Hastalıkların Sırrı Genlerimizde Saklı

Hastalıkların Sırrı Genlerimizde Saklı

Yayınlanma:
Güncelleme: 30 Haziran 2017 04:58
Hastalıkların Sırrı Genlerimizde Saklı

Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi, genetik hastalıkları ele alan “Hastalıkların Sırrı Genlerimizde Saklı” konulu bir konferans düzenledi.

 

Halkla buluşma etkinlikleri kapsamında Hastane Konferans Salonu’nda gerçekleşen konferansta Üniversitemiz Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Kuyaş Hekimler Öztürk ile Yrd. Doç. Dr. Halil Özbaş önemli açıklamalarda bulundu.

Yenidoğan 100 bebekten üçünde genetik nedenlere bağlı major konjenital defect, mental reterdasyon veya genetik bir hastalık görüldüğünü belirten Yrd. Doç. Halil Özbaş, bu oranın daha sonra ortaya çıkan ya da tanınabilen hastalıklarla ikiye katlandığını söyledi.

 

Halil Özbaş, konuşmasının devamında “erken dönemlerde büyüme ve gelişme sorunlarında”, “ölü doğum ve neonatal ölümlerde”, “fertilizasyon problemlerinde”, “aile öyküsü bulunan durumlarda” ve “kanserlerde” genetik polikliniğine başvurulması gerektiğini ifade etti.

Yrd. Doç. Dr. Kuyaş Hekimler Öztürk de poliklinikte, hastalara kendilerinin ve diğer aile üyelerinin risklerinin anlatıldığını, endikasyonu varsa genetik testler ve doğum öncesi tanı imkanları sunulduğunu; bunun yanı sıra hastalık riskini azaltmak için yapılacaklar veya tedavi seçeneklerinin de hastaya bildirildiğini, ailede genetik bir hastalık bulunması nedeni ile oluşan karışık psikososyal konularda da destek sağlanarak yol gösterildiğini belirtti.

Öztürk konuşmasında genetik polikliğinde verilen diğer hizmetler hakkında da bilgi verdi. 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.