Hedef; Katma Değeri Yüksek Ürünler Üretmek

Hedef; Katma Değeri Yüksek Ürünler Üretmek

Yayınlanma:
Güncelleme: 09 Mart 2019 11:19
Hedef; Katma Değeri Yüksek Ürünler Üretmek

Isparta’da Kozmetik Sektöründe İyi Üretim Uygulamaları (GMP) konusu masaya yatırıldı. BAKA İzleme ve Değerlendirme Birimi Başkanı Yücel Yıldırım; “Isparta’da katma değeri yüksek ürünler üreten tıbbi aromatik bitkiler sektörü yaratmak en büyük arzumuzdur” dedi.

Isparta’nın zengin ancak değerlendirilemeyen kısmı olarak görülen tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda yaşanan sorunlar dün Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO)’nda yapılan geniş katılımlı toplantı ile enine boyuna tartışıldı. Saat 09.00’da başlayan toplantıya; ITSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Tutar ve Meclis Başkanı Osman Şahlan başta olmak üzere kozmetik sektörü temsilcileri katıldı.

SEZER; “ISPARTA’NIN MARKA
DEĞERİNİ YÜKSELTMELİYİZ”
Kozmetik Sektöründe İyi Üretim Uygulamaları (GMP) konusunda uzmanlar ve akademisyenler tarafından da bilgilendirmelerin yapıldığı toplantıda ilk olarak konuşan SDÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Sezer; “Isparta bizim için kıymetli bir bölgemiz. Göller Bölgesi olunca da kozmetik sektörü ilk akla gelen endüstri dallarından birisi. Burada katma değerimizi nasıl oluştururuz, ilimizin marka değerini nasıl yükseltebiliriz ciddi anlamda planlamalar içerisindeyiz. Geçmiş yıllardan kalan sizlerin üniversiteden beklediği eksikliklere yönelik nasıl altyapılar planlarız bu konularda yoğun çalışmalar yapıyoruz. İlerleyen zamanlarda sizlere güzel haberlerimiz olacak.

“BU SEKTÖRDE ÇALIŞMAK İSTEYEN
ŞİRKETLERE YARDIMCI OLABİLİRİZ”
2019 yılının ortalarına doğru ciddi anlamda kozmetik sektöründe gerek sağlık bakanlığının koordinatörlüğünde valiliğimizin de bir takım denetimleriyle iyi üretim uygulamaları altyapılarında bazı revizyonlar ya da altyapının uygun olup olmadığı noktasında denetimler bekleniyor. Biz de bu denetimleri üniversitemiz olarak hazır olmayan şirketlere nasıl yardımcı olabiliriz, ufak tefek eksiklikler varsa nasıl destek olabiliriz diye bu toplantıyı düzenledik.
“İLGİLİ KURUMLARLA
İŞBİRLİĞİ İÇİNDE ÇALIŞACAĞIZ”
Yenilikçi Teknolojik Araştırmalar ve Uygulamalar Merkezi’nin C blok üst katında gül ve gül ürünleri araştırma ve uygulama merkezinin laboratuvarlarını birinci öncelik olarak bu alana kanalize ettik. 2 ay içerisinde akreditasyon öncesi malzemelerin stabilize çalışmaları, etkinlik çalışmalarını yapabilecek bir yapıya kavuşacağız. Akreditistasyon sürecine de Türkiye’de bu işleri yapan önemli bir firmayla ortaklık yaparak hızlı şekilde faaliyetlere başladık. Haziran ya da Temmuz’da kaboratuvarımızın akredite olacağını düşünüyoruz. Amerika’dan da bir firmayla görüşüyoruz. Uluslararası akredite bizim sanayicilerimize ihracat noktasında daha kaliteli bir altyapı sağlayacaksa Amerika’daki firma ile akreditasyon sürecini yöneteceğiz. Yeni başlayan bir oluşum. Akredite kavramı kelime haznesi gibi çok kolay bir iş değil. Biz sizlerden gelen talepleri iyi değerlendirmeye çalışıyoruz. Ürettiğiniz ürünlerin kalitesini artırmaya yönelik, eğer laboratuvarda çıkan sonuçlarda bir problem olursa nasıl çözüm olabiliriz, üretim sistemlerine çözüm noktasında nasıl yardımcı olabiliriz bu konuda ciddi çalışmalar içerisindeyiz. ITSO, Valiliğimiz ve BAKA ile üniversitemizin bu konuda ciddi destekleri var.

Umarım bu yaz bizim için çok mutlu ve keyifli geçer. Kurmaya çalıştığımız merkez sadece analiz altyapısında sizlere destek vermeyecek. Öncelikli alanlarda yeni, gerçek katma değeri yüksek, hammaddeyi buradan alıp ülkemize çok yüksek fiyatlarla getirilen bir takım ürün gruplarının argesinde nasıl beraber çalışabiliriz, ya da dünyaya Isparta yenilikçi ürünü nasıl katabiliriz bunun da planlamaları içerisindeyiz. Bu konuda da çok sıkı çalışma içerisinde bulunacağız” dedi.

TUTAR; “ISPARTA KOZMETİKTE
ÖNEMLİ BİR POTANSİYELE SAHİP”
ITSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Tutar da toplantıda yaptığı konuşmada; “Öncelikle tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum. Böyle bir toplantıyı bugün yapmamızın nedeni hem kadınlarımızın özel gününü kutlamak hem de hayatımızın her alanında olduğu gibi kozmetik sektöründe üretim ve tüketim aşamasında önemli bir yere sahip olmalarıdır. İlimiz kozmetik ve parfüm endüstrisinin bölgemiz ve hatta ülkemizde gelişmesinde büyük potansiyele sahip olduğunu düşünüyorum. İlimizde üniversitemizle birlikte özel sektör katkısıyla yüksek rekabet gücüne ulaşabileceğimizi hissediyoruz. SDÜ’de gül ve gül ürünleri araştırma uygulama merkezinin bulunması ve sayın valimizin katkılarıyla akredite laboratuvarının kurulmasından sonra ilimizin önemli yol kat edeceğini düşünüyorum” dedi.

YILDIRIM; “ISPARTA’DA KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜNLER
ÜRETEN SEKTÖR OLUŞTURMAK EN BÜYÜK ARZUMUZDUR”
BAKA İzleme ve Değerlendirme Birimi Başkanı Yücel Yıldırım ise konuşmasında şunları söyledi; “Kuruluş tarihimiz olan 2009 yılından 2018 yılın kadar toplam 413 projeye 73 milyon lira hibe desteği verdik. 2018 yılında sözleşmesi imzalanan ve uygulaması devam eden toplam 50 projeye toplamda 40 milyon lira hibe desteği sağlamış olacağız. Ajansımız kurulduğundan bu yana gül ve gül işleyen firmalara ciddi destekler sağladı. Üniversite sanayi işbirliği ve ajans desteği ile Batı Akdeniz bölgesinde özellikle Isparta’da katma değeri yüksek ürünler üreten tıbbi aromatik bitkiler sektörü yaratmak en büyük arzumuzdur.
Toplantıda daha sonra, Üniversiteden gelen, tıbbi ve aromatik konusundaki uzmanlar sunumlarını yaptılar.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.