“Hedef: Araştırma Üniversitesi”

“Hedef: Araştırma Üniversitesi”

Yayınlanma:
Güncelleme: 19 Ocak 2019 10:35
“Hedef: Araştırma Üniversitesi”

SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin İlker Çarıkçı, SDÜ olarak kendilerine çok önemli bir hedef belirlediklerini belirterek; “Bundan sonraki 15 – 20 yılda Süleyman Demirel Üniversitesinin bir Araştırma Üniversitesi olduğunu göreceksiniz” dedi. 

Dün '10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü' kutlamaları çerçevesinde SDÜ Doğu Kampüsündeki Merkez Yemekhanesinde Isparta’da görev yapan gazetecilerle sohbet toplantısında bir araya gelen SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin İlker Çarıkçı, Üniversitede yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi. 

REKTÖR ÇARIKÇI; “BÜYÜK BİR FETÖ

OPERASYONU VE MAHKEME SÜRECİ GEÇİRDİK” 

SDÜ olarak her geçen gün eğitim yelpazesini büyüttüklerini ifade eden Rektör Çarıkçı, toplantıda yaptığı konuşmasında şunları söyledi; “Malumunuz üniversitemizde benim 4. Yılım bu sene. Tabi zor bir dönem oldu. Hepiniz de biliyorsunuz. Büyük bir FETÖ operasyonu, mahkeme süreci geçirdik. Davanın büyük bir kısmını da hastane oluşturuyordu. Zaten o dönemde bir hastane yolsuzluğu, arkasından bir darbe kalkışması, arkasından üniversitenin bazı bölümleri yeni bir üniversiteye ayrılmış olması. Aslında zor bir dönem ama üniversitemizin altyapısı hem beşeri sermayesi, hem insan kalitesi hem de araştırma altyapısı açısından bu üniversite kolay kolay yere düşmeyecek bir üniversite.  

“ÖNÜMÜZDE ÇOK ÖNEMLİ HEDEFİMİZ 

VAR O DA; ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTESİ OLMAK” 

Özellikle 1992’de kurulmuş üniversiteler arasında her zaman ilk 3’te. Ve bizim önümüzde Gebze Yüksek Teknoloji gibi daha çok araştırma için kurulmuş üniversiteler var. Biz kendi ligimizde kurulmuş üniversitelerin en iyisiyiz aslında bakarsanız. Dolayısıyla üniversite bölündükten sonra 2 ayrı üniversite olduğu için, bizim nüfusumuz da yarı yarına azaldığı için bizim üniversitemizin önünde çok önemli bir hedef var. Araştırma Üniversitesi olmak. Yani bundan sonraki 15 – 20 yılda Süleyman Demirel Üniversitesinin bir araştırma üniversitesi olduğunu göreceksiniz. Çünkü daha az nüfusuyla, daha kompakt öğretim üyesi yapısıyla fakülte temelli doktora programlarına asılmış bir yapıyla, bir araştırma üniversitesi olma vizyonunu hep beraber göreceğiz. Zaten bu üniversitenin geleceği de araştırma üniversitesi olmalı.  

“TIBBİ KENEVİR 

KONUSUNA GİRECEĞİZ” 

Bu değerli üniversite Araştırma Üniversitesi olarak da kendini taçlandıracak. Yani bu şu demektir; Araştırm laboratuvar bunun ilk adımıydı. Şimdi de bu sene inşallah, tıbbi kenevir ile ilgili de burada çalışmalar yapılacak. Bu sene Batı Akdeniz Doğal Ürünler Araştırma ve Uygulama Merkezini açıyoruz. Bu laboratuvarların altyapısını oluşturacağı, tıbbi kenevir lafını özellikle söylüyorum çünkü sayın Cumhurbaşkanı açıklama yapmadan önce biz 2 hafta önce sayın Valimize bu konuda sunum yapmıştık. Burdur ve Afyon’da tıbbi kenevir üretilebiliyor ve bunu aynı zamanda üniversiteler de üretebiliyor. Bu tabi tıbbi ilaç için önemli. Yerel ve milli kalkınma vizyonunda en önemli şeylerden bir tanesi kendi ilacımızı üretmek. Biz de bu adımları atmaya başlıyoruz. Yani Araştırma Üniversitesi olmak lafta olmayacak. Bu adımlarla yavaş yavaş göreceksiniz birazdan da anlatacağım Eczacılık Fakültesinde ne yapıldığını. Farmokoloji ile alakalı son 2 yıl içinde üniversitemize Farmokonoji ve ilaç çalışan arkadaşlar transfer ettik. Bunlar sayesinde biz Farmokoloji alanında, ilaç alanında atılım yapmayı düşünüyoruz. Stratejik hedeflerimizden bir tanesi de ilaç konusu. Bölgenin hedefleri ile de çok uyumlu. Bu bölge tıbbi aromatik bölgesi ve bunu ilaca dönüştürmemiz gerekiyor. Sadece gül ve lavanta değil. Tabi Rejeneratif tıpla ilgili de birtakım iddialarımız var. Yerel Milli ekonomi, sanayi konusunda biz de Isparta’da Süleyman Demirel Üniversitesi olarak iddialı olmayı hedefliyoruz. Bölgesel kalkınma konusunda ise; sanayisi geri kalmış bir bölge. Bununla ilgili de arge ve inovasyon da lafta olmamalı diye düşündük. 1 – 2 sene önce söylemiştim; teknoloji transfer ofisi TÜBİTAK desteği ile ciddi bir parasal imkanla kuruldu. Şu anda büyüme aşamasında. 

“AR – GE VE İNOVASYONA 

ÇOK BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ” 

Artık Isparta’dan ziyade; işin doğrusu Burdur ve Denizli firmaları ile ar - ge üretebiliyoruz ama biz buna bölgesel baktığımız için Isparta’nın da buna 1 – 2 sene içinde ayak uyduracağını düşünüyoruz. Peki şurada ne yapmalıyız? Sadece Isparta sanayisini yerel unsurlarla nasıl geliştirecek? Geliştiremeyecek. Burada Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ile beraber 90 bine yakın öğrencimiz var. Buradan sanayici, yazılımcı, üretici, ar- ge inovasyon konusunda kendini geliştiren insanlar çıkmayacak mı? Benim şöyle bir iddiam var; Isparta’nın 10 yıllarına hitap eden en önemli şey; üniversitenin içinde kurulmuş olan Kuluçka ve Ön Kuluçka Merkezleri. Ön kuluçka merkezimiz YTEM’in içinde. Kuluçka merkezimiz teknokentin en üst katında. Bu, kendi üniversitemizden sanayiye hizmet edecek şirket kurabilecek insanları üretebileceğimiz kuluçka yerleri buraları. Birçok iyi üniversitede bu var. Biz Isparta’da bunu yaptık. BAKA bize bu konuda 1 milyon lira destek verdi kuluçka merkezimizin açılması için. Bu çok değerli. Peki ne işe yarayacak bu kuluçka merkezi? Bu sene biz kendi öğrencilerimiz ve genç araştırmacılar arasında 102 tane başvuru aldık. Bu başvuruları eğittik, yetiştirdik, bu arkadaşlarımıza iş kurmaktan tutun, fikirlerini nasıl sınai ürüne dönüştürebileceklerine dair eğitim verdik. 32 kişiye de TÜBİTAK desteği ile eğitim verdik. En son TÜBİTAK’a 9 arkadaşımızı gönderdik. Bunlar şimdi jüriye girecek TÜBİTAK’ta. 

“YAPACAĞIMIZ PROJELİ EL 100’E 

YAKIN ŞİRKET KURULACAK”

Tahminen en az 3 – 4 tanesinin jüriden geçeceğini düşünüyoruz. Yaklaşık 250’şer bin civarında hibe destek alacaklar ve şirketlerini Teknokent’te kuracaklar. Hedefimiz şu; bu sene 4 şirket, seneyi 6, ertesi sene 9, 10 sene içinde 100’e yakın şirket kurdurtabilirsek Isparta’da, bu şu demektir; Isparta’nın bölgesel kalkınması buradan çıkacak. Organize Sanayi ile beraber. 100 şirket hayal edin 10 – 15 sene içerisinde buradan çıkmış, yazılım – inovasyon konusunda çalışıyorlar ya da bir şey üretiyorlar. Bu Isparta’nın geleceğine yatırılmış en büyük yatırımdır. Ve üniversitenin araştırma üniversitesi olması için de en büyük adımdır. Tabi bunu ODTÜ Teknokentle beraber yapıyoruz. Tübitakla beraber yapıyoruz. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı bizi destekliyor. Isparta’da Ticaret ve Sanayi Odası ortağımız her zaman. Isparta’da ilk defa net somut elle tutulur yüzlerce firma altyapısını oluşturacak ortak bir iş kültürü oluştu. Bunu da ben büyük bir memnuniyetle karşılıyorum. Çünkü hep itiraz ettiğimiz, kendi kendimizi eleştirdiğimiz konu beraber çalışmamızdı. Bu konu beraber çalışma konusunda en güzel örneklerden bir tanesi oldu. Şu anda değil ama 10 yıl sonra hepiniz Isparta’da genç girişimcilerin ne kadar büyük işler yaptığını göreceksiniz. Bu noktada şöyle bir destek de vermeye çalışıyoruz. Türkiye’de YÖK’ün her sene 100 tane 2023 vizyonunu gösteren temel araştırma alanı var. 

“BU GURUR VERİCİ BİR DURUM” 

Bu temel araştırma alanlarına üniversiteler müracaat ediyorlar. 10’ar tane alanda. Üniversitemizle şöyle gurur duyalım; Türkiye’de YÖK(ten en çok araştırma desteği alan 11 üniversiteden bir tanesiyiz. Bu gurur verici bir şey. Çünkü 2 yılda 105 tane genç araştırmacıya YÖK’ten destek aldık. Bu şu demektir; yaklaşık sadece bu 100 yeni araştırmacının 2,5 milyon lira katkısı var şehre. 100 kavramı çok ciddi bir kavram. 2 yıldır 100 araştırmacı şuanda burada istihdam ediliyor. Bunların hepsinin istihdam edildiği alanlar Türkiye’nin 2023 vizyonu öncelikli içindeki alanlardır. İçerisinde sosyal medya ve iletişim alanları var. Üniversitemizin MEK-SİS projesi kalkınma bakanlığının projesi oldu ve ikinci 100 gün planına girdi. Türkiye’deki bütün kamu ve üniversite binalarının verimli kullanılması için üretilen proje önce kalkına bakanlığının projesi oldu ve şimdi de hükümetin ikinci 100 gün eylem planında. Burada ODTÜ, Dokuz Eylül gibi üniversiteleri geçip, projemizi kabul ettirdik. MEK-SİS projesini tüm kamu üniversiteleri uyguluyor” dedi. 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.