Hayat Boyu Öğrenme Komisyonu Toplandı

IspartaHayat Boyu Öğrenme, Halk Eğitimi Planlama ve İşbirliği Komisyon toplantısı Vali Memduh Oğuz’un başkanlığında yapıldı. Toplantıya İl Milli Eğitim Müdürü Sabri Caner...

Yayınlanma:
Güncelleme: 08 Şubat 2012 14:06
Hayat Boyu Öğrenme Komisyonu Toplandı

Öğretmenevinde yapılan toplantıya İl Milli Eğitim Müdürü Sabri Caner, İl Müftüsü Mehmet Emin Avcı, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sıddık İpek ve İş-Kur İl Müdürü Hüseyin Ergin başta olmak üzere ilgili daire müdürleri ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

Caner konuşmasında; “Çağımızda değişimin kendisi de dahi her şey değişmektedir. Her şey, her şeyi etkilemekte ve ilişkilerin etkisi gittikçe karmaşık hale gelmektedir. Bütün bunlardan dolayı 21. yüzyılda eğitim ve öğrenme bir millet ve ülke için olmak ya da olmamak sorunu haline gelmiştir.

Dünyanın, ülkelerine ve insanların gelişen iletişim araçları ile bir birine bağlandığı ve köye döndüğü bu çağda elbette okuma yazma bilmeyen varsa o ülkenin ayıbıdır. Bu ayıbı da gidermek eğitimli insanlara düşmektedir. Kaliteli eğitim ile çocuklarını yetiştiremeyen, hala okuma yazma bilmeyen insanları olan ülkelerin ekonomik ve siyasi bağımsızlıklarını sağlamaları mümkün değildir. Bu bakımdan eğitimden mahrum grup ve kişiler, bu durumun olumsuzluğunu bireysel olarak sadece kendileri yaşamıyorlar. Bu insanlar bir yandan iş bulamadıkları, diğer yandan da bulundukları duruma adapta olabilecek eğitim ve becerilere sahip olmadıkları için topluma bir yük ve sorun olmaktadırlar. Bu nedenle modern devletler tüm vatandaşlarına hayat boyu eğitim veya hayat boyu öğrenim fırsatını kurumsallaştırmaktadırlar. İşte biz bunu gerçekleştirmeye çalışıyoruz” dedi.

İl Milli Eğitim Müdürü Sabri Caner’in konuşmasından sonra, Hayat Boyu Öğrenme ve Hayat Boyu Eğitim Planlama Merkezi Müdürü Muhammed Emin Arseven merkez olarak 2011-2012 Eğitim-Öğretim yılında açılan kurslarla ilgili komisyon üyelerine bilgiler verdi.

Arseven; “2011-2012 Eğitim-Öğretim yılında bugüne kadar 280 kategoride toplam 1072 kurs açtık ve bu kurslarımızdan toplam 32.242 kursiyerimiz faydalanmıştır. Bu kurslarda toplam 1025 kişiye de okuma yazma öğrettik. 2012-2013 döneminde de aynı şekilde kurslarımız ihtiyaçlar ve talepler doğrultusunda devam edecektir” dedi.

Cezaevinde kalan vatandaşların kayıt paraları konusunda sıkıntılar yaşadıklarını ifade eden Cezaevi Müdürü Yaşar Yücel; “Sayın Valim biz idare olarak halk eğitim merkezimiz ve iş-kur müdürlüğümüzle birlikte koordineli olarak cezaevinde kalan vatandaşlarımıza yönelik onların ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak çeşitli kurslar açmaktayız. Ayrıca müftülüğümüzden periyodik olarak haftanın 4 günü dini temel eğitimler verilmektedir. Bununla birlikte şuan itibariyle 98 kişi açık ilköğretime, 48 kişi de açık orta öğretime devam etmektedir.

Malum genel olarak cezaevinde topluma uyum sağlayamamış sorunlu insanlar bulunmaktadır. O bakımdan onların eğitimleri, öğretimleri çok daha önemli, ancak bu insanların yeterli ekonomik güçleri olmadığı için kayıt ve sınav ücret paralarında sıkıntı yaşamaktadırlar. Bu konuda komisyondan yardım talep etmekteyiz” dedi.
Süleyman Demirel Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Orhan Adıgüzel; “2011-2012 eğitim-öğretim döneminin ilk 4 aylık süresi içerisinde 73 farklı kurs ve 1071 öğrencimizle birlikte tamamlamış bulunmaktayız. Özellikle iş-kur ile birlikte ortaklaşa yaptığımız iş ve meslek danışmanlığı ile başlayan sürecimiz, pedagojik formasyon, KPDS, KPSS, ALES ve yabancı dil kurslarımız devam etmekte. Bütün bunlarla birlikte deney hayvanları, radyo ve televizyon, yönetici asistanlığı, satış ve pazarlama, harita kadastro, bahçıvanlık, peyzaj, çalgı eğitimi, kayak ve snovbord kurslarımız farklı statülerde devam etmekte” dedi.

Bütün konuşmalardan sonra önemli açıklamalarda bulunan Vali Memduh Oğuz yaralı bir toplantı düzenlediklerini ifade etti.

Vali Oğuz; “Üniversitemize çok teşekkür ediyoruz”
Vali Oğuz; “Genel olarak birlik beraberlik içerisinde koordineli bir şekilde güzel çalışmalar yapılmış. Biz kurul olarak 2013’ün daha da güzel olacağını tahmin ediyoruz.

İş ve meslek danışmanlığı bizim açımızdan çok önemli, üniversitemizin desteği olmazsa bu olmayacak bir girişimdi. Bu ve diğer bütün kurslarla ilgili olarak üniversitemizi temsil eden Sayın Rektörümüze buradan kurul olarak teşekkür ediyoruz. Ben Isparta Valisi olarak teşekkürlerimi, şükranlarımı sunuyorum. İnşallah önümüzdeki sene daha güzel işbirliği yapacağız. Söylediğiniz çalışmalar vilayetimizin hem ekonomik, hem de kültürel yönden birkaç basamak daha yükselmesini sağlayacaktır.

Vali Oğuz; “Birlikte Isparta’yı her yönüyle temsil edebilecek bir hediyelik eşya bulalım”
Tabi burada üniversiteden ilave taleplerimizde olacak. Bizim programımızda olan hediyelik eşya kurslarımız var, bu konu çok atıl ve bakir bir konu, 81 ilde benzeri harcı alem çalışmalar yapılıyor, ama konu çok önemli. Evet, bu şehri, bu bölgeyi bu temsil eder diyebileceğimiz bir hediyelik eşya düşünüyoruz. Götürüldüğü zaman saklanılabilecek, değerlendirilebilecek, birine hediye ettiğiniz zaman tabir yerindeyse ikrama geçebilecek bir yerel ürün eşya tespitine ihtiyacımız var. Öncelikle bunun bir fikir planında değerlendirilmesi, Isparta’yı ne temsil eder? Buraya gelen bir turist, bir ziyaretçi Isparta’dan şunu almazsam olmaz diyebilecek bir hediyelik eşya bulabilir miyiz? Bunun evsafı, özelliği ne olmalı? Maddi değeri ne olmalı? Bütün bunları üniversitemizle birlikte değerlendireceğiz” dedi.

Bu konuda bazı somut düşüncelerinin olduğunu ifade eden Vali Oğuz; “Tabi burada gülle ilgili çeşitli ürünler satılıyor ve gelenlerde alıyorlar bunu, ama sonradan çabuk bozulduğuna dair şikâyetler geldiğini görüyoruz. Gül kokulu halı seccadeler yapılıyor ama iki sefer yıkamada bozuluyor. Bunu böyle değil de, bize yakışan örnek bir çalışma şeklinde beraberce yapalım. Yıkanınca özelliği kaybolmayacak şeklide ipek halı ve gül kokulu seccade yapalım, değerli taşlarla kokusu hiç kaybolmayacak gül kokulu tespih yapalım. Evinde herkesin seccadesi var, ama bu onlardan daha güzel olsun ve onur misafirine bu seccadeyi sersin” dedi.

Vali Oğuz; “Cezaevinde kalan vatandaşları topluma yeniden kazandıracağız”
Cezaevinde kalan vatandaşların hayat boyu öğrenme kurslarından en iyi şeklide faydalandıracaklarını ifade eden Vali Oğuz; “Maksat onları orada çürütmek değil, topluma yeniden kazandırmaktır. O bakımdan orada kalan vatandaşlarımıza her türlü kolaylık sağlanacaktır. Açık ilköğretim ve ortaöğretim okullarına devam eden mahkûmlara kayıt ve sınav ücretlerinde yardımcı olacağız. Bildiğiniz gibi geçtiğimiz günlerde idrak etmiş olduğumuz kandil gecesinde diyanet işleri başkanımız o geceyi cezaevinde mahkumlarla birlikte idrak etmişlerdi. Bu son derece faydalı oldu, onlara bir moral motivasyon oldu. Müftülüğümüz bu konuda orada kalan vatandaşlarımıza yönelik olarak çeşitli dini temel eğitimler vermekte, bunların çok yararlı olduğunu düşünmekteyim” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.