Hava S.O.S veriyor MÇK 6 Aydır Toplanmadı

Ulusal Hava Kalitesi verilerine göre Ocak 2012'de Türkiye'nin en kirli havasına sahip 13'üncü il olan Isparta, Ekim 2012'de yapılan ölçümlerde 4'üncü sıraya yükseldi. Hal böyleyken MÇK’nın 6 aydır toplanmaması tepkilere neden oldu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 26 Aralık 2012 11:31
Hava S.O.S veriyor MÇK 6 Aydır Toplanmadı

Makine Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Akıllı, Ulusal Hava Kalitesi istasyonları tarafından yapılan hesaplamalara göre Isparta'nın Türkiye'de havası en kirli 4'ün il olduğunun ortaya çıktığını açıkladı. 2012 Ocak ayı verilerine göre Isparta'nın hava kirliliği raporunda 13'üncü sırada yer aldığına hatırlatan Akıllı, hava kirliliğinin giderek arttığına değindi.

Mahalli Çevre Kurulu'nun (MÇK) henüz hava kirliliği konusunda tedbir almadığına dikkat çeken Akıllı, “Bu kış dönemi il mahalli çevre kurulu maalesef bir takım raporların eksik olmasından dolayı toplanamamış olup geçen kış devresi alınan kararlar yürürlüktedir. Kurul 6 aydır toplanamamıştır. En son MÇK 13 Haziran'da toplandı. Ardından kurulun 30 Ekim'de toplanılması planlandı ama bu da ertelendi. Mahalli Çevre Kurulu Başkanı kentin valisidir. Acilen MÇK'nın toplanarak radikal kararlar alınmasını sağlamalıdır" diye konuştu.

MÇK'YI BİZ TOPLAYACAK DEĞİLİZ
MÇK üyesi olan 16 daire müdürlüğünün de bu konuda duyarlılık göstermediğini işaret eden Akıllı, "Jandarma komutanı, üniversite rektörü, çevre sağlık müdürü, orman müdürü, belediye başkanı ve birçok daire müdürü MÇK'yı oluşturuyor. Bu sorunu halletmek herkesin görevi. Elbette MÇK'yı Vali bey toplayacak. Bizim toplayacak halimiz yok" dedi.

HAVA KALİTEMİZ DÜŞÜYOR
Türkiye'de yaşanabilirlik açısından ilk 5 il arasında yer alan Isparta'nın hava kalitesinin giderek düştüğünü vurgulayan Akıllı,"2012 Ocak ayı hava kalitesi karbondioksit (SO2) aylık ortalaması 50 mikrogram/m3. Partikül madde oranında ise aylık ortalamamız ise 128 mikrogram/m3. 2012 Ekim ayı karbondioksit (SO2) aylık ortalaması 25 mikrogram/m3, Partikül madde oranında ise aylık ortalamamız ise 67 mikrogram/m3. 2012 Kasım ayında ise karbondioksit (SO2) aylık ortalaması 50 mikrogram/m3, Partikül madde oranında ise aylık ortalamamız ise 128 mikrogram/m3. Her geçen gün hava kalitemiz düşmekte. Geçen aya göre hava kirliliğinde 2 kat artış görülmekte" diye konuştu.

DOĞALGAZ KULLANIMI ARTMALI
Hava kirliğinin azalmasında doğalgaz kullanımının etken olduğunu belirten Akıllı, ilimizde doğalgazın temiz ve zahmetsiz bir yakıt oluşumdan dolayı tercih sebebi olmaya başladığını açıkladı. Isparta'da doğalgaz kullanımının yaygınlaşmakta olduğuna dikkat çeken Akıllı, “Isparta'da Kasım 2012 itibari ile 108 bin civarında resmi daire, işyeri ve konut mevcuttur. Bunlardan 97 binine doğal gaz altyapısı gitmiş. 37 bin abone var. Gaz kullanan abone sayısı 26 bin 700. Isparta'nın genelinde yüzde 25'lik bir kullanım söz konusudur. Bunlara rağmen hava kirliliği yüksek" dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum