Hasat Başladı Üretici Sıkıntılı

Hasat Başladı Üretici Sıkıntılı

Yayınlanma:
Hasat Başladı Üretici Sıkıntılı

Bu yıl 750 bin ton rekolte beklenen elmada çiftçi, satacak pazar olmaması nedeniyle sıkıntılı. Pazar sorununun temeli ise Suriye meselesi. Üreticiler şimdiden elmayı nasıl pazarlayacaklarını kara kara düşünüyor.

Yıllık ortalama 650 bin ton elma üretimi ile Türkiye’nin en fazla elma üreten ili olan ve ülke genelindeki elma üretiminin beşte birini karşılayan Isparta’da Elma sezonu başladı. Hasat, yaklaşık 2 ay sürecek.

REKOLTE SEVİNDİRİYOR,
PAZAR SORUNU DÜŞÜNDÜRÜYOR
Bu yıl elmada yaşanan rekolte artışı nedeniyle çiftçilerin yüzü gülerken; bu kez de pazarlama sorunları boyunları büktü. Üreticiler özellikle geçen yıllarda elmaların tam olgunlaştığı zamanlarda yaşadığı olumsuz hava şartlarından bu yıl kurtuldu. Bu kurtuluş elmada rekoltenin artmasına da neden oldu. Ancak bu kez üreticiler için üzücü bir durum ortaya çıktı. Zira, üreticiler şimdi de tüccar bulamıyor. Özellikle şehirde en fazla elma üreten bölge olan Gelendost ve Eğirdir bölgesinde elma hasat dönemi başlamasına rağmen henüz tüccar gelmemesi üreticileri korkutmaya başladı. Üreticiler Suriye ile yaşanan sorunlar nedeniyle elmasını satacak pazar bulamadıkları için sıkıntı yaşayacak.

ORTADOĞU’YA İHRACAT
MÜMKÜN GÖRÜNMÜYOR
Bu yıl elma piyasasının 1 liranın altında olması tahmin ediliyor. Hatta bazı çevreler elmanın kilosunun 50 veya 60 kuruşlara kadar düşeceğini ileri sürüyor. Elma hasadı başlamasına rağmen henüz tüccarlar gelmedi. Özellikle elmada Suriye ile yaşanan sorunlar nedeniyle Ortadoğu ülkelerine ihracat yapılmasında büyük sıkıntı olmasından büyük endişe duyduklarını ifade eden Elma Üreticisi Hasan Hüseyin Kaya; “Bilindiği gibi yıllardır Isparta elması İran, Irak, Suriye gibi Ortadoğu ülkelerine ihraç ediliyordu. Ancak, son zamanlarda bu komşu ülkemizle Türkiye olarak bir takım sorunlar yaşıyoruz. Bu da ihracatın önünü tıkayan en büyük engel olduğunu düşünüyorum. Bu yıl elma piyasası 1 liranın altında açıldı. Ancak satacak tüccar bulunamıyor. Irak kapısı kapalı, Suriye kapısı da sorunlar nedeniyle kapandı. Böyle bir durum karşısında elma üreticileri ne yapacak? Zaten biz elmalarımızı Avrupa’ya değil de Ortadoğu ülkelerine satıyorduk. Bu yıl kapanan kapılar nedeniyle malımız elimizde kalacak. Sıkıntı çok büyük. Biz bu elmaları nereye satacağız. Bu konuda başta hükümet olmak üzere gerek genel gerek yerel yöneticilerden yardım ve destek bekliyoruz” diye konuştu.

OKUL VE KIŞLALARDA
ELMA DAĞITILABİLİR
Elma Üreticisi Hasan Hüseyin Kaya, hükümetin süt ve üzümde olduğu gibi elmayı da okullarda ve askeri kışlalarda dağıtabileceğini, böyle bir uygulamanın elma satışlarını iç piyasaya yönelik olarak artıracağını ve kendilerini de mutlu edeceğini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum