Helal Para İle Siyaset Yapıyoruz

Saadet Partisi İl Başkanı Cevat Gençay, parti olarak kendilerinin sağladığı imkanlarla siyasi çalışmalarını yaptıklarını belirterek; “Bu sistem adaletsizliktir. Her parti hazineden eşit pay almalıdır” dedi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 06 Şubat 2014 22:48
Helal Para İle Siyaset Yapıyoruz

Saadet Partisi İl Başkanı Cevat Gençay, geçtiğimiz gün açıklanan ve AKP, CHP ve MHP olmak üzere 3 partinin seçimler için hazine yardımı alacak olmasına sert tepki gösterdi.

GENÇAY; “3 PARTİ 315,7 MİLYON
LİRA ALACAK, DİĞERLERİ BAKACAK”
Bu durumun Türk siyasi arenasında büyük bir adaletsizlik ortaya koyduğunu ifade eden Saadet Partisi İl Başkanı Gençay, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Bilindiği gibi geçtiğimiz gün Siyasi Partiler Kanunu uyarınca devlet yardımına hak kazanan 3 partiye, 2014'ün yerel seçim yılı olması nedeniyle 2 katı tutarında Hazine yardımı yapılacağı ve söz konusu siyasi partilerin, toplamda da 315 milyon 700 bin lira tutarında Hazine yardımı alacağı açıklandı.

“BU HEM ADALETSİZ, HEM HAKSIZ REKABETTİR”
Maliye Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, 315,7 milyon lira tutarındaki Hazine yardımının 177 milyon 130 bin 328 lirası Ak Parti'ye, 92 milyon 343 bin 259 lirası CHP'ye ve 46 milyon 233 bin 934 lirası MHP'ye ödenecek. Peki şimdi ben bu siyasi partilere ve halkımıza soruyorum. Bu durum adaletli bir durum mu? 3 parti milyonları alıp siyasi çalışmalarını yaparken, diğerleri kendi imkanlarıyla siyasi çalışmalarını yapıyor. Bu haksız rekabete neden oluyor.

“BİZ KENDİ YAĞIMIZLA KAVRULUYORUZ”
Dolayısıyla, hazineden aldığı milyonlarca lira para ile siyasi çalışmalarını yapan partiler ile biz ve biz gibi kendi yağıyla kavrulan partilerin yaptığı siyasi çalışmalar aynı derecede olur mu? Tabiki olmaz. Biz, tamamen kendimizin ortaya koyduğu kaynaklarla yapıyoruz bu çalışmaları. Biz helal para ile seçim çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

“HER PARTİYE VE EŞİT MİKTARLARDA YARDIM YAPILSIN”
Bir tarafta devletten yapılan yardımlarla yapılan siyaset, bir tarafta kendi imkanlarımızla yapılan siyaset. Böyle bir şey olamaz. Madem ki, hazineden siyasi partilere seçim yardımı yapılıyor. Bu kural konulmadan tüm siyasi partilere eşit bir şekilde yapılmalıdır” dedi.

SİYASİ PARTİLERE YARDIM NEYE GÖRE YAPILIYOR ?
Bilindiği gibi; Siyasi Partiler Kanunu uyarınca, son milletvekili genel seçimlerine katılma hakkı tanınan ve genel barajı aşmış bulunan siyasi partilere her yıl Hazineden ödenmek üzere o yılki genel bütçe gelirleri "(B) Cetveli" toplamının 5 binde 2'si oranında mali yardım sağlanıyor. Bu şekilde hesaplanan ödenek tutarı, devlet yardımı yapılacak siyasi partilere, genel seçim sonrasında Yüksek Seçim Kurulunca ilan edilen toplam geçerli oy sayıları ile orantılı şekilde bölüştürülüyor. Bu ödeme de ocak ayının ilk 10 günü içinde tamamlanıyor.

Milletvekili genel seçimlerinde toplam geçerli oyların yüzde 7'sinden fazlasını alan siyasi partilere de devlet yardımı yapılıyor. Bu yardımdan faydalanabilecek siyasi partilere, milletvekili genel seçiminin yapılacağı yıl 3 katı, mahalli idareler genel seçim yılı için ise 2 katı olarak ödeniyor. Her iki seçim aynı yıl içerisinde yapıldığında ise bu ödemenin miktarı 3 katı geçemiyor.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum