Hedef Yeni Doğan Ölüm Hızını Düşürmek

Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği tarafından sağlık kursiyerlerine eğitim programı düzenlendi. Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Uz. Dr. Osman Aydın, kursiyerlere verilen eğitimlerle yeni doğan ölüm hızını düşürmeyi hedeflediklerini açıkladı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 09 Ekim 2013 15:50
Hedef Yeni Doğan Ölüm Hızını Düşürmek

Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Uz. Dr. Osman Aydın, Türkiye genelinde 4 milyon yeni doğanın öldüğünü belirterek, “Isparta’mız da 2008 yılında yüzde 0.15 olan bebek ölüm hızı 2012 yıl sonu itibariyle yüzde 0.9’a düşürülmüştür” dedi.

BİZE DESTEK VEREN HERKESE TEŞEKKÜR EDERİM
Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uz. Dr. Osman Aydın, yapılan programı destekleyen herkese teşekkür ederek, “Türkiye’de yaygınlaşmaya başlayan ve insan sağlığına verilen değeri göstermesi açısından çok önemsediğim bu güzide eğitim programının ilimizde düzenlenmiş olmasından dolayı ben ve ekip arkadaşlarımın son derece mutluluk duyduğumuzu ifade etmek isterim. Bu eğitimin gerçekleştirilmesinde emeği olan İl Sağlık Müdürlüğümüze, Halk Sağlığı Müdürlüğümüze, NRP Kurs Sorumlusu Mehtap İbiş’e, organizasyonda emeği geçen Tıbbi Hizmetler Daire Başkanımız Uz. Dr. Harun Tepeli ve ekip arkadaşlarına, Süleyman Demirel Üniversitesi’nden Doç. Dr Hasan Çetin hocamıza, bu eğitime eğitimci olarak katılan bizi onurlandıran çok değerli hocalarımıza ve eğitime katılan kursiyerlerimize, bu eğitimin duyurulmasında bizleri yalnız bırakmayan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

YILDA 4 MİLYON YENİ DOĞAN ÖLÜYOR
Genel Sekreter Uz. Dr. Osman Aydın, dünya genelin de 4 milyon yeni doğanın öldüğünü ifade ederek, “Tüm dünyada yılda 4 milyon yeni doğan ölmekte ve bunların yüzde 23’ü doğum sonrası asfiksiye bağlı kaybedilmektedir. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de asfiksi temel bir neonatal sorun olmayı sürdürmektedir” şeklinde konuştu.

YENİ DOĞAN ÖLÜM ORANINDA 4 YILDA DÜŞÜŞ VAR
Uz. Dr. Osman Aydın, programda Türkiye ve Isparta’nın yeni doğan ölümleri hakkında istatistiki bilgiler verdi.
Aydın, “Bilindiği gibi bebek ölüm hızı ülkelerin gelişmişlik düzeyinin bir göstergesidir. Sağlık Bakanlığımızca yürütülen Sağlıkta Dönüşüm Programı içerisinde Türkiye’de 2002 yılında yüzde 0.30 olan bebek ölüm hızı oranı 2012 yıl sonu itibarı ile yüzde 0.12’ye düşürülmüştür. Isparta’mız da ise 2008 yılında yüzde 0.15 olan bebek ölüm hızı 2012 yıl sonu itibariyle yüzde 0.9’a düşürülmüştür. Amacımız bu eğitimleri daha da yaygınlaştırarak bu bebek ölüm hızını daha da aşağılara çekebilmektir” dedi.

BAŞARILI OLAN KURSİYERLERE SERTİFİKA VERİLECEK
Kamu Hastaneler Kurumu İl Genel Sekreteri Uz. Dr. Osman Aydın, verilen eğitim sonrası başarılı olan kursiyerlere Sağlık Bakanlığı onaylı sertifikalar vereceklerini belirterek, “İlimizde ikincisi düzenlenen bu eğitim ilk olarak 2006 yılında üniversitemiz öncülüğünde gerçekleştirilmiştir. Bugün başlayacak olan ikinci NRP eğitimimiz 6’sı il dışından 4’ü ilimizden olmak üzere 10 eğitimci hocamız ile, 25’er kişilik iki grup halinde 3 günlük bir eğitimi kapsamaktadır. Eğitimimize ilimizdeki, Üniversite Hastanemizden, özel hastanemizden, Sağlık Müdürlüğümüzden, Kamı Hastaneler Kurumu İl Genel Sekreterliğimizden ve Halk Sağlığı Müdürlüğümüzden kursiyerler katılacaktır. Bu eğitim Isparta’mızın kamusuyla, özeliyle, üniversitesiyle birlikteliğini göstermek açısından da önemsediğim bir birlikteliktir. Eğitimler teorik ve pratik uygulamalı olarak yapılacak, eğitimin sonunda düzenlenecek olan teorik ve pratik sınavlar sonucunda başarılı olan kursiyerlerimize Sağlık Bakanlığı onaylı sertifikalar verilecek” dedi.

KURSLARIN SÜREKLİ OLMASI İÇİN ÇALIŞACAĞIZ
Bundan sonraki hedeflerinin böyle kurs programlarının sürekli olması için uğraşadaklarını belirten Kamu Hastaneler Kurumu İl Genel Sekreteri Uz. Dr. Osman Aydın, Isparta halkına kaliteli sağlık hizmeti vermek için çalıştıklarını söyledi.

Aydın, “Kamu Hastaneler Kurumu İl Genel Sekreterliği olarak bundan sonraki hedefimiz bu gibi eğitimleri Isparta’mızda daha da yaygınlaştırmak, ÇİLYAD, acil servis hemşireliği, yoğun bakım hemşireliği gibi kurslarında ilimizde düzenlenmesini sağlayarak, Isparta halkımıza daha kaliteli sağlık hizmeti sunmak olacaktır. Amacının bebeğe eli değen tüm çalışanlarımızın sertifikalandırılması olan bu NRP eğitiminin tüm ilimize hayırlı olmasını temenni eder, katılan kursiyerlerimize başarılar dilerim” diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.