Haydar Kemal Kurt Sessizliği Bozdu

Bir süredir belirli bir kaynaktan pompalanan O.S.B.’ne ilişkin kilit isim olan Milletvekili Kurt konuştu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Ocak 2011 10:59
Haydar Kemal Kurt Sessizliği Bozdu

Yalvaç Organize Sanayi Bölgesinin (YOSB) varlığı nedeniyle Isparta Organize Sanayi’nin (IOSB) genişleyemediği gerekçesi ile oluşturulan gündemde kilit isim olarak lanse edilen Milletvekili Av. Haydar Kemal Kurt suskunluğunu bozdu.

İşte Kurt’un açıklamasından bazı satırbaşları:
Yaklaşık bir aydır özellikle bir internet haber sitesi ve yerel bir gazetede dillendirilen Yalvaç Organize Sanayi Bölgesi hakkında şahsımın fikri ile ilgili oluşan merakı gidermek maksadı ile bu açıklamayı gerekli gördüm.

Yalvaç Belediye başkanı Sayın Tekin Bayram’ın yaklaşık 15 yıl önce büyük ümitlerle kurulan Yalvaç Organize Sanayi Bölgesi (YOSB)’nin kapanması için başlattığı gayretin gerçekleşmesi için tek başına yetmediği yerde Isparta ve Yalvaç Sanayi ve Ticaret oda başkanlarını da yanına alarak devam ettirdiği kampanya bu gün şahsımda kilitlenmiş durumdadır.

Kamuoyunun (konuyu pişirenlerin) bu noktada tarafımca bilgilendirilmeye zorlanması şahısların şu anda elde ettikleri bir başarıdır. Öncelikle kendilerini tebrik ediyorum. Fakat benim zor durumda bırakılmam yada kamuoyu önünde zarar veren adam, siyasetçi olarak algılanmam kendilerine ne katkı sağlayacak, yada bunu neden istiyorlar takdir halkımızındır.

Bu güne kadar bulundukları sorumluluk mevkilerinde gündeme taşıdıkları YOSB ve IOSB hakkında ne gibi olumlu faaliyetleri olduğu ve kendilerinin işgal ettikleri makamda herhangi bir vatandaşımız olsa idi neler yapılır yada yapılamazdı bunu da düşünmek gerekiyor.

Yalvaç Organize Sanayi Bölgesi (YOSB) için bu gün; Isparta’nın gelişimi ve sanayileşmesi önündeki tek engel, Yalvaç Isparta’nın kamburu gibi söylenen sair beyan ve söylemler, düşünülmeden yapılan beyanlardır. Tüm ülkemizde Organize Sanayi Bölgesi kurabilmek için ciddi çabalar gösterilirken YOSB’nin tasfiyesini istemek ne kadar mantıklıdır? Bu tasfiye için gösterilen tek sebep Isparta Merkez Organize Sanayi Bölgesinin YOSB varken genişleyemediği ve bu sebeple şehrimizin sanayi gelişiminin engellendiği iddiasıdır.

Bu iddia şahsıma IOSB yönetim kurulu ve ITSO yönetim kurulu başkanı tarafından yaklaşık iki hafta önce Isparta ziyaretimde aktarıldı. Mevcut IOSB’sinin sorunları yanında Ankara’dan bir kurumdan 160 dekarlık bir alan var ise şehrimizin dışından birinin fabrika kuracağı talebinin karşılanamadığı bu sebeple genişlemenin zorunlu olduğu belirtildi. Bende kendilerine Yalvaç’ta kurulu bulunan YOSB’nin bu yatırıma engel olmasını kabul edemeyeceğimizi beyan ederek Sanayi Bakanlığı yetkilileri ile çözüm için görüşeceğime söz verdim. Ankara’da yaptığımız görüşmede IOSB’nin parsel yapısının bu talebi karşılayamaması halinde talebi karşılayacak genişlemeye çözüm getireceklerini fakat kendilerine somut bir talep yerine yıllardır atıl ve bir türlü %75 oranında Isparta’da doluluk yakalanamadığını hatta Organize Sanayi Bölgesi kuruluşunda genişleme alanı olarak öngörülen alan için bir talep olmadığını ve devletimizin birçok kaynağın hayali yatırım öngörüleri ile ülkemizin bir çok yerinde Organize Sanayi Bölgeleri için gerçekleşen girişimlerin bu gün kaynak israfından başka bir netice doğurmadığı için 2008 yılında yeni sınırlamalar getirildiğini ifade ettiler. Herhangi bir şehirde yeni organize sanayi oluşturabilmek için mevcudun %75 doluluk şartının da bu tedbirlerden biri olduğunu ifade ettiler.

Görülmektedir ki yeni yapılacak OSB yatırımları için şehrimiz açısından bir sorun yoktur. Fakat konuyu şehir merkezi ile ilçesi arasındaki sorun haline getirip toplumsal huzuru ve barışı bozmak, lüzumsuz ve faydasız kamplaşmalar oluşturmak sorumluluk mevkiindeki insanların yapacağı en son iş olmalıdır.

GELELİM YALVAÇ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİNE!
Kurulduğu günden bu yana bakanlık yatırım programında olmasına rağmen organize sanayi yönetimi bir faaliyette bulunmamış görünmektedir. Gerekli kamulaştırmalar için bir gayret olmamıştır. Kendisini Yalvaç’ın sahibi gibi görenler ilçenin kazandığı ve bir daha da kazanılması mümkün olmayacak bu Organize Sanayi Bölgesini üç imza ile yok ederken çıkardıkları kayıkçı kavgasının tozu dumanı arasında Isparta’mıza ve özelikle Yalvaç ilçemize ne denli büyük bir zarar vereceklerini görmezden gelemeyiz. Bu ihtimali görmemezlikten gelmek bizim devlet adamlığı anlayışımıza uymaz.

Bizim tavrımız nettir ve milletimizin faydası dışında gayemiz olamaz. Bu nedenle bize kadar işi getirenler aşağıdaki soruları kamuoyunu tatmin edecek şekilde cevaplamalılar.

- Yalvaç Organize Sanayi Bölgesi niçin kurulmuştu?
- Yalvaç Organize Sanayi Bölgesi kuruluş maksadı ortadan kalkmış mıdır?
- Yalvaç Organize Sanayi Bölgesi geliştirlmesi, faaliyete geçmesi için kamulaştırma işlemleri neden yapılmamış da Yalvaç Belediyesi bu bölgeden onlarca dekar (190 dekar olduğu söyleniyor.) arazi satın almıştır.
- Yalvaç Organize Sanayi Bölgesi aslında ham bir hayaldi de 15 yılı aşan bir süredir arazisini tasarruf edemeyen vatandaşın kaybı ne olacak, kim karşılayacaktır?
- Yalvaç Organize Sanayi Bölgesi için bu güne kadar yapılan masrafın sorumlusu kim/kimlerdir? Vatandaşın ve kamunun zararını kime fatura edeceğiz?
- Yalvaç’ta sanayi sitesi yetmiyor mu? yeni alan üretilemez mi?
- Daha 2009 yılındaki Belediye seçimlerinde Organize Sanayi Bölgesinde fabrikalar kurup/kurdurup YALKAP projesi ile 10 bin insanımıza iş vadeden kimse bu gün bu gün bu vaadi ile başkanlığını kaptığı yalvaç Organize Sanayi Bölgesini niçin fesh etmek istiyor.Vatandaşa verdiği vaat ne olacak. O gün öyle bu gün böylemi oldu?
- Yalvaç Deri Sanayi Sitesine engel çıkaranlar nasıl sanayi sitesine öncülük edecekler ?
- Yalvaç sanayisi ve Ticaretini geliştirmek ve hukukunu korumakla sorumlu olanlar bu gün Yalvaç’ın, Isparta’nın kamburu olduğu lafını nasıl söyleyebiliyorlar?
- Isparta,Türkiye’nin ekonomisinde,siyasetinde,tarımında ve kültüründe çok önemi olan bir şehrimizdir. Onun adına konuşanlar bu mümtaz şehri hangi zaman kısalasın da öngörerek planlıyorlar ?
- IOSB’inde doğmuş somut ve gerçekçi bir yatırımcı varmıdır? Sanayi Bakanlığı yetkilileri buna dayalı talebe çözüm getirmemişler midir?
- IOSB’nin doluluk ve kullanılırlık durumu nedir? Tahsis edilen arsalar ne durumdadır?
Sorulabilecek daha onlarca soru olmakla birlikte şehrin sorumluluğunu paylaştığımız kişi ve kurumların birbirlerine sorun olmaları ve kavga etmeleri maksadımız olmadığı ve fayda da getirmeyeceği için burada soruları kesiyorum.

Sonuç olarak; Yalvaç Organize Sanayi Bölgesi üç kurumun öncülüğü ve sorumluluğunda varlığını devam ettiren bir kurumdur. Aktif hale getirilmesi veya varlığını sona erdirmek bu üç kurumun yetkisindedir. Fakat verilecek karar halkımıza ait hak ve menfaatleri ilgilendirir. Şahsım olarak halkımızın menfaatine olacak her türlü çaba ve gayreti gösterdim göstermeye de devam edeceğim. YOSB hakkında karar vermem hukuken mümkün değildir. Milletvekili olarak yektim yoktur. Fikrim kapatılmaması yönündedir. Fakat şehrimizin sanayi ve ekonomisinin gelişimine engel Yalvaç Organize Sanayi Bölgesi ise buna da diyeceğim yoktur. Milletimiz için var olduk milletimiz için var olmaya devam edeceğiz. Bu anlamda İl Genel Meclisimizin Konu ile ilgili aldığı kararı Isparta’ya kazık atmak şeklinde değerlendirmekte, kurumun şahsi manevisine saygısızlıktan başka bir şey değildir. Konunun şahsileştirilmesi ve fikir ve hak sahiplerinin hedef haline getirilmesi bulunulan makamın şahsiyeti ile bağdaşmamaktadır.
Kamuoyunun bilgi ve takdirlerine saygı ile arz ederim.

Av. Haydar Kemal KURT
Isparta Milletvekili

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.