Hasan Özbek Yazdı..

Duayen Gazeteci Hasan Özbek Yazdı..

Yayınlanma:
Güncelleme: 08 Aralık 2011 11:50
Hasan Özbek Yazdı..

Hava Kirliliği Neden Önlenemiyor?

Her zaman dilimizden düşmeyen bir cümle vardır, “ ÖNCE İNSAN SAĞLIĞI” diyoruz, ama bunu bir türlü hayata geçiremiyoruz. Isparta evet; coğrafi konumu bakımdan etrafı dağlarla çevrili çanaksı bir yerleşim birimidir. Hava sirkülasyonu yok bunun için Isparta da astım, kalp ve kanser hastalıkları gün geçtikce artmakta ve ölümlere neden olmaktadır.

Şimdiye kadar hava kirliliği hususunda çeşitli tedbirler alındı, bazen azaldı ama bir türlü hava kirliliği önlenemedi. Şehir merkezimizde öneli sanayi kuruluşları yok. Bunlardan Göltaş, Orma gibi birkaç sanayi kuruluşu var. Vatandaşlar isyan ediyor, sabah – akşam zehir soluyoruz, buna bir önlem alınmayacak mı diye soruyorlar.

Ben şahsi çabalarımla zamanın belediye başkanı Atlan Raşit Civan döneminde Konya Selçuk Üniversitesi Göğüz Hastalıkları ve Hava Kirliliği Uzmanı Prof. Dr. Kemal Balcı’yı Isparta’ya davet ettim. Gerek vatandaşlara gerekse belediye yetkililerine hava kirliliği hakkında bilgilendirmek için 3 günlük seminer verdirmiştim.

Tüm bu çaba ve gayretlere rağmen Isparta’da hava kirliliğinin önüne bir türlü geçilemedi. Hatta bir ara Isparta hava kirliliğinde Türkiye’de ilk üç sırada yer aldı.

Isparta’da hava kirliliğinin nedeni; şehir merkezine kalitesiz kömürün girmesi, konutlardaki kalorifercilerin eğitimsizliği, doğal gaz yakımının tam olarak bilinçli yapılamaması ve gerekli kontrollerin yapılmayarak cezaların verilmemesi hava kirliliğin nedenidir.

Şehir merkezinin hava kirliliği hakkında sözlü ve yazılı olarak bir çok görüşler ortaya atıldı, yetkili – yetkisiz siyasiler topu hep birbirlerine attılar. Esas olan çözüm yollarında birlik ve beraberlik içinde hareket etmektir.

Bugün Üniversitemizle askeri birliklerimizle 350 – 400 bin nüfusa kavuştuk, bu ile yaşayan her vatandaş hava kirliliği yapan konut, fabrika ve iş yerlerini ilgili yetkililere haber vermeli ve bu her vatandaşın görevi olmalıdır. Görev ve sorumluluk olmadan hiçbir sonuç elde edilemez.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum