Hedef 6 Bin Ton

Hedef 6 Bin Ton

Yayınlanma:
Hedef 6 Bin Ton

Dünya gül yağı üretiminin yüzde 65'inin karşılandığı Isparta'da gül çiçeği hasadı başladı. Yörede rekoltenin 6 bin ton civarında olması bekleniyor.
Nisan ayında etkili olan don nedeniyle yaklaşık bir hafta geç açan gül çiçeğinin hasadı, Isparta'nın Keçiborlu ilçesindeki Ardıçlı ve Kılıç köylerinde yapılıyor.

Güneşin, güldeki yağ oranına zarar vermesi nedeniyle gül çiçeklerini sabah erken saatlerde toplamak zorunda kalan üreticiler, öğlene kadar topladıklarını kentteki gül alım merkezlerine götürüyor.
Isparta'da en çok gül alımı yapan kurum olan Gül, Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (GÜLBİRLİK), 35 merkezde işlenecek gül çiçeğinin alımına başladı.

Rekoltede yüzde 20-25'lik kayıp bekleniyor GÜLBİRLİK Genel Müdürü Hasan Çelik yaptığı açıklamada, gül hasadının bu yılki hava şartlarının biraz sert geçmesi nedeniyle yaklaşık bir hafta geç başladığını söyledi. Isparta'nın tüm bölgelerindeki gül bahçelerinde hasadın gelecek hafta içinde başlayacağını bildiren Çelik, kendilerinin de haziran ayının ortalarına kadar alımlarına devam edeceklerini aktardı.

Geçen senelerde yaşanan dondan gül üreticilerin fazla etkilenmediğini ifade eden Çelik, bu yılki donun ise gül çiçeğine daha çok zarar verdiğini, gelecek günlerde beklenen yağışlı havanın, zararın belirli bir miktar bertaraf edilmesine yardımcı olacağını dile getirdi.

Bu yıl donun yüzde 20-25 zarara neden olduğuna işaret eden Çelik, "Isparta'da 22 bin dekarlık alanda gül üretimi yapılıyor. Bu yıl 7 bin ton beklentimiz vardı, 6 bin civarında bir rekolte gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Bunun altına düşmek istemiyoruz. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının sağladığı desteklerle üreticilerin zararının azaltılacağına inanıyoruz" diye konuştu.

Çelik, bundan sonra yaşanabilecek don ve diğer doğal afetler nedeniyle ihtiyaç duyulan gül çiçeğinin alımında sorun yaşanabileceğine dikkati çekerek, gelecek yıllarda gül ekim alanlarının artırılmasının faydalı olacağını söyledi.

Geçen yıl üreticiye kilogram başına 4,21 lira ödeme yaptıklarını bildiren Çelik, bu yıl da bu fiyatı korumayı düşündüklerini kaydetti.

Hasan Çelik, bu yılki alım fiyatının hasadın tamamlanmasının ardından açıklanacağını sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum