Bir zamanlar Isparta'da kerestecilik çok önemli idi, Türkiye'nin her tarafına gönderiliyordu. Bu ticaretin yapılabilmesi için, kişilerin çoğunlukta olması lazım. Fakat Isparta'da babaları vefat etmesi halinde iki kardeş dahi birbirinden ayrılıyor. Bu da güvensizlik demektir.

Çare: Sivil toplum örgütleri, sanayiciler, yatırımcılar, kamu kurum ve kuruluşlar bir araya gelerek şirketleşme olayına gitmelidirler. Şirketlerde sanayi çıkar, tarım sanayisi çıkar, her türlü şirketler çıkar. Bu da işsizliği önler. Sanayi olmayan yerde işsizlik vardır. Bugün Isparta'mızda 15-20 bin işsiz var. Isparta üretim değil tüketim ili haline geldi.

Yüzlerce alış-veriş merkezleri açıldı il büyüdü fakat yatırıma üretim yok.
Biz Ispartalılar olarak yeni valimiz Sayın Vahdettin Özkan'dan gereği gibi faydalanmamız lazım, sayın Özkan kısa zamanda tüm ili gezerek Isparta'yı tanıdı ve sorunları masaya yatırdı.

Isparta yatırımcısı, sanayicisi, sivil toplum örgütleri, Sayın Valimizin yanında olarak Isparta'yı kalkındırmamız lazımdır.

Dün Denizli bizim yanımızda köydü. Şimdi biz onun yanında köy olduk.
Her şey şirketleşmeden ve güvenden geçer. Ekonomiler her süre de inişli-çıkışlı olmuşlardır. Ama bir süre sonra rayına oturmuşlardır.

TEK SORUN BİRLİK VE GÜVENDİR...

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum