Her Öğrenciye 2 bin 500 TL

Dershaneler özel okula dönüşünce bu kurumlara giden her öğrenci için devlet 2 bin 500 TL ödeyecek.

Yayınlanma:
Güncelleme: 22 Kasım 2013 11:35
Her Öğrenciye 2 bin 500 TL

Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı dershanelerin kapatılarak özel okula dönüştürülmesine ilişkin taslak kamuoyunda uzun süredir tartışılıyor.

Hükümet ise, özel okula giden öğrenci sayısını artırmak için bir teşvik paketi hazırladı. Buna göre; özel okullarda okuyan öğrencilerin belli bir bölümü için devlet, öğrenci başına 2 bin 500 lira ödeme yapacak. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, dershanelerle ilgi yapılan çalışmayı, dünkü AK Parti grup yönetimi toplantısına taşıdı.

Avcı'nın yaptığı sunuma göre; dershanelerle ilgili taslağın bütçe görüşmeleri sonrası en geç ocak ayı içinde yasalaştırılması planlanıyor. Bunun için taslağın önümüzdeki Bakanlar Kurulu toplantısında imzaya açılması ve hemen ardından da Meclis'e sevk edileceği belirtiliyor.

Taslağın ana çatısını, AK Parti'nin 2003 yılında gündeme getirdiği ve dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in veto ettiği yoksul öğrencilere özel okul kapısını açan düzenleme oluşturuyor.

Yeni taslağa göre; dershaneden özel okula dönüşecek okullarda boş kalan kontenjanların doldurulması için teşvik uygulaması başlatılacak. Alınacak öğrenci başına 2 bin 500 lira destek sağlanacak. Devlet ayrıca bu okullara lojistik destek de sağlayacak. Yani fiziki mekan yetersizliği varsa, dershaneden özel okula dönüşmek isteyenler için arsa tahsisi de yapılacak. Gerekirse enerji desteği verilecek. Özel okula dönüşmeleri amacıyla dershanelere 3 yıllık bir geçiş süreci verilecek.

Özel okul statüsü alamayanyar, isterse yollarına özel açık lise olarak devam edecek. Bu da gerçekleşmiyorsa, dershaneler kapanacak. Bakan Avcı'nın verdiği bilgiye göre, Türkiye'de her 5 dershaneden birinin özel okula dönüşecek potansiyeli bulunuyor. Bu arada, paralı etüt merkezleri de kapanacak. Bilgisayar ve yabancı dil kursları ile ilgili herhangi bir engelleme olmayacak.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.