Hekim Yerine Yanıkçıya Gidince Enfeksiyon Kaptı

Isparta'da üzerine kaynar su dökülen 5 yaşındaki çocuk, hekim yerine ''yanıkçı'' diye tanınan bir kadına götürülünce yanık bölgesi enfeksiyon kaptı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 02 Şubat 2011 10:35
Hekim Yerine Yanıkçıya Gidince Enfeksiyon Kaptı

Isparta'da üzerine kaynar su dökülen 5 yaşındaki çocuk, hekim yerine ''yanıkçı'' diye tanınan bir kadına götürülünce yanık bölgesi enfeksiyon kaptı.

5 yaşındaki Muhammet Ramazan Özdamar'ın üzerine, evde oyun oynadığı sırada sobanın üzerindeki çaydanlıktan kaynar su döküldü. Oğlunun çığlık atmasıyla odaya giren anne Ummuhan Özdamar, çocuğun üzerine soğuk su döküp, yanan bölgeye zeytinyağı sürdü. Komşularının tavsiyesi üzerine Şarkikaraağaç'a bağlı Göksöğüt Böldesi'nde ''yanıkçı'' olarak bilinen yaşlı bir kadına götürülen Muhammet Ramazan Özdamar'ın kolundaki yanık yarası üç gün sonra daha derinleşti. Çocuğun ateşlenmesi ve yaranın büyümesi üzerine aile çocuğu SDÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'ne getirdi.

Çocuk Hastalıkları Bölümü'nde tedavi altına alınan Muhammet Ramazan Özdemir'in önce yanık bölgesindeki enfeksiyonunun giderileceği ve ardından Plastik Cerrahi Bölümü'nde izin kalmaması yönünde tedavi uygulanacağı bildirildi.

Muhammet Ramazan Özdamar'ın annesi Ummuhan Özdamar, çocuklarını bir hekim yerine tanımadıkları bir kişiye götürdükleri için pişmanlık duyduklarını söyledi. Benzer bir kaza yaşayan koşmusunun daha önce aynı kadına götürüldüğünü söyleyen Özdamar, ''Komşumuz, yanığın kısa sürede iyileştiğini söyleyince, biz de çocuğumuzu oraya götürdük. İki gün boyunca kadının verdiği kremi sürdük, üçüncü gün yara daha da büyüdü. Yanık bölgesi enfeksiyon kapmış. İz kalmasın diye mücadele ettik ancak daha da kötü oldu. Keşke böyle bir hata yapmasaydık'' dedi.

-HEKİMLERDEN UYARI-

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Plastik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Turgut Ortak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu tür vakaların çok sık yaşandığını, özellikle yanık vakalarında vatandaşların hekime gelmek yerine bilinçsiz tedavi yöntemlerini uyguladıklarını söyledi. Vatandaşların şifayı yanlış yerlerde aradıklarını belirten Ortak, ''5 yaşındaki çocuğumuzun da omuz bölgesine kaynar su dökülüyor ve maalesef ailesi bize gelmek yerine hekim olmayan bir başkasına götürüyor. İşte sonuç ortada. Yara enfeksiyon kapmış ve önemli ölçüde zarar görmüş'' diye konuştu.

Çocuğa, Çocuk Hastalıkları Bölümü'nde enfeksiyonun giderilmesi amacıyla bir tedaviye başlanıldığını dile getiren Ortak, biraz daha geç kalınmış olsaydı çocuğun sağlık durumunun daha fazla tehlikeye girebileceğini aktardı. Yaranın üçüncü dereceye yani son aşamaya doğru giden derin bir yara haline geldiğini aktaran Ortak, doğrudan hekime başvurulmuş olsaydı yara derinleşmeden iyileştirilebileceği ve hatta izin bile kalmayacağını kaydetti.
Vatandaşın her konuda hekime başvurmasını isteyen Ortak, ''Her evde buna benzer ev kazaları yaşanabilir ama lütfen tedavi için hekime başvurun, bilinçsiz tedaviden uzak durun'' dedi.

-BİR HATA GELECEĞİNİZİ OLUMSUZ ETKİLEYEBİLİR-

Doç. Dr. Ortak, kaynar suyun çocuğun omzuna döküldüğünü, omzuna değil yüzüne dökülmüş olsaydı daha derin izler bırakabileceğini kaydetti. Yüz bölgesinde oluşan yanık yarasına yanlış tedavi uygulandığında ömür boyu kalıcı derin izlerin açılabileceğini ve bu durumun insanın psikolojisini olumsuz etkileyeceğini ifade eden Ortak, sözlerine şöyle devam etti:

''Bu yara bu çocuğun omzunda değil de yüzünde olsaydı, yüzde kalıcı izler bırakabilirdi ve hatta şekil bozuklukları ve burun veya ağzın fonksiyonlarını yerine getirmeme gibi bir durum yaşanabilirdi. İşte o zaman bu durum çocukta kişilik bozukluğu, psikolojik sıkıntılar yaratabilir ve çocuğun hayatını olumsuz yönde etkileyebilirdi. Yapacağınız küçük bir hata, ömür boyu çekeceğiniz bir ize dönüşmesin.''

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum