Hava Koşulları Pazarları Olumsuz Etkiledi

Hava Koşulları Pazarları Olumsuz Etkiledi

Yayınlanma:
Güncelleme: 05 Mayıs 2015 17:13
Hava Koşulları Pazarları Olumsuz Etkiledi

Isparta'da geçtiğimiz haftalarda etkili olan olumsuz hava koşulları ve don, pazardaki sebze ve meyve fiyatlarına yansıdı. Pazar esnafı yapılan zamlar nedeniyle işlerinin düştüğünü belirtirken, vatandaşlar ise pahalılıktan şikâyet ederek, "Fiyatlar çok yüksek, almamız gereken bazı ürünleri almaktan vazgeçtik. Evdeki hesabı çarşıya uyduramadık" dedi.

Isparta'da ve çevre illerde etkili olan don, birçok sebze ve meyveyi olumsuz etkiledi. Özellikle Isparta'nın birçok bölgesinde üretilen ürünlerin büyük bölümünde zarar meydana gelirken, zirai don pazara da yansıdı. Domates, fasulye, patlıcan gibi ürünlerde yüzde 20 ile yüzde 50 arasında zam gelirken, vatandaşlar ise pahalılıktan şikayet ettiler. Salı pazarında tezgah açan esnaf, yapılan zamların işlerini etkilediğini belirterek, "Ürünlere yapılan zamlardan bizlerde etkileniyoruz. Ürünler pahalı olunca vatandaşlar alacağı ürünü ya almıyor ya da çok az miktarda alıyor. Bu yapılan zamlarda olumsuz hava koşullarının etkisi şüphesiz büyük. Hem biz hem de tüketicileri pahalılık vurdu diyebiliriz" ifadelerini kullandı.

Pazara gelen vatandaşların da en büyük sorunu pahalılıktı. "Evdeki hesap, çarşıya uymadı" diyen vatandaşlar, "Evden çıkmadan önce alacağımız ürünlerin listesini yapmıştık. Ama burada ciddi anlamda pahalılık var. Bu da bizi tasarrufa itiyor. Alacağımız ürünlerin sadece bir kısmını alabiliyoruz. Umarız önümüzdeki günlerde fiyatlar biraz daha düşer" diye konuştular.

CEPLER YANACAK
Yaşanan don olayının üreticiyi ciddi anlamda mağdur ettiğini söyleyen Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, "23 Nisandaki don hadisesinde Isparta ilimizin büyük bir bölümü hasar gördü. Merkez ve merkeze bağlı köy, kasabalarda hasarımız çok. Eğirdir’de zarar çok az var. Şarkikaraağaç’ta çok az bir zarar var. Yalvaç’ta kayısıyı don tamamen bitirmiş. Senirken’te ise elma ve kirazda zarar var. Uluborlu’da kiraz kalmamış. Gönende zarar var. Zarar görmüş yerler, üretilen mahsulü daha pahalıya satacaklardır. Bu yıl bazı ürünler cepleri biraz yakacak. Isparta Valimiz Vahdettin Özkan ve Tarım İl Müdürlüğü bu konuda çok hassas davrandılar." dedi.

TARSİM KAPSAMI GENİŞLETİLECEK
Zirai don nedeniyle üreticinin mağdur olduğunu belirten Selçuk, "Çiftçilerimizin bankalara olan ödemeleri ile ilgili dilekçelerini tarım il müdürlüğümüz alıyor. TARSİM yeni bir oluşum olduğu için don olayını kapsama almıyor. Poliçeler iptal edilerek ücretler ödenmeyecek. Bu konu ile ilgili devletimiz, çiftçilerin tamamen olmasa bile az da olsa yaralarını saracaktır. Borçlar ertelenebilir ya da dekar başına para verilebilir. TARSİM kapsamının genişletilmesi konusunda Antalya Bölge Müdürü ile de görüşülüyor. Üreticinin kaskosu olsun istiyoruz" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum