Hayvan Beslemek Yasaklandı!

Vali Yardımcısı Tahir Demir Başkanlığında toplanan Mahalli Çevre Kurulu, şehir merkezinde yapılan hayvancılıkla ilgili önemli bir karara imza attı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 21 Ocak 2014 10:17
Hayvan Beslemek Yasaklandı!

Vali Yardımcısı Tahir Demir Başkanlığında toplanan Mahalli Çevre Kurulu, şehir merkezinde yapılan hayvancılıkla ilgili önemli bir karara imza attı. Hayvancılığın Belediye Mücavir alanı içinde hayvancılık yapılması yasaklandı.

Valilik göl toplantı salonunda dün 4 ana gündem maddesiyle toplanan dün MÇK’da önemli kararlar alındı. İlk olarak ilimiz Belediye Mücavir alan sınırları içerisinde hayvan beslenmesi ile ilgili hususlar görüşüldü.

HOBİ OLARAK BESLEYENİ DE TİCARETİNİ YAPANI DA ETKİLİYOR
İlk olarak hayvanlar konusunda kendilerine çok sayıda şikâyet geldiğini ifade eden Vali Yardımcısı Tahir Demir, ‘’Çoğu zaman da komşu komşusunun yüzüne baka baka şikâyet edemiyor. Çok kavgalar oluyor hatta ev baskınları oldu. Kuş ya da tavuk sürüsü besliyorlar. Böyle şeyler artık ruhsata bağlı. Tavuk besleyen çiftlikte beslesin, kuş besleyen bunun sayısını azaltsın. Bunlar çevre sorunları yarattığı gibi sağlık sorunları da yaratmaktadır’’ dedi.

GÜVERCİN, KÜÇÜKBAŞ, BÜYÜKBAŞ VE KÜMES HAYVANLARI YASAKLANMALI
Bu arada söz alan Belediye Zabıta yetkilisi vatandaşlardan gelen şikâyetlerin başında güvercin, küçükbaş ve büyükbaş hayvan besleme olaylarının bulunduğunu bildirdi. Bunların şehir dışına yönlendirilmesi gerektiğini ifade eden Vali Yardımcısı Demir, ‘’Komşuları rahatsız ettiği anda güvercin, küçükbaş, büyükbaş ve kümes hayvanlarının kaldırılmasını istiyoruz. Belirli sürede kaldırılmazsa cezai işlem uyguluyoruz. Şehir merkezinde kanatlı hayvan, küçükbaş ve büyükbaş hayvan beslenmesi yasaklamak istiyoruz. Şikâyet geldiği takdirde işlem yapıyoruz’’ diye konuştu.

’ÇÜNÜR’DE HAYVANCILIK YASAKLANMALI!
Öte yandan Çünür Mahallesi örneği veren Demir, ‘’Burada çok sayıda koyun var. Çünür’de üniversitenin tam dibi. Bu görüntü yakışmıyor. O yüzden münferit şikâyetlerden ziyade bu olayın yasaklanması lazım. Belirlenen alanlar dışında hayvan beslemek yasak olmalı. Eğer böyle olmazsa işin disiplini ve kontrolü olmaz.

Üniversite demek bilim yuvası demektir. Bilim yuvası yanında ağır olmaz. İkisinden birini tercih etmemiz lazım. Özellikle Çünür’de hayvancılık kontrol altına alınmalı ve üniversiteden uzaklaştırılmalı. Bilim adamı, veteriner, ziraat mühendisinin işi gereği yanında bahçe, bostan, ahır olabilir ama Tıp Fakültesiyle ağır yan yana olmaz. Emin olun Tıp Fakültesine ahırlar çok yakın. Bu konuda şikâyetler var. Şehir ve ahır farklı kavramlardır. Şehirde ahır olmaz.

Birçok Anadolu kentinin hayvancılığın beldelerde bile belde dışına çıkartıldığını biliyorum. Herkesin önünün yatak odasının yanında ahır olması da çağdaş bir görüntü değil. Çevre Düzeni Planı’nda hayvancılık alanları belirtildi. Bu çalışmalar nereye varırsa varsın bir an önce hayvancılık faaliyetlerinin belediyenin de denetimleri ile ortadan kaldırılması lazım. En önemlisi de yer göstermemiz lazım. Ama üniversitenin yanında ahır olmayacağı gerçeğini de herkes bilmeli’’ şeklinde konuştu.

ŞÖLEN VE GÜNAYDIN ÇEKİMSER KALDI
Açıklamaların ardından yasaklama kararı oylamaya sunuldu. MÇK üyeleri oy çoğunluğuyla alan göstermek şartıyla şehir merkezinde hayvancılığı yasakladı. İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen ile Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Yaşar Günaydın ise karara çekimser kaldı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
46 Yorum