Hedef Strateji; İhracat

ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Isparta’nın ihracatını arttırabilmek için mevcut potansiyelleri ortaya koyan ve gelecek stratejisini belirleyecek özel bir çalışma başlattıklarını söyledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 01 Ekim 2013 16:55
Hedef Strateji; İhracat

Antalya İhracatçılar Birliği’nin 2013 yılı dokuz aylık ihracat rakamlarını Isparta'da düzenlediği basın toplantısında konuşan ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, “Güller diyarı Isparta’mız ve güzel ülkemiz Türkiye'mizin daha hızlı büyümesi için ihracata dayanan bir büyüme stratejisine daha fazla odaklanması gerekiyor. Isparta’nın geleceği ve sürdürülebilir kalkınması için daha fazla ihracat gerçekleştirmek, dış ticaret açığını ve cari açığı azaltmak için katma-değere, yenlikçiliğe ve AR-GE'ye yönelmekten başka yol göremiyoruz. Ülkemizin 2023 yılında 500 milyar dolar, Isparta’mızın da 500 milyon dolar ihracat hedefine ulaşması için Ticaret ve Sanayi Odası olarak ihracatta verilen desteklerin arttırılmasını ve ekonominin tüm bileşenlerinin katma-değer odaklı üretime yönelmesinin bu hedefe ulaşmada önemli bir rol üstleneceğini düşünüyoruz” dedi.

Başdeğirmen, “Isparta Ticaret ve Sanayi Odası olarak Isparta’mızın ihracatını arttırabilmek için mevcut potansiyellerimizi ortaya koyan ve gelecek stratejisini belirleyeceğimiz özel bir çalışma başlattık. İhracat kompozisyonumuzda henüz hak ettiği yeri alamayan elma gibi ürünlerimize ihracat desteği sağlanması için çalışmalarımızı Bakanlıklar nezdinde ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği halinde sürdürmeye devam ediyoruz. Yine ihracatımıza olumsuz etki eden çeşitli ülkeler tarafından ürünlerimize uygulanan gümrük tarifelerinin azaltılması için girişimlerimiz devam ediyor. Bir taraftan yerelden küresele hareketi hızlandırırken bir taraftan da ihracatın önündeki engellerin kaldırılması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

Gül Çiçeği üretimini kozmetik sanayine dönüştürerek daha fazla katma değer üreten ihracat odaklı bir sektör geliştirmek için inisiyatif aldıklarını kaydeden Başdeğirmen, “Isparta’nın marka değeri olan gül çiçeği üretiminin kozmetik sanayine dönüşerek daha fazla katma değer üreten ihracat odaklı bir sektör olarak gelişmesi için insiyatif aldık.

Gül Vadisi projesine iştirakçi, uluslararası Akredite Kozmetik,Tıbbi ve Aromatik Bitkiler AR-GE ve kalite kontrol laboratuarı kurulması için öncü olduk. Kozmetik kümelenmesi için çalışmalarımız hızla devam etmektedir. Isparta’nın ihracatında önemli yere sahip olan blok mermer ihracatının artık katma değer getiren işlenmiş mermer olarak ihracat edilmesi için yeni mermer işlenme fabrikalarının Isparta’ya kazandırılması için yatırımcılara destek oluyoruz. Antalya, Isparta, Burdur ve Afyon bölgesinin mermer işlenmesi için yeni kümelenme bölgesinin Isparta olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Başdeğirmen, “Isparta’nın mevcut üretim sektörlerine yeni ARGE ve yenilikçiliğe dayalı üretim sektörleri katılması için Organize Sanayi Bölgelerimize Kompozite Dayalı Ürünler ve İleri Malzeme Teknolojileri İhtisas OSB çalışmasına ortak olarak destek veriyoruz.

Isparta ihracatında önemli yere sahip Antalya limanına Isparta üretimin sağlıklı ulaşması için Dereboğazı yolunun duble yol olması, Isparta’nın Antalya’ya demiryoluyla yük ulaştırabilmesi Isparta ekonomisinin gelişmesi için çok önemlidir. Duble yol ve demiryolu taleplerimizin hükümetimizce değerlendirmeye alınması sevindiricidir, bir an önce yapılabilmesi için Isparta Ticaret ve Sanayi Odası olarak takipçisiyiz. Aynı şekilde bölge işadamlarımızın seyahatlerini yurt dışı bağlantılı olarak Isparta Süleyman Demirel Uluslar arası Havalimanından yapabilmesi için havalimanında haftanın yedi günü uygun bir tarifeyle uçuş sağlanması için çalışmalarımız THY ile birlikte devam etmektedir. sparta Ticaret ve Sanayi Odası olarak kurmuş olduğumuz ITSO Gümrükleme ve Antrepo İşletmeciliği Ltd.Şti’ne ilave olarak dünkü eylül ayı olağan meclis toplantımızda Isparta Tanıtım ve Pazarlama A.Ş. şeklinde bir şirketin kurularak Isparta Ürünlerinin dünyada pazarlanmasına destek olmayı hedefliyoruz.ajans32

Isparta Gümrük Müdürlüğü’müzün her türlü ihtiyacının karşılanması için maddi ve manevi desteklerimizi işbirliği ve güçbirliği mantığıyla vermeye devam edeceğiz. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı mali desteğiyle gerçekleştirmiş olduğumuz Türkçe ve İngilizce Isparta Ürün Kataloğu çalışmamız ile Isparta ürünlerinin sanal ortamda pazarlanması için özel bir çalışma yaptık. 350’yi aşkın firmamız 5 Bin’den fazla ürünümüz internette İngilizce olarak tanıtıyoruz. Isparta Ticaret ve Sanayi Odası olarak üyelerimizin yurt dışına açılımında yurt dışı hedef Pazar ziyaretlerimiz ve ticari işbirliği görüşmelerimiz devam etmektedir.Örneğin, Yaklaşık bir hafta önce Irak’ta Erbil’i ziyaret ederek önemli bağlantılar gerçekleştirdik.

İhracatın sağlıklı ve artarak devamı için geçtiğimiz ay başladığımız ITSO Gelişim Akademimizde dış ticaret uzmanlığı sertifika programları ile ihracatta insan kaynağımızın gelişmesi için çabalarımız devam edecektir. İhracatçılar Birliğimiz, Ekonomi Bakanlığı ve BAKA ile ortaklaşa hedef Pazar tanıtım ve bilgilendirme toplantılarımız da üyelerimizin ihracata ısındırılmasında önemli rol üstlenmektedir. Farklı şehirlerdeki gümrüklerden ve birliklerden yapılan ihracatlardan dolayı Isparta ihracatının İhracatçılar Birliğimizle birlikte açıklayacağımız ihracat rakamlarının çok üstünde olduğuna inanıyoruz. Birliğimizden gerçek ihracat rakamlarının çıkartılması için destek vermesini rica ediyoruz” diye konuştu.

Başdeğirmen, “Evet Isparta’mızın 2023 yılı hedefi 500 milyon dolar..Bugün 1 Ekim 2013, on yıl kaldı. Bu hedefe ulaşmamız birlikte kolektif bir şuurla belli bir strateji dahilinde hareket edildiğinde zor değildir” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.