Hastalar Bazı İlaçları Ceplerinden Ödeyecek

Isparta-Burdur Eczacı Odası Başkanı Ramazan Ziya Örmeci, hastaların yarından itibaren pek çok ilacı ceplerinden ödeyerek alacaklarını bildirdi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 04 Ocak 2011 15:09
Hastalar Bazı İlaçları Ceplerinden Ödeyecek

Isparta-Burdur Eczacı Odası Başkanı Ramazan Ziya Örmeci, hastaların yarından itibaren pek çok ilacı ceplerinden ödeyerek alacaklarını bildirdi.

Örmeci yaptığı yazılı açıklamada, ilaçların güvenli bir biçimde sunulması iddiasıyla ortaya çıkmış ve dünyada eşi benzeri olmayan bir uygulama olan İlaç Takip Sistemi'nin (İTS), uzun süredir hayata geçirilmeye çalışıldığını anımsattı. İlaçların, İTS ilkelerine göre yeniden ambalajlanmasını gerekli kılan sistemin, gerekli altyapı çalışmalarının tamamlanmamış olması nedeniyle defalarca ertelendiğini belirten Örmeci, Türk Eczacıları Birliği'nin sistemin amacını tam olarak gerçekleştirebilmesi için birçok uyarıda bulunduğunu ve sistemin sağlıklı işlemesi için katkı sunduğunu bildirdi.

Örmeci, şunları kaydetti:
''Hala eksikleri bulunan bu sistem, yaygın uygulamaya geçtiğinde milyonlarca kutu ilaç, yeni sisteme adapte edilmek için G2D etiketleri ile geçici karekodlu hale getirildi. Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü, Ağustos ayının başında yayımladığı bir genelge ile G2D'li ürünlerin 2020 yılının sonuna kadar eczanelerden sunumunun uygun olduğunu duyurdu. Bu nedenle de söz konusu ilaçlar normal işleyiş içerisinde eczanelerden hastalarımıza sunulmaktaydı.

Ancak, sağlık ekonomisini düzenleyen bir kurum olmaktan çıkarak, sağlığa doğrudan müdahale eden Sosyal Güvenlik Kurumu, 30 Aralık 2010 tarihinde yayımladığı bir genelge ile 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren söz konusu ilaçların geri ödemesini yapmayacağını duyurmuştur. Öncelikle genelgenin yayımlanma tarihi ile uygulama süresi arasında neredeyse fark olmaması anlaşılamaz bir tutumdur. Ancak daha da önemlisi, söz konusu ilaçların sosyal güvenlik kapsamından çıkarılması için kabul edilebilecek tek makul gerekçe, üretim ya da ambalajlama açısından sağlığa uygun olmaması olabilir. Bu nedenle, Sağlık Bakanlığı mevzuatına uygun milyonlarca kutu ilacın bir anda geri ödeme kapsamından çıkarılmasını akıl ve izanla açıklamak mümkün görünmemektedir. Sistem mevcut hali ile kalırsa, antibiyotikten, kalp ilaçlarına, ağrı kesicilerden, tansiyon ilaçlarına kadar birçok ilaçta bulunabilecek geçici barkodlar nedeniyle, SGK geri ödeme yapmayacaktır. Hastalarımız, yarından itibaren pek çok ilacı ceplerinden ödeyerek alacaklar.''

SGK'nın bu uygulaması ve hayata geçiriliş şeklinin ülkedeki hiçbir kurum ve kuruluşun benimsemeyeceği, içinde bulunulan çağın kamu yönetimi anlayışına taban tabana ters, açıklanması mümkün görünmeyen bir uygulama olduğunu öne süren Örmeci, şu görüşleri dile getirdi:

''Bizler de hastalarımız gibi neden bu zamanda böylesi bir uygulama hayata geçirildi diye soruyoruz. Ancak, cevabı olmadığı için olsa gerek, bilime ve akla dayalı herhangi bir yanıt alamadık. Bu nedenle bizler bu soruyu bir de Türk hukuk sistemine soracağız. Kısacası bu uygulamaya ilişkin olarak hukuki süreci ivedilikle başlatacağız ve hastalarımızı da bu konuda bilgilendireceğiz.''

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum